Donderdag 23 april: Louwes 'bekent' & lijk in het Staphorsterveld

23 Apr

Louwesapril2009_2

"Ik heb natuurlijk achter haar gestaan, net achter bij die kraag. EN DAT HEB IK NIET LATER VERZONNEN, DAT HEB IK AL VOORDIEN VERZONNEN."

Ik heb Pauw & Witteman nog niet helemaal af kunnen kijken, maar gelukkig zijn er anderen die opletten, in dit geval Siem die schrijft:

"De uitzending bij Pauw & Witteman was live en zoals voorspeld, hoe meer Louwes praat, des te beter. Vanaf minuut 31 wordt het boeiend, de mimiek van Louwes veranderde zichtbaar vanwege de kritische vragen van P & W. Vooral vanwege het doorvragen over Louwes’ DNA op de blouse waar hij in probeerde af te leiden. Maar, cruciaal is het moment op minuut 38.50. Louwes zegt daar, over het bloedvlekje in de kraag plots het volgende:

‘EN DAT HEB IK NIET LATER VERZONNEN, DAT HEB IK AL VOORDIEN VERZONNEN’

De andere tafelgast, Plassterk, pikte die opmerking duidelijk stilzwijgend op, gezien zijn mimiek. Helaas ontging die cruciale uitspraak de intervieuwers, en vermoedelijk vele kijkers."

De link naar het programma staat hier

Ik heb de uitzending van John van den Heuvel wel gezien. Ook dat begon goed voor Louwes: in het begin kwam hij redelijk overtuigend over, later werd hij steeds meer in het nauw gedreven en zei hij onhandige dingen. Het was slimmer (maar niet eerlijker) geweest veel meer afstand te nemen van ‘de lijn De Hond’. Als er iemand een media-adviseur had kunnen gebruiken, was het Louwes. Dit heeft iets wreeds, hij is zijn eigen graf aan het graven en de schade die hij nu al heeft aangericht maakt hij niet meer goed. Vrees ik, voor hem.

                                                        *

Gerritgunninkweb"Zij die geloven haasten niet." Als ik het me goed herinner was oud-dorpsgenoot Geertjan Lassche anderhalf jaar geleden al bezig met zijn speurwerk naar ‘het lijk in het Staphorsterveld’. Afgelopen dinsdag kwam dat tot een toch nog verrassende ontknoping: de stoffelijke resten van de destijds 19-jarige Pieter Hoppen uit Rotterdam werden gevonden. In 1943 was hij als onderduiker ten onrechte geliquideerd door ‘de knokploeg Meppel’.

Geertjan wist na al die jaren oud-verzetsman Gerrit Gunnink aan het praten te krijgen en de plek aan te wijzen waar het was gebeurd. ‘Nooit meer laf’, heet de documentaire, die op 1 mei in Meppel in premixc3xa8re gaat. Het was voor de familie van Pieter prettiger geweest als de verzetshelden iets eerder tot inkeer waren gekomen. Ik weet er verder nog niet veel van, maar hoeveel ‘held’ ben je als je zo’n misdaad niet eerder opbiecht?

Meer nieuws en reacties op de site van de Meppeler Courant

                                       *

We hebben het er eerder over gehad: vijftig manieren om dood te gaan. De hele week was er al dat nare zinnetje op de voorpagina van de Volkskrant: Vandaag geen Martin Bril. Als lezer heb je een band, waarvan het verbreken pijn doet. Ik kwam hem een enkele keer tegen bij een rechtszaak waar hij om de een of andere reden in gexc3xafnteresseerd was. En ik moet altijd even aan hem denken als ik een ‘lange looproute’ neem, over de Knobbel bij ‘t Harde: daar woonde hij vroeger.

Advertisements

108 Responses to “Donderdag 23 april: Louwes 'bekent' & lijk in het Staphorsterveld”

 1. willem 3 April 25, 2009 at 7:57 am #

  Mevr.de Graaf, geschiedvervalsing… Eikelenboom WIST dat het DNA niet aan de foutief veroordeelde behoorde, pas NA de vrijwillige BEKENTENIS van de ECHTE dader sprak Eikelenboom de gedenkwaardige woorden:
  “ja DAAR werd mij niet naar gevraagd….”
  Inderdaad, alleen passende OM-antwoorden. Trouwens ADA, je bent nu zo vaak grof geweest op je log, incl.Ziklon-B zaken richting Maurice, flikker naar je uitkeringshangplek.

 2. Mia April 25, 2009 at 10:07 am #

  Onderstaand rapport mbt het orienterend vooronderzoek is ooit door een Louwes-aanhanger op het net gezet.
  Louwes c.s. proberen nu verwarring te zaaien omtrent het DNA enz.

  Oordeel zelf…
  http://ronald.beetz.nl/DMZ/Rapport_orienterend_vooronderzoek.pdf

 3. Gert April 25, 2009 at 1:30 pm #

  @ willem 3, 24 april 2009 20:49

  Je schrijft:

  “.. het is Paul Witteman inmiddels ook duidelijk (zie log) dat ..”.

  Heb je misschien een bruikbare link naar dat log voorhanden?

 4. linda April 25, 2009 at 6:15 pm #

  @ Willem 3 – 25 april 2009 om 7.57 uur
  Hallo Willem,
  Ik ben het helemaal met je eens !
  grts

 5. john April 25, 2009 at 8:29 pm #

  @ joker,
  Dat jij nou in een flesje pist,en het daarna weer opdrinkt,moet je voor je eigen weten,alleen het stinkt zo naar urine in jouw omgeving ,dus hou maar beter je pismuil dicht er komt alleen maar een vieze lucht uit,boven op die onzin die je kakelt,je klinkt als een neo nsb xc2xb4er,met je verhaaltjes over de bajes,je reageert niet voor niets anoniem ?Om jouw moverende redenen?En geniet maar van je fijne weekend.

 6. Joker April 25, 2009 at 9:24 pm #

  Tof van je gabber.
  Zoiets heet door de mand vallen.
  MvG
  Joker

 7. B.A. April 25, 2009 at 10:20 pm #

  Ik ben persoonlijk wel content met de moderatie hier :-).

 8. Mia April 26, 2009 at 10:16 am #

  http://www.tvoost.nl/tv/Default.aspx?uid=98261

  In deze uitzending van TV-oost vertelt Jaap Visscher -de onderzoeksleider destijds in de Deventer moordzaak- hoe en waarom bepaalde onderzoeken tot stand kwamen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: