Thomas van der Bijl & de hasjconnectie

31 Mar

 

 

(reportage uit Panorama d.d. 29 april 2009)

Hallen1webxe2x80x9cIk heb iets doms gedaan,xe2x80x9d zei Thomas van der Bijl op de avond voor zijn liquidatie. Panorama ontdekte nieuwe feiten over de man wiens verklaringen cruciaal zijn in de hoger beroep-zaak tegen Holleeder. Lees alles over zijn Marokko-connectie, zijn gesprekken met justitie (Fred Teeven!) en de geheime hasjloods bij Breda.   

 

In februari 2005 praat Thomas van der Bijl met officier van justitie Fred Teeven en rechercheurs van de Amsterdamse politie om te klagen over Willem Holleeder. Hij zegt dat Holleeder hem heeft bedreigd. Hij had een paar klappen gekregen in zijn cafxc3xa9 De Hallen omdat hij overal liep rond te bazuinen dat Willem Holleeder achter de moord op Cor van Hout zat.

Van der Bijl tegen Teeven: xe2x80x9cKijk, ik wil maar xc3xa9xc3xa9n ding, dat Willem Holleeder, die heeft mensen vermoord, dat heb ik horen zeggen van andere mensen die het tegen mij vertelden. Ik weet dat hij Flip (Cor van Hout, red,) vermoord heb (…) Hij heeft me twee keer een stoot op mijn porem laten geven, en een keer een pistool op mijn kop gezet, ik vind het zat.xe2x80x9d

Thomas staat in het milieu bekend om zijn xe2x80x98geouwehoerxe2x80x99 over Willem Holleeder, er zit ook nog wat oud zeer bij hem over een xe2x80x98zussiexe2x80x99 van hem, dat eerst wat had met Cor van Hout en later niet meer, dat soort dingen. Willem is dat zat en heeft het xe2x80x98op Amsterdamse wijzexe2x80x99 opgelost. Daarmee lijkt de zaak gesust, de politie doet er verder ook niks mee.

Pas als Van der Bijl ruim een jaar later in zijn cafxc3xa9 wordt doodgeschoten, worden de verklaringen van Van der Bijl van belang. De politie maakt er een voor Holleeder zo belastend mogelijke samenvatting van die als voornaamste bewijs dient voor de behandeling van de zaak-Holleeder bij de rechtbank. Kort voor het eind van dat proces ontdekken advocaten dat de gesprekken met Van der Bijl op band staan.

Justitie had die graag buiten het dossier gehouden. Zij hield de letterlijke tekst van de verhoren zo lang mogelijk onder de pet. En niet zomaar. Van der Bijl had alleen dingen xe2x80x98van horen zeggenxe2x80x99, als er echt iets te bespreken was tussen de xe2x80x98grote jongensxe2x80x99, moest hij in de auto blijven zitten. Als hij nog had geleefd, had hij het als getuige nog zwaar te verduren gekregen: hij zat tot over zijn oren in een megadrugszaak met Marokkanen die hem verdachten van verraad en er zijn aanwijzingen dat hij de liquidatie van George van Kleef (november 2005) heeft georganiseerd.

Voor het hoger beroep laten de advocaten de letterlijke tekst van de xe2x80x98Teeven-tapesxe2x80x99 onderzoeken door de deskundigen Wagenaar en Crombag. Deze heren laten vervolgens geen spaan heel van de manier van verhoren en het suggestief samenvatten. Het rapport zal uitvoerig aan de orde komen tijdens de pleidooien.

 

Deal met de Marokkanen

 

In april 2006 praat Thomas van der Bijl opnieuw met Fred Teeven. Dit keer is er een andere aanleiding: hij is opgepakt in een megadrugszaak. Fred Teeven, die ooit heeft gezegd dat hij xe2x80x98patentxe2x80x99 heeft op Holleeder, haalt de kroegbaas over op te treden als xe2x80x98anonieme bedreigde getuigexe2x80x99 in de zaak-Holleeder. Thomas wil wel, maar alleen als hij vrijkomt voor de drugszaak. Teeven regelt het met collega-officier Michiel van IJzendoorn en Thomas mag naar huis. Zonder bescherming.

Een paar dagen later wordt hij doodgeschoten. Dat zal niet de bedoeling van Teeven zijn geweest, maar het draagt er wel toe bij dat Holleeder in de publieke opinie al wordt veroordeeld. Over de drugszaak waar Van der Bijl bij betrokken was, wordt niets meer vernomen; de advocaten van de andere verdachten vragen vergeefs om het dossier: alles wat met Van der Bijl te maken heeft is taboe.

Waar gaat het om in die drugszaak?

De politie is al vanaf 2005 bezig met een onderzoek naar twee hoofdzakelijk Marokkaanse drugsbendes die hasj vanuit Marokko via Nederland naar Engeland en Scandinavixc3xab smokkelen. Op 27 maart 2006 wordt er een gesprek afgeluisterd tussen een Marokkaan en xe2x80x98Dikke Johnxe2x80x99 de J., een goede vriend van Thomas van der Bijl. Dikke John moet een bestelbusje van Van der Bijl achterlaten op een parkeerterrein bij Breda, de Marokkaan zal het laden en de volgende dag kunnen ze xe2x80x99t busje ophalen. Zo geschiedt, en de politie volgt het allemaal.

De volgende dag houdt de politie het busje aan bij Van der Bijls houthandel in Zwanenburg. Er zit 802 kilo hasj in en in de loods vinden ze ook nog eens 928 kilo gevonden. Thomas van der Bijl en Dikke John worden opgepakt. Thomas verklaart dat hij niet snapt hoe het in zijn busje is terechtgekomen.

Maar er is meerxe2x80xa6

Bavel1web

(Foto:  

 

 

De boer-derij aan de Eik-bergse-weg in Bavel waar het drugs-trans-port werd gelost, is inmiddels bijna helemaal gesloopt).

Uit een eerder afgeluisterd gesprek heeft de politie opgemaakt dat er een nieuwe lading hasj onderweg is naar een loods aan de Eikbergseweg in Bavel, bij Breda. Nicole L. en haar vriend Adri (xe2x80x98Aaixe2x80x99) K. hebben hier tijdelijk een oude boerderij gehuurd die op de nominatie staat te worden gesloopt. Op 1 april komt een Franse vrachtwagen, met een Franse chauffeur en bijrijder, aan bij de boerderij in Bavel, waar ruim 20.000 kilo in de loods wordt gelost, de rest van de vracht moet naar Amsterdam. De politie laat de vrachtauto uit Bavel vertrekken en grijpt in als hij op een parkeerplaats in Gilze een tussenstop maakt. Er zit dan nog ruim 7000 kilo in.

Er ontstaat een verwarrende situatie. De politie heeft geen vrachtwagen bij de hand en men besluit met de aangehouden wagen terug te gaan naar Bavel om het vanaf daar af te voeren. De Marokkaanse organisatoren zijn dan nog buiten beeld en begrijpen er niets van: iemand moet de boel hebben verraden. Eerst worden Nicole en haar vriend ter verantwoording geroepen en bedreigd. Op het moment van de inval zijn ze trouwens niet aanwezig, ze kunnen pas later worden aangehouden.

Intussen zitten Thomas en Dikke John vast, wat aanvankelijk ook niet bekend is bij de organisatie. In de loop van de week worden er zeven verdachten aangehouden, in totaal gaat het om ruim 32.000 kilo hasj met een straatwaarde van 100 miljoen euro. Bij de inval in de boerderij in Bavel treft de politie ook onderdelen aan voor een amfetaminelaboratorium met grondstoffen.

Als de Franse vrachtwagen wordt aangehouden, treft de politie ook een geladen revolver aan. Het is niet het enige teken dat het gaat om een organisatie die geweld niet schuwt. De Amsterdamse recherchechef Willem Woelders laat daags na de aanhoudingen in een reactie aan Het Parool weten dat het gaat om een groep criminelen door wie al drie moorden waren gepleegd. De vraag is: stond Thomas van der Bijl in 2005 al bij deze groep op de dodenlijst?

Vdbijlhuisweb_2In zijn verklaringen als kroongetuige vertelt Peter La Serpe dat hij in december 2005, samen met Jesse R., op de loer heeft gelegen om Van der Bijl te liquideren (foto links: woning Van der Bijl, Zwanenburg), maar het gaat elke keer mis en ze blazen de zaak af. Maar in april 2006 wordt alles op alles gezet en moet Van der Bijl koste wat het kost uit de weg worden geruimd.

xe2x80x9cIk heb iets doms gedaan,xe2x80x9d zegt Thomas van der Bijl op de avond voor hij wordt vermoord tegen Maria Houtman, de weduwe van Cees Houtman. Wat bedoelde hij?

Doelde hij op zijn gesprek met Fred Teeven, waarin hij afdwong dat hij in ruil voor belastende verklaringen over Willem Holleeder niet vervolgd zou worden voor de hasjzaak en meteen vrij zou komen? Dat was inderdaad een grote fout. De Marokkaanse organisatoren konden moeilijk anders concluderen dan: Thomas heeft een deal gemaakt en de boel verraden. Hoe is het anders te verklaren dat hij als enige van alle arrestanten meteen op vrije voeten is gekomen?

Deze domheid zou de reden kunnen zijn voor de moord op Van der Bijl. Maar Thomas kan die avond avond ook een andere xe2x80x98domheidxe2x80x99 hebben bedoeld. Een dubbele.

Hij is het die overal heeft rondgebazuind dat Cees Houtman werd afgeperst door Willem Holleeder. En wanneer Houtman op 5 november 2005 wordt geliquideerd, gaat hij ervan uit dat Holleeder hier ook achter zit. Thomas meent ook dat xc3xa9xc3xa9n van de moordenaars van Houtman George van Kleef is. Maria Houtman heeft immers xe2x80x98een Chineesxe2x80x99 waargenomen en ze noemen Van Kleef vanwege zijn uiterlijk niet voor niets de xe2x80x98Chineesxe2x80x99.

Achteraf een fatale inschattingsfout, die George van Kleef het leven kost. Op de dag van de begrafenis van Cees Houtman (10 november) neemt men wraak en wordt Van Kleef geliquideerd. Als er naar deze liquidatie al onderzoek wordt gedaan, dan weet justitie dat goed te verbergen. Het komt niet goed uit omdat Thomas van der Bijl en Maria Houtman dan als verdachten zouden moeten worden aangemerkt en justitie zit niet te wachten op een getuige in het Holleeder-proces met bloed aan de handen.

Maria Houtman geeft later toe dat ze zich heeft vergist. Als de verklaringen van La Serpe een bxc3xa9xc3xa9tje kloppen is het een begrijpelijke fout. La Serpe heeft verklaard dat hijzelf en Jesse R. de moord op Cees Houtman hebben gepleegd. En net als George van Kleef kan ook Jesse R. goed doorgaan voor een Chinees, hij heeft ook dezelfde bijnaam.

Pvfredros_2(rechts: proces-verbaal van het afluis-teren van Fred Ros tijdens het bezoek-uur in de gevangenis in Zutphen. F= Fred Ros, S=Siem W., M=de moeder van Fred Ros)

In het milieu is er weinig twijfel over de rol van Thomas van der Bijl. Op 24 september wordt xe2x80x98moordmakelaarxe2x80x99 Fred Ros tijdens het bezoekuur in de gevangenis in Zutphen afgeluisterd. Op bezoek zijn zijn goede vriend Siem W. en zijn moeder Mia. Fred Ros, die er zelf van wordt verdacht de liquidatie van Thomas van der Bijl te hebben geregeld, zegt dan: xe2x80x9cKijk, je moet niet vergeten, die George van Kleef die doodgeschoten is, dat is door Thomas van der Bijl geregeld, voel je. Thomas van der Bijl heeft de liquidatie van George van Kleef op zijn geweten.xe2x80x9d

Dat de dood van Cees Houtman Thomas van der Bijl hoog heeft gezeten,  is niet zo vreemd. In zijn verklaringen bij Teeven heeft Van der Bijl openlijk toegegeven dat hij weleens wat voor Houtman deed op het gebied van drugs, en dat was algemeen bekend. Houtman bleef op de achtergrond en deed zich voor als vastgoedhandelaar, Van der Bijl was de uitvoerder.

xe2x80x9cIk heb iets doms gedaan.xe2x80x9d Maria Houtman weet ook niet zeker wat Thomas er die avond mee bedoelt, maar als de recherche haar ernaar vraagt, zegt ze: xe2x80x9cEentje die praat die gaat er al gelijk aan, dat is gewoon zo.xe2x80x9d

HET SCHETSJE VAN MARIA

Mariahoutmanschetsweb_2 Als de recherche Maria Houtman vraagt een schetsje te maken met namen van de mensen die ze kent en wat ze doen, zet ze tamelijk verrassend achter Thomas van der Bijl: xe2x80x98rottigheid harddrugs + (shop in a shop) via kennis zijn vrouw geript, niet betaald.xe2x80x99 Vermoedelijk gaat het hier om een geripte partij cocaxc3xafne van 25 kilo die te maken heeft met een kennis van de vrouw van Thomas, waar Thomas zelf xe2x80x98rottigheidxe2x80x99 door heeft. Het xe2x80x98later opgepakt met Grote Johnxe2x80x99 slaat weer op Thomas zelf en dan bedoelt ze xe2x80x98Dikke Johnxe2x80x99 de J.

Deze schets maakt ze op het moment
dat ze zelf nog 'anonieme bedreigde getuige' is. Voor de goede beschouwer zitten er een paar opmerkelijke details in. Hoe goed kende Maria al die 'vrienden' van haar man? Noem je iemand bijvoorbeeld Ali A.? Als Ali zich voorstelde, of opbelde, noemde hij zich dan 'Ali A.'? Of was er enige 'sturing' van recherchekant (lees: Teeven)?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

xe2x80x98Marokkaansexe2x80x99 liquidaties

Willemvanbaaren

De toenmalige Amsterdamse recherchechef Willem Woelders vertelde dat er rond de Marokkaanse organisatie warrmeee Thomas van der Bijl zaken deed, drie moorden waren gepleegd. Hij wilde toen xe2x80″ en nu xe2x80″ niet aangeven op welke hij doelde. Vermoedelijk gaat het om liquidaties in Brabant en Marokko. Inmiddels zouden er door diezelfde organisatie in totaal al negen moorden zijn gepleegd. We hebben het dan over de xe2x80x98zuidelijke groepxe2x80x99.

Om het ingewikkeld te maken: er is ook een xe2x80x98noordelijke groepxe2x80x99, Marokkaanse drugshandelaren die samenwerken met Nederlanders uit Amsterdam en uit de kop van Noord-Holland. Door deze groep zouden twee xe2x80x98bekendenxe2x80x99 zijn geliquideerd: Paul Epskamp (rechts) en Willem van Baaren (links).

Paulepskamp

Paul Epskamp (47) werd ervan verdacht een partij hasj van 5 miljoen euro uit Nibbixwoud te hebben gestolen. Dat klopte niet, maar hij ging nietsvermoedend mee naar een afspraak in Roosendaal waar de zaak uitgepraat zou worden, met twee andere Nederlanders en twee Marokkaanse broers. De twee andere Nederlanders konden gaan, Epskamp moest alleen achterblijven. Om hem aan het praten te krijgen, werden gaatjes in zijn beide knieschijven geboord. Daarbij overleed hij aan een hartstilstand. Zijn lichaam werd op 21 januari gevonden op een bouwplaats langs de A2 bij Loenersloot.

Drugshandelaar Willem van Baaren (53) uit Hierden, bij Harderwijk, werd op maandag 12 november 2001 op de parkeerplaats van strand Nulde ontvoerd, twee weken later werd zijn lichaam verminkt teruggevonden in het Amsterdam-Rijnkanaal. De zeer gelovige Van Baaren leidde een dubbelleven als hasjbaron. Volgens zijn dochter, die zelf op onderzoek was uitgegaan, was ze gestuit op de namen van zware criminelen, onder wie xe2x80x98Paul Epskamp en twee rivaliserende Marokkaanse maffiafamilies die een bloedige vendetta uitvechtenxe2x80x99.

 

Thomas als schatgraver

Thomas van der Bijl vertelt aan Teeven en consorten ook over zijn betrokkenheid bij het opgraven van het losgeld van de Heinekenontvoering. Een deel van die verklaring staat in de lijst met achtergrondverhalen (nummer 136, vanwege een technisch probleem kan ik hier geen link maken)

 

No Responses to “Thomas van der Bijl & de hasjconnectie”

 1. upinsmoke November 6, 2010 at 11:05 am #

  m.houtman: eentje die praat gaat er gelijk aan.

  vaag verhaal dat van t.v.d. bijl, kan me niet voorstellen dat hij ging “praten”.

  eerder dat hij weigerde mee te werken, is tie mischien daarom eerder vrijgelaten en zo: “voor de leeuwen gegooid” ???

 2. buck maar May 27, 2011 at 3:19 pm #

  Ach er wordt zoveel gespeculeerd over de eventuele betrokkenheid van thomas bij de moord op van kleef,voor degene die thomas hebben gekend weten dat dit lariekoek is,dat zat niet in de man,het was een goedzak en eigenlijk ook een scheitluis.
  Er liepen destijds ook figuren om cees heen die daar wel toe in staat waren en ik heb indeze al meerdere de naam van (verwijderd, hjk) horen vallen en dat lijkt mij veel meer voor de hand liggend. de tijd zal het leren…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: