Vrijdag 24 april: Maria in de Bunker

24 Apr

Houtmanadv1

Een enkele keer hoor ik dat iemand ‘Bunker-moe’ is: alwxc3xa9xc3xa9r die Holleeder, die liquidaties. Daarom zorg ik er voor dat er ook altijd wat andere zaken aan de orde komen, maar ik denk dat de meeste bezoekers de inkijkjes in het Bunker-gebeuren wxc3xa9l interessant vinden (en anders kun je ze altijd nog overslaan). Toevallig ben ik zelf van de week nogal bezig met wat achtergronden over de zaak Houtman en Van der Bijl, waarin de weduwe van Cees, Maria Houtman, een belangrijke rol speelt. Daar kan ik pas volgende week wat meer over zeggen. Gisteren werd Maria als getuige gehoord. Ik was er graag bij geweest, maar dat lukte niet. Gelukkig was onze correspondente wel ter plekke. Zij bericht:

"Laat ik beginnen met op te schrijven dat het een moedige daad is die Maria Houtman onderneemt. Het moet niet makkelijk zijn eerst je man onder je ogen te verliezen en daarna een goede vriend (Thomas van der Bijl). Onzichtbaar in de rechtszaal, slechts vanachter zwarte schotten, was goed te horen dat daar een gebroken vrouw sprak, niet alleen gebroken maar ook zeer teleurgesteld in het feit dat er na de liquidaties niet meer mensen uit ‘haar omgeving’ zijn gaan spreken met justitie of politie. Ze voelt zich een roepende in de woestijn maar geeft ook direct aan dat ze het wel kan begrijpen. Immers, het overgrote deel wat wel heeft gesproken is niet meer onder ons. Een gevaar waar zij, en haar kinderen, iedere dag mee moeten leven.

HoutmanceesHet was duidelijk dat het een van de belangrijkste dagen uit het begin van het proces zou worden, de verdediging was op oorlogssterkte, Mr H. Bos had dan ook plaats moeten maken voor Peter Plasman, een typisch geval van: ken je plaats. Helaas dus ook geen ‘blunder van de dag’.

Het team van Ali A. en Sjaak B. werd versterkt door Mr Bxc3xa9nxc3xa9dicte Ficq. Later zou blijken een bewuste en succesvolle aanpak.

Voorzitter Lauwaars begon de dag zelf met het ondervragen van Maria Houtman. Na vele geruststellende woorden trok hij zijn witte handschoenen aan en begon op een heldere en rustige toon vragen te stellen. Al gauw bleek dat Maria Houtman sinds de moorden best in de war is en hier en daar de weg kwijt. Veel dingen wist ze niet meer, kwamen niet overeen met wat zij eerder had verklaard. Soms emotioneel en soms rustig antwoordend. Veel nieuws zat er niet bij.

Een groot aantal vragen ging weer over de ontmoeting in Rotterdam en de bewuste dodenlijst die daar zou zijn afgegeven.

(het ging hierbij vooral om de vraag of Willem Holleeder daarbij aanwezig was geweest, Maria legde daar wisselende verklaringen over af, HJK)

Zo maar een paar vragen van mijn kant:

Waarom is er geen actie ondernomen om van der Bijl (beter) te beschermen? Hij stond immers op de lijst.

Is het niet vreemd dat Marie Houtman niet meer heeft gesproken met Atilla xc3–., nadat ze had vernomen dat ook hij op deze lijst staat. Het waren toch goede vrienden?

Waarom vroeg niemand van de drie partijen: xe2x80x9cMevrouw Houtman, waarom denkt u dat uw man, van der Bijl en Atilla xc3–. xc3xbcberhaupt op deze lijst zijn geplaatst? Ze werden toch immers afgeperst, was hier een kink in de kabel gekomen of lag eigenlijk het ontstaan van deze lijst niet heel ergens anders (lees drugs)?

Mevrouw Houtman, wordt u op dit moment bedreigd of bent u onder druk gezet om hier vandaag te komen verklaren?

Veel van de verklaringen van Houtman zijn gebaseerd op zaken die zij van Van der Bijl heeft gehoord, nam ze die gewoon voor waar aan?

Van der Bijl heeft gezegd, na de moord op haar man, dat La Serpe het had gedaan, waarom heeft ze dat niet toen direct tegen de politie gezegd?

BndicteficqTactische zet

Na een aantal onderbrekingen en de lunch was het de beurt aan de verdediging. Veel kwam daar niet uit want de meeste vragen gingen over de moord op Houtman en het was de dag van de moord op Van der Bijl. Afkappen dus.

Peter Plasman het slechts xc3xa9xc3xa9n vraag, en die had betrekking op het posten bij het huis van Van der Bijl voorafgaand aan april 2006. De antwoorden waren nogal tegenstrijdig, de advocaat liet het erbij.

Toen kwam de tactische zet van het Amsterdamse kantoor Meijering Van Kleef Ficq en Van der Werf. Geen van de mannelijke advocaten had van het recht gebruik gemaakt om vxc3xb3xc3xb3r in de zaal vragen te stellen aan de getuige, waardoor je de gelegenheid hebt om ook de non-verbale communicatie te registreren. Behalve Ficq. Die dacht: kom laat ik eens voor gaan zitten, vrouw tegen vrouw! En laat ik nu eens goed gaan aantonen dat deze getuige niet de meest betrouwbare is, na de dood op haar man.

De vragen die werden gesteld gingen over PTSS (posttraumatische stressstoornis). Niet echt een onderwerp voor non-artsen en het gevolg was dan ook een veeg uit de pan van de voorzitter. Daarnaast stelde hij ook aan de orde niet echt gecharmeerd te zijn van het feit van Ficq ‘zonder aankondiging vooraf’ aanwezig was. 

Het was duidelijk dat het spreken over PTSS niet makkelijk is en Maria Houtman brak op dat moment ook. Het doel van de verdediging was bereikt, netjes of niet netjes, de verklaringen zouden nog wel eens in twijfel kunnen worden getrokken na het horen van dit relaas.

Bij het starten van de ondervraging door Nico Meijering moest ik (helaas) naar een volgende afspraak, mogelijk dat een andere site daar nog iets over schrijft."

Aanvulling:Op http://www.crimesite.nl staat ook een verslag van deze zitting (door een technische storing kan ik de link niet maken)

No Responses to “Vrijdag 24 april: Maria in de Bunker”

 1. Jay April 24, 2009 at 11:16 am #

  Tja, ik wordt ook een beetje bunker-moe. We kunnen het ook bijvoorbeeld over de DMZ-moordzaak hebben. Daar hoor je niet veel over de laatste tijd…

 2. B-dog April 24, 2009 at 11:33 am #

  Crimesite-verslag:
  http://www.crimesite.nl/content/view/12586/26/

 3. Jay April 24, 2009 at 12:23 pm #

  Niet echt veel nieuws in de verklaringen behalve dan dat er nu wordt geopperd dat Arjan Kale ook op de dodenlijst zou hebben gestaan. Voor diegene die nooit van deze naam hebben gehoord: is een oud maatje van Cor van Hout, had vroeger o.a. een videotheekje in Velsen (lang geleden, kan ook in Beverwijk zijn geweest) en is vermeend slachtoffer van Holleeder.

 4. Gerrit April 24, 2009 at 12:42 pm #

  Ik heb het wat toch moeilijk met dit verslag op Crimesite, bedankt nog B-Dog voor de link.
  Ken je die rapper B-Dog eigenlijk? Ik heb een album van hem, da shizz, maar dit terzijde.
  Mevr. Houtman wordt omringt met alle egards en de rechtbank neemt haar in bescherming en is o zo bezorgd om haar welzijn. Best, maar toch ook merkwaardig, want hoewel haar man is doodgeschoten, was dit niet omdat hij een heilige was. Deze meneer H. zat diep in de misdaad en was een vooraanstaand lid van de onderwereld die alle grote jongens zo’n beetje kende. Mevr. Houtman heeft haar hele huwelijk geprofiteerd van geld afkomstig uit misdaad, overvallen op banken, geldwagens, juweliers enz. Verder was meneer H. op grote schaal jarenlang betrokken bij drugshandel en bij dubieuze zaken in het vastgoed. God mag weten wat ie nog meer op zijn kerfstok had. We moeten dus proberen de zaken scherp te blijven zien: Mevr. H is slachtoffer zover het de dood van haar man betreft, daarbuiten is er bitter weinig, want het is ongeloofwaardig om te stellen dat zij haar hele huwelijk nooit iets heeft gemerkt van de criminele aktiviteiten van haar man. Het gaat te ver om te zeggen dat het zijn eigen schuld is, maar H. heeft zijn keuzes gemaakt in dit leven, net als zijn vrouw, en die hebben mede geleid tot zijn dood. Het is niet anders.

 5. B-dog April 25, 2009 at 9:42 pm #

  Die gedachte is ook wel es bij me opgekomen ja. Maar het blijft natuurlijk wel ernstig als je echtgenoot in je armen sterft. Ik denk wel dat ook een gangster als Kees Houtman een goede vader was voor zijn kinderen en een goede man voor zijn vrouw. Het risico wat je loopt in ‘het (onder-)wereldje’ gaat vaak aan de criminelen voorbij, maar vaker dan bij ‘nette’ mensen ook wel eens niet. In dit geval dus niet.
  Vraag me ook af of men nou, met alle wetenschap die men nu heeft, evengoed ooit nog tot plukken overgaat, of net als bij de erven-Endstra helemaal geen op criminele manier verkregen vermogen afneemt. Ria Eelzak wordt ook geplukt toch? Waar zit hem dat verschil nou in, de ene wel plukken en de andere niet? Zal wel met bewijzen te maken hebben. Als je’t zo hoort, was de broer van Willem Endstra ook op de hoogte van alle witwaspraktijken van zijn broerlief. Sterker nog, ‘het eekhoorntje’ zou de bankbiljetten zelfs hebben gestapeld als nootjes. Ben echt benieuwd of dat verhaal nog een staartje krijgt. Ging toch om honderden miljoenen.

 6. Alkmaar April 27, 2009 at 4:28 pm #

  Arien Kaale is ook een van de organisatoren van het transport van 500 kg Cocaine met het vrachtschip Sibonina.
  Heeft ook het een en ander te maken met de dood van Michel Schuurman in 2006 in cafe Schalkwijk in Beverwijk.

 7. johan April 27, 2009 at 4:59 pm #

  Maria Houtman heeft gekozen voor haar man en is hem tot aan zijn dood trouw gebleven.
  Wat zij nu doet is echt trouw zijn aan haar man zelfs na zijn dood .
  Zij is hem trouw gebleven ondanks alles wat hij gedaan heeft.
  Een vrouw heeft daar ook meestal weinig invloed op ,maar de liefde en trouw voor hem was onbeperkt, waar elke man jaloers op kan zijn.
  Ik heb toch respect voor wat ze nu doet ondanks alle zware bedreigingen en alles wat ze heeft meegemaakt en wat wij ons niet eens voor kunnen stellen.
  Ze neemt het in haar eentje toch maar even op tegen het lafste tuig en laat haar man niet vallen.
  Van grote klasse.

 8. Jay April 27, 2009 at 7:31 pm #

  @Alkmaar

  Jij bent in de war met Arixc3xabn K. en niet Arjan K. Arjan heeft niets met de moord op Schuurmans te maken.

 9. Jay April 27, 2009 at 7:33 pm #

  @Johan

  Daar heb je zeker een punt.

 10. columbo April 28, 2009 at 12:04 pm #

  Mijns inziens hadden de heren crimineleondernemers een super ratpack gecreerd waarbij naar gelang de rangorde en de tijdsdruk het befaamde boodschappenlijstje is gecreerd.Dus met drugs had het volgens mij niet direct te maken.

 11. knowingmeknowingyou April 28, 2009 at 1:05 pm #

  @Columbo je hebt daar zeker een punt wat betreft de super-ratpack theorie maar volgens mij stond voordat ze afgeperst werden al vast dat ze vermoord zouden worden omdat dat het beste leek voor het voortbestaan van de super-ratpack.

 12. knowingmeknowingyou April 28, 2009 at 1:29 pm #

  Vanavond Mr Hiddema in advocaat van de duivel.Hij neemt het op voor Geert Wilders.Zet je toch wel aan het denken iemand die een maatschappelijk zeer gerespecteerde positie inneemt en zulke politieke denkbeelden erop na houd komt waarschijnlijk ook door een bepaalde beroepsdeformatie.Gaat allen zien en horen

 13. televizier April 28, 2009 at 2:18 pm #

  Vanavond om 20.50 ned 2 Mr.Hiddema in de advocaat van de duivel over zijn voorliefde voor Geert Wilders .Gaat allen zien.

 14. Alkmaar April 28, 2009 at 8:09 pm #

  @ Jay
  Hoe oud is die Arjan die jij bedoelt?

 15. Jay April 28, 2009 at 9:45 pm #

  Die Arjan Kale is in de veertig (volgens mij). Arixc3xabn K. is veel ouder en is idd toentertijd gepakt met het schip de Sibonia. Volgens mij werd de duiker gesnapt tijden het opvissen van de coke onder het schip.

 16. Nick May 8, 2009 at 11:01 pm #

  Arien K. is ook een van de organisatoren van het transport van 500 kg Cocaine met het vrachtschip Sibonina.
  Heeft ook het een en ander te maken met de dood van Michel Schuurman in 2006 in cafe Schalkwijk in Beverwijk.

  Het is niet schalkwijk maar scheiwijk

 17. Dennis November 18, 2009 at 2:48 pm #

  Arien is de vader van Arjan. Arjan zal in de veertig zijn, zijn vader dus minimaal 20 jaar ouder? Volgens mij heeft Arien de moordenaars gebeld dat Michel Schuurman in het cafe zat.

 18. Jay November 19, 2009 at 9:04 am #

  Dennis, lul niet. Zoon van Arien heet Menno en Kale is niet zijn achternaam.

 19. Dennis December 28, 2009 at 9:06 am #

  Jay, ik lul niet. Menno en Arjen zijn broers en Arien is wel degelijk de vader van beide en de achternaam is K.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: