Het heilloos pad der kroongetuigen

31 Mar

Revugetuigen

(reportage uit Revu, week 21, mei 2009)

Waarom Peter La Serpe wil stoppen en andere informanten dat al deden

De kroongetuige in het liquidatieproces, dreigt het bijltje erbij neer te gooien. Peter La Serpe vertrouwt er niet op dat justitie haar beloften nakomt. Feit is dat goede afspraken maken met de autoriteiten niet eenvoudig is. Bovendien lijken uitbundig levende criminelen niet gebouwd voor een nieuw, onopvallend bestaan. Gewezen topcrimineel Mink Kok: xe2x80x98Vroeg of laat loopt het altijd slecht af met informanten en kroongetuigen.xe2x80x99

xe2x80x98Misschien zit Van Efferen inderdaad in een beschermingsregeling, maar eerlijk gezegd denk ik dat hij er niet meer isxe2x80x99

xe2x80x98Je moet ontzettend sterk zijn, met alles en iedereen kunnen breken, met je familie en vrienden. Dat is maar weinig mensen gegevenxe2x80x99

Op vrijdagmiddag 4 augustus 1995 liep crimineel en politie-informant Rudy van Efferen (38), gekleed in korte broek en T-shirt, op slippers van zijn woning in Amsterdam-Noord naar het nabijgelegen Galaxy Hotel waar hij een afspraak had. Het was tegen de 30 graden, Nederland had te maken met een hittegolf. Of Van Efferen het hotel heeft gehaald, is niet bekend. Een paar bekenden hebben hem op weg er naartoe nog gezien, daarna leek hij van de aardbodem verdwenen.

Nog steeds wordt zijn naam genoemd als iemand die mogelijk in een getuigenbeschermingsprogramma is opgenomen. Een officier van justitie uit Haarlem beweerde enige jaren na zijn verdwijning nog contact met hem te hebben gehad: Van Efferen zou in Zuid-Amerika zitten en wilde verklaringen afleggen over topcrimineel Mink Kok en diens rol in de geruchtmakende IRT-affaire. Ook zijn er criminelen die beweren Van Efferen te hebben gesproken of een kaartje van hem te hebben gekregen. Wie in elk geval nxc3xb3xc3xb3it meer iets van hem hebben gehoord zijn zxe2x80x99n echtgenote Marion en zijn kinderen.

Publiek geheim

Van Haagse Cees tot Peter La Serpe is de titel van het geactualiseerde boek over xe2x80x98deals met justitiexe2x80x99 van journaliste Marian Husken dat komend najaar verschijnt. Haagse Cees was een van de eerste kroongetuigen in de justitixc3xable geschiedenis van Nederland. Hij was de XTC-transporteur van de groep van Jan Femer en Mink Kok waartoe ook Rudy van Efferen behoorde. Toen de groep ontdekte dat Haagse Cees informant was voor de politie, dook deze onder in Zwitserland. In augustus 1994 kreeg hij van justitie 2 miljoen gulden cash om een nieuw bestaan op te bouwen. Maar met de dreiging leek het nogal mee te vallen: een maand na de afspraak kocht zijn vrouw in de buurt van Den Haag een woning voor ruim een half miljoen gulden en ging er met haar man wonen. Cees leek voor niemand bang. Toen deze gang van zaken uitlekte klaagden politici over xe2x80x98geldverspillingxe2x80x99.

RudyvanefferenmotorRudy van Efferen (foto rechts) was ook informant.

Mink Kok: xe2x80x98Dat is een publiek geheim, ik heb het zelf ook in stukken gelezen. Rudy was een vriend van Jan Femer, zo heb ik hem leren kennen.xe2x80x99

Rudy van Efferen was in het voorjaar van 1993 de persoonlijke chauffeur geworden van de 33-jarige Belg Danny Leclere, de xe2x80x98xtc-dokterxe2x80x99 van de Nederlandse groep. Leclere was opgepakt, maar kreeg verlof om de begrafenis van zijn oma te bezoeken. Prompt nam hij de benen. Normaliter liet zich altijd rijden door zijn chauffeur Van Efferen, maar op Hemelvaartsdag 1993 kroop Leclere zelf achter het stuur van zijn Fiat Croma op weg naar een afspraak. Op een oprit van de ringweg van Amsterdam werd hij met kogels doorzeefd.

Op een dodenlijst

Een paar weken later waarschuwde de politie Van Efferen dat ook hij op een dodenlijst stond. Zijn vrouw Marion vertelde dat de politie haar man en zijn gezin een getuigenbeschermingsprogramma had aangeboden, maar dat Rudy daar niks voor voelde: xe2x80x98Als ze je willen omleggen, vinden ze je toch wel,xe2x80x99 had hij gezegd. De politie zei ook te weten wie het op hem had gemunt: niemand minder dan zijn beste vriend Jan Femer. Marion was geschokt en wist niet meer wie ze moest vertrouwen. Toen hij in augustus 1995 spoorloos verdween bezwoer Jan Femer aan Marion dat hij er niks mee te maken had, maar die bleef haar twijfels houden. Jan Femer is inmiddels zelf geliquideerd, in een heel andere zaak.

Mink Kok: xe2x80x98Ik kan het je nu gerust vertellen, Jan Femer heeft Van Efferen niet omgebracht. Als de man al is vermoord. Maar als het zo was, had Jan het mij verteld.xe2x80x99

RudyvanefferenpolitieMink Kok kent de verhalen over xe2x80x98Van Efferen in Zuid-Amerikaxe2x80x99 ook, xe2x80x98maar ik weet het niet. Misschien zit hij inderdaad in een beschermingsregeling, maar eerlijk gezegd denk ik dat hij er niet meer is. Iemand die zo lang zijn gezin niet heeft gezien, dat gaat niet. Je houdt toch contact met je kinderen en dat hou je niet geheim. Van Efferens rol was uitgespeeld. Informanten informeren natuurlijk ook altijd mensen in eigen kring. Iemand die hem vertrouwde heeft gedacht: jij speelt een dubbelrol, je bent nou van mij, klaar. Vroeg of laat loopt het altijd slecht af met informanten en kroongetuigen, dat is een doodlopende straat.xe2x80x99

Hoewel ook van Kok werd beweerd dat hij een tijdlang contacten onderhield met justitie. Een misverstand, volgens hem. Wel klopt het dat officier van justitie Fred Teeven, een naam die vaak valt als het gaat om het inzetten van kroongetuigen, in de jaren negentig wat off the record-gesprekken met Kok had gevoerd over achtergronden van de IRT-affaire. Door een foutje xe2x80″ een openstaande microfoon tijdens een zitting achter gesloten deuren xe2x80″ kwam dit xe2x80x98contactxe2x80x99 op straat te liggen.

Mink Kok: xe2x80x98Daardoor is toch een beeld ontstaan over mij als informant van Teeven. Al die kletsverhalen, dat blijft aan je hangen. Ik kan het mensen niet eens kwalijk nemen dat ze zo denken.xe2x80x99

Labiele figuren

1995 was behalve voor Rudy van Efferen ook een fataal jaar voor crimineel en politie-informant Rob Kouffeld. Op 19 juni werd hij voor de voordeur van zijn villa in Epe doodgeschoten. De politie vermoedde dat drugsbaron Henk Orlando Rommy, alias de Zwarte Cobra, achter de afrekening zat. Dat is niet zo verwonderlijk. Mink Kok: xe2x80x98Die Kouffeld had een psychose. Hij had een crisis in zijn hoofd. Zulke labiele figuren worden dan i
nformant.xe2x80x99

Henk Orlando Rommy meende dat Kouffeld hem belazerde en hij zou Jesse R., hoofdverdachte in het huidige geruchtmakende liquidatieproces, 200.000 gulden hebben betaald om de man te liquideren. Jesse R. was toen al goed bevriend met Mohamed (xe2x80x98Moppiexe2x80x99) R., een andere hoofdverdachte in bovengenoemd proces. Maar Moppie was ook weer een maat van Kouffeld en waarschuwde hem.

Mink Kok: xe2x80x98Kouffeld heeft aan de politie verteld dat hij gewaarschuwd was, dat zit allemaal ook in mijn dossier.xe2x80x99

De politie kon niet verhinderen dat Kouffeld korte tijd later toch werd neergeknald. Als verdachte werd Victor van V. (34) aangehouden, een goede vriend van Henk Rommy, maar hij werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. De politie bracht naar buiten dat Kouffeld een partij hasj van Victor van V. had willen stelen en daarom was opgeruimd, pas veel later werd duidelijk dat hij informant was geweest en in dat kader op verzoek van de politie allerlei voorbereidingen had getroffen om de bende erin te laten lopen.

Berooid en eenzaam

BertschilderDe eerste keer dat het Nederlandse publiek een blik achter de schermen van een getuigenbeschermingsprogramma werd gegund was in 2001 toen Rotterdammer Bert Schilder in contact kwam met misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Schilder had zich in 1998 bij de Criminele Inlichtingendienst gemeld omdat hij de politie naar Henk Rommy kon leiden die voortvluchtig was en ondergedoken zat in Spanje. Schilder maakte een deal met justitie: voor 25.000 gulden zou hij Rommy in de val laten lopen. Het ging hem niet alleen om het geld, hij vreesde ook diens wraak vanwege een ripdeal. Schilder maakte een afspraak met Rommy op een terras in Fuengirola en beiden werden opgepakt door de Spaanse politie. Maar de dubbelrol van Schilder lekte meteen uit: de Nederlandse politieagenten zeiden tegen hun Spaanse collega’s dat ze Schilder mochten laten gaan omdat het hen alleen om Henk Rommy ging. Schilders leven liep gevaar, vooral toen Rommy veel eerder dan verwacht al weer vrijkwam. Schilder wilde wel in een beschermingsprogramma. Onder de naam Bram Swaluw mocht hij een nieuw leven beginnen. Hij koos voor Isla Margarita en tekende een contract met het ministerie van Justitie met de volgende voorwaarden: hij ontving 25.000 gulden tipgeld, een vliegticket naar zijn nieuwe woonplaats, 45.000 gulden om daar een nieuw bestaan op te bouwen en een uitkering van 2500 gulden per maand. Bovendien werd hem een gevangenisstraf kwijtgescholden.

Daar stond tegenover dat hij nooit meer contact mocht opnemen met iemand in Nederland. In 2001 sprak Peter de Vries een berooide, eenzame en zieke Schilder. Hij had longemfyseem, maar kon de dure medicijnen niet betalen. Hij wilde weer naar Nederland, maar zijn contactman bij de KLPD had hem, zo beweerde hij, onomwonden laten weten dat ze hem letterlijk zouden laten xe2x80x98verrekkenxe2x80x99 als hij terugkwam. Na de uitzending werd de uitkering stopgezet, een half jaar later kocht justitie het contract af voor 5000 dollar. Schilder verhuisde naar Brazilixc3xab. In maart 2004 keerde de toen 46-jarige Schilder doodziek terug naar Nederland waar hij drie dagen na aankomst in een ziekenhuis overleed.

Onbetrouwbaar apparaat

De naam van vastgoedman Willem Endstra loopt als een rode draad door veel dossiers met kroongetuigen. Dat begon al met Rudy van Efferen: de groep waarvan hij deel uitmaakte belegde vanaf het begin van de jaren negentig voor vele honderden miljoenen bij xe2x80x98de bankier van de onderwereldxe2x80x99, zoals Mieremet hem eens noemde. Toen sommige investeerders argwaan kregen en hun geld opeisten, waren de poppen aan het dansen. Grootinvesteerder John Mieremet overwoog zelfs zich als kroongetuige te melden. Advocaat Han Jahae, destijds raadsman van Mieremet, vertelt: xe2x80x98Er is xc3xa9xc3xa9n inleidend gesprek geweest met een officier van justitie en iemand van de Criminele Inlichtingen Eenheid. Daar was ik bij. Ik heb Mieremet sterk afgeraden om daaraan te beginnen. Er is altijd gedonder om geld en je levert je over aan een per definitie onbetrouwbaar apparaat, dat zie je keer op keer bevestigd. Je kunt nu wel afspraken maken, maar straks zit er een nieuwe officier van justitie en een andere minister.xe2x80x99

Mieremetnw1webAf en toe informeren andere clixc3xabnten van Jahae naar opname in een beschermingsprogramma. Zijn mening: xe2x80x98Ik denk dat het zelden een optie is. Je moet in een vreemd land wat opbouwen en de bescherming is nooit afdoende om echt veiligheid te crexc3xabren als je nog op een menswaardige manier wilt leven. Ik weet niet of Mieremet er op mijn advies van heeft afgezien. Mensen die er wel gebruik van maken zijn vaak wanhopig en zien vaak geen andere uitweg meer.xe2x80x99

Zoals Angelo Diaz, kroongetuige in de zaak tegen de Nomads, de Limburgse tak van de Hells Angels. Hij was betrokken bij een deal tussen een Colombiaanse bende en de Nomads over een partij van 293 kilo cocaxc3xafne. In Nederland werd de partij geript en de Colombianen kwamen verhaal halen. Om hen voor te zijn zouden de Nomads drie schuldige clubleden in februari 2004 zelf hebben geliquideerd. Ook Angelo moest op het matje komen, voelde zich zwaar bedreigd en zag geen andere uitweg dan kroongetuige worden.

Dat ging aan alle kanten mis. Hij wist wel het nodige van de deal met de Nomads, maar onvoldoende voor veroordelingen. Justitie bleef met lege handen achter, ook van de beschuldigingen dat de liquidaties door het Amsterdamse hoofdkwartier van de Angels was gecoxc3xb6rdineerd bleef niks over. Kroongetuige Diaz was een dure kat in de zak. Eind 2007 gooide die zelf de handdoek in de ring, trok zich gefrustreerd terug uit het beschermingsprogramma en klaagde zijn nood bij misdaadjournalist John van den Heuvel. Hij had naar een Spaanstalig land gewild, met een woonplaats aan zee, vanwege zijn achtergrond als visser. Maar hij werd in de winter in een safehouse in Wenen geplaatst. Het xe2x80x98modale inkomenxe2x80x99 dat hem was beloofd bleek een toelage van 750 euro voor twee personen en het contact met de rechercheurs die hem en zijn vriendin moesten begeleiden verliep allesbehalve soepel.

Leuke boot

Komen we tenslotte bij kroongetuige Peter La Serpe die begin mei 2009 dreigde ermee te kappen. Het begon langzaam tot hem door te dringen dat hij de rest van zijn leven niet op luxueuze wijze op kosten van justitie kon doorbrengen (overigens hebben zijn verklaringen over onder andere Jesse R. en Moppie R. en een groot aantal liquidaties in de Amsterdamse onderwereld voor justitie hun waarde al grotendeels bewezen).

Als hij wel in het programma blijft is het de vraag wat hij mag verwachten. Het Openbaar Ministerie heeft hem toegezegd minder straf te zullen eisen, maar de rechter hoeft daar niet in mee te gaan. La Serpe zal hoe dan ook nog een aantal jaren in gevangenschap moeten doorbrengen, onder weinig benijdenswaardige omstandigheden. Wat er daarna voor hem in het verschiet ligt is xe2x80″ waarschijnlijk ook voor hemzelf xe2x80″ nog zeer onduidelijk.

Angelodiaz1webJournaliste Marian Husken: xe2x80x98Het probleem bij al die mensen is: het valt ze allemaal tegen. Dat is ook logisch. Het leven in de misdaad is vol adrenaline, dat staat haaks op wat ze nu te wachten staat: niet opvallen. Ze moeten ook aan het werk. Diaz had gedacht dat hij visser in Zuid-Amerika kon worden en er een leuke boot bij zou krijgen. Dat is wat anders dan een flatje in Wenen. Ze gaan er altijd in met het idee er beter uit te komen, maar ze komen er allemaal slecht uit. Dat ligt vaak aan henzelf, ze zijn vaak erg opportunistisch.

Dat geldt overigens niet voor iedereen. Neem Bram Zeegers, de omstreden ex-advocaat in de zaak Holleeder (hij overleed in 2007 onder verdachte omstandigheden, maar een misdrijf werd nooit aangetoond, HJK). Hij was ook in onderhandeling over getuigenbescherming, maar hij was slim genoeg om te zeggen: xe2x80x98Ik stap eruit, ik heb kinderen in Amsterdam, die kan ik dan niet meer zien.xe2x80x99 Je moet ontzettend sterk zijn, met alles en iedereen kunnen breken, met je familie en vrienden. Dat is maar weinig mensen gegeven.xe2x80x99

Kroongetuige Helio Swart geliquideerd

Met Nederlands eerste xe2x80x98beschermde getuigexe2x80x99 liep het slecht af: in de jaren tachtig werd Helio Stewart ingezet in de zaak tegen Kobus L., alias de Zigeunerkoning. Stewart, voormalig huisvriend en bodyguard van Kobus, was in augustus 1993 aangehouden in verband met de invoer van 860 kilo hennep uit Nigeria. Hij voelde zich bedreigd door Kobus en wilde wel verklaringen afleggen. Hij zou in ruil daarvoor niet worden vervolgd en bescherming krijgen voor zichzelf en zijn gezin. Het was nog even wennen: Stewart legde alvast de verklaringen af, maar werd nog niet beschermd. Op 6 december 1993 werd hij in Schiedam geliquideerd. Zijn verklaringen bleven wel geldig in de rechtszaak tegen L.

Kroongetuige Paul Mulder verdwenen

In 1998 speelde de Orion-affaire, cocaxc3xafnesmokkel door marinepersoneel van Curaxc3xa7ao naar Nederland. Toen marineman Paul Mulder door een collega werd benaderd om mee te doen, stapte hij naar de politie die hem verzocht het spelletje mee te spelen. Dat deed hij, maar het liep anders dan verwacht: een gepland transport met een fregat werd afgeblazen. Op aandrang van officier van justitie Fred Teeven werd een andere marineman, Burton Daal, ingezet om het transport alsnog door te laten gaan, dan maar per vliegtuig (Orion). Dat lukte, de smokkelaars werden opgepakt en veroordeeld. Burton Daal klaagde later dat hem 5 miljoen dollar was beloofd, maar dat hij was afgescheept met 60.000. Daals advocaat Han Jahae deed aangifte tegen Teeven wegens uitlokking die dat overigens ontkende.

Paul Mulder verdween in een beschermingsprogramma, naar verluidt samen met zijn gezin. Jahae: xe2x80x98Het was voor mij de eerste keer dat ik ermee te maken kreeg. Het ging allemaal heel geheimzinnig. Op een militair complex in Soesterberg, in een atoomkelder, konden we Mulder horen. Hij was vermomd met pruik en snor. Ik heb nooit meer iets van hem gehoord. Misschien is hij de enige bij wie het beschermingsprogramma wel goed heeft gewerkt.xe2x80x99

Het xe2x80x98beschermingstrajectxe2x80x99 van Maria Houtman

Laserpe1portretwebIn de zaak Holleeder spelen de verklaringen van Thomas van der Bijl en Maria Houtman een belangrijke rol. Beiden hadden de status van bedreigde getuige, respectievelijk A en B. Van der Bijl werd kort na zijn vrijlating in zijn cafxc3xa9 De Hallen geliquideerd. Maria Houtman besloot zelf uit de anonimiteit te stappen en te verklaren over wat ze wist over de moord op haar echtgenoot, in november 2005. Thomas van der Bijl en Maria Houtman werden na de dood van Cees Houtman door de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) opgehaald en naar een geheime locatie gebracht waar officier van justitie Fred Teeven zich bevond. Maria Houtman vertelde: xe2x80x98Thomas haalde mij op bij mijn huis met zijn auto. Daarna stapten we over in een andere auto. Thomas en ik kregen een doek over ons hoofd en werden ergens heen gebracht. Die gesprekken duurden ongeveer een uur en waren meestal xe2x80x98s nachts.xe2x80x99

De gesprekken met de officieren van justitie Koos Plooij en Saskia de Vries gingen alleen over het bedreigde getuigentraject. Maria Houtman: xe2x80x98In mijn wereld is het zo dat je er aan gaat als je praat, het is een geluk dat ik nog leef (…) Thomas heeft me gexc3xafntroduceerd bij de personen die over het bedreigde getuigentraject gaan. De CIE beloofde van alles.

Ik ben akkoord gegaan en heb het hele traject doorlopen. Uiteindelijk wilde ik dat niet. Ik ben er uitgestapt. Ik wilde niet naar het buitenland.xe2x80x99

Op de vraag wat ze haar hebben uitgelegd over het traject, zei ze: xe2x80x98Dat als ik in het buitenland zou zijn ik rustig zou kunnen doorleven. Ik veronderstelde dat het mijn hele

familie betrof. Uiteindelijk hoorde ik dat alleen mijn gezin in dat geheime traject zou komen.xe2x80x99

(een uitvoeriger deel van de verklaringen van Maria Houtman staat hier)

Advertisements

No Responses to “Het heilloos pad der kroongetuigen”

 1. Jacqueline June 4, 2009 at 7:55 pm #

  @Hendrik Jan

  “Op vrijdagmiddag 4 augustus 1995 liep crimineel en politie-informant Rudy van Efferen (38), gekleed in korte broek en T-shirt, op slippers van zijn woning in Amsterdam-Noord naar het nabijgelegen Galaxy Hotel waar hij een afspraak had”

  “Toen hij in augustus 1994 spoorloos verdween bezwoer Jan Femer aan Marion dat hij er niks mee te maken had, maar die bleef haar twijfels houden.”

  Volgens mij is er een fout ingeslopen qua jaartal.

  Beste Jacqueline,

  Je hebt gelijk, de tweede keer moest het uiteraard ook 1995 zijn. Als je gaat googelen kom je trouwens de gekste dingen tegen: de ene krant/website schrijft dat hij in 1993 verdween, de andere in 1994 en weer andere in 1995. Of wel correct in 1995 (VN), maar dan ineens op zaterdagmiddag.

  Hendrik Jan

 2. ome Joop June 4, 2009 at 10:49 pm #

  Mink Kok, een gewezen topcrimineel? Is Mink met pensioen gegaan dan?
  Mink nooit informant geweest? Ik kan mij nog die openstaande microfoon herinneren in de Amsterdamse rechtbank waarop Mink zelf verklaarde als BVD informant werkzaam te zijn. Daar was dus geen Teeven bij betrokken.

  Als we ervan uitgaan dat van Efferen werkelijk in een getuigenbeschermingsprogramma terecht is gekomen dan mogen we er nu vanuit gaan dat het programma goed gewerkt heeft.

  Je concludeert zelf al dat het met Mulder ook gewerkt heeft en ik mis nog de zaak van Ad Karman in het proces contra de Hakkelaar.
  Kortom het gaat echt niet altijd mis.

  Overigens zit er tussen regelingen met informanten en beschermde of kroongetuigen een wereld van verschil. Haagse Cees is nimmer kroongetuige geweest maar was actief als informant. Voor zover mij bekend lekte zijn identiteit uit door de parlementaire enquete van Traa en het tegelijkertijd gevoerde onderzoek door de rijksrecherche naar de CID Kennemerland. Ondanks de toezeggingen van zijn toenmalige runners kwam door lichtzinnigheid van het OM zijn identiteit op straat te liggen. Mocht ik het mis hebben HJK weet jij dan in welk proces hij als kroongetuige heeft opgetreden?

  Bxc3xa9ste Ome Joop!

  Haagse Cees speelde een rol in de IRT-affaire. De reportage gaat niet alleen over kroongetuigen, ook over informanten en infiltranten die in een beschermingsprogramma terecht komen. Bert Schilder was ook geen kroongetuige.
  Het Mink-verhaal zit heel anders, maar dat is te ingewikkeld om hier uit te leggen. Het had alleen met Teeven te maken.

  Hendrik Jan

 3. ome Joop June 5, 2009 at 12:16 am #

  Hendrik Jan,

  Dat het stuk niet alleen over kroongetuigen ging had ik begrepen. Jij schrijft echter zelf dat “Haagse Cees” de eerste kroongetuige was hetgeen m.i. onjuist is maar ok.

  Inzake Mink/Teeven doel jij waarschijnlijk op de Nachtwachtlaan-zaak. Overigens werd op verzoek van Mink’s advocate een deel van die zaak achter gesloten deuren behandeld i.v.m. betrokkenheid van zowel binnen als buitenlandse veiligheidsdiensten. Gezien de wapenvondsten in Oude Bildtzijl, Newtonstraat en Nachtwachtlaan waar o.a. wapens en explosieven werden gevonden waarover alleen overheidsdiensten konden beschikken lijkt Mink toch niet zo heel lelieblank.

  Beste OJ,

  Teeven wilde spreken met Mink over oude IRT-dingen waar nog altijd niet het onderste uit de kan is, maar praten met iemand van justitie betekent nog niet dat je informant bent. Bijna alle topcriminelen hebben hun lijntjes.

  Hendrik Jan

 4. ome Joop June 5, 2009 at 1:10 pm #

  Laten we het er maar op houden dat Mink interessante contacten onderhield en als een van de weinigen de stormen overleefd heeft. Toeval? Wie zal het zeggen…

  Beste OJ,

  Ook een van de weinigen die zijn straffen helemaal heeft uitgezeten.

  Hendrik Jan

 5. Gerrit June 5, 2009 at 5:12 pm #

  Hou nou alsjeblieft op: Mink Kok is een informant die al jaren met allerlei inlichtingendiensten in contact staat. Dat is de waarheid en niets anders! Its written all over it.

  Beste Gerrit,

  Je bent een dombo die echt van niets weet.

  Hendrik Jan

 6. De Joker June 5, 2009 at 7:14 pm #

  Zo, als iemand beweert dat Mink wel degelijk een informant is krijgt hij de titel Dombo. Maar waar baseer jij je op HJ. Op de verhalen van mink? Leg dan eens uit waarom Mink die geheime gesprekken wel voerde en kom niet met die fabeltjes dat het over het voormalige IRT en het doorvoeren van partijen drugs ging. HJ als advocaat van de duivel! Er zijn zaken die doen echte criminelen nooit en xc3xa9xc3xa9n daarvan is met justitie geheime gespreken voeren. En laat Mink dat nou juist wel gedaan hebben. Dus?

  Beste Joker,

  Dat is het probleem met reageerders op internet: ze roepen maar wat. Hebben jullie de boeken en de dossiers, wat weten jullie van ‘echte criminelen’? Hoezo voeren die geen al dan niet geheime gesprekken met justitie, wat weten jullie daar nou van. Bij insiders – inclusief criminelen – is precies bekend wat, waarom en met wie Mink gesprekken voerde en dat geen enkele collega-crimineel daar enig nadeel van heeft ondervonden. En Mink geen voordeel. Zoals hij zelf zegt: ik ben de enige van het hele zootje die zijn straf heeft uitgezeten.

  Hendrik Jan

  Hendrik

 7. De Joker June 5, 2009 at 8:47 pm #

  Vreemd HJ, ik ken niet alleen de dossiers maar stamt uit dat milieu en ken dus heel veel bronnen maar ook feiten . Maar criminele van dat kaliber, in de geest van die tijd, die dergelijke praktijken erop nahielden nee. Geheime afspraken met Teeven ja,ja. Laten we het erop houden dat Mink zijn eigen zaakjes aan het regelen was. Puur informatief? Bizar toch! Maar ten koste van wat.

  Beste Joker,

  Daar ben ik dan wel nieuwsgierig naar. Ten koste van wat denk jij dan? Heeft hij iemand verraden, heeft hij strafvermindering gehad?

  Hendrik Jan

 8. De Joker June 5, 2009 at 9:02 pm #

  Laten we voorop stellen dat Mink geen verader betreft. Zijn daadwerkelijke motief zal hij nooit openbare. Maar het feit dat buitenstaanders roepen dat hij een informant is heeft hij zelf over zich afgeroepen door die gesprekken aan te gaan.
  Feitelijk is mink dus een Dombo? ( zij het een geniale)

  De waarheid heeft soms vele kanten.

 9. janus June 6, 2009 at 11:26 am #

  even tijd voor humor,@joker,
  was mink nou een linkmiechel,of een minkliechel?

 10. De Joker June 6, 2009 at 2:23 pm #

  @Janus; Voor humor en kroongetuige verwijs ik je naar de website van xe2x80x9cRaadsheer Wedzingaxe2x80x9d en het artikel ; De Kroongetuige xc3¡ dxc3xa9charge.

  Het lijkt erop dat sommige lezers geen onderscheid kunnen maken tussen informanten, infiltranten, beschermde getuige en kroongetuigen.

  Uiteindelijk komt het wel allemaal op het zelfde neer; Men speelt voor Judas om er zelf uiteindelijk beter van te worden.

  Waarom worden er de laatste jaren toch zoveel moorden gepleegd in het mileu?.

 11. Gerrit June 6, 2009 at 2:44 pm #

  Dank je, Joker, goed gezegd. Jij mag mij gerust een dombo noemen, HJ, daar heb ik geen moeite mee, alleen wat ik weet of niet weet, dat kan jij niet weten. Het zou je nog verbazen waarvan ik zoal op de hoogte ben. Maar ik laat me door jou niet uit mijn tent lokken, want ik heb geen kampeervergunning. Dus jij neemt het op voor Kok, prima, omdat jij zo goed op de hoogte bent van het reilen en zeilen in de onderwereld, droom maar verder, HJ. Elke zgn. crimineel die met de smeris of het OM lult is een informant. Wen er nou maar aan, het is niet anders. Daar moeten we in onderwereld nou net van af: Gezellig keuvelen met de smeris! En Mink Kok heeft het aan zichzelf te wijten met zijn ‘lijntjes’. Trouwens van jou ben ik wel wat beters gewend dan dit ‘dombo’gedoe.

 12. Gerrit June 6, 2009 at 2:50 pm #

  O Mink zegt dat ie ondanks geheime gesprekken geen snitch is en dan is het dus waar, omdat Kok van de mooie blauwe ogen heeft? Ik roep niet zomaar wat en dat zou jij inmiddels behoren te weten. In onze kring vertrouwen we geen personen met lijntjes naar de smeris en het OM. Welke garanties zijn er dan nog dat iemand betrouwbaar is? Elk contact met de smeris is verdacht, geen kontakt met de smeris, geen gezellige praatjes en al helemaal geen geheime besprekingen, basta!
  “Men speelt voor Judas om er zelf beter van te worden” en zo is het maar net.

 13. janus June 6, 2009 at 4:00 pm #

  @joker,
  Dat zal jij toch wel weten,als ex-gedetineerde wijsneus.
  Maar ben het met je eens dat getuigen,kroongetuigen,beschermde getuigen,en infiltranten ,informanten judassen zijn die er zelf beter van willen worden.aangespoord door het o.m.,de justitiele truckendoos.

 14. Jacqueline June 6, 2009 at 5:27 pm #

  Wat een heerlijk onderwerp mannen.

  Wijze woorden van de Joker en Gerrit

  Jullie hebben gelijk en laat de rest maar denken wat zij willen.

 15. Siem June 6, 2009 at 6:32 pm #

  @Gerrit 14.50

  Quote: In onze kring vertrouwen we geen personen met lijntjes naar de smeris en het OM. Welke garanties zijn er dan nog dat iemand betrouwbaar is? Elk contact met de smeris is verdacht, geen kontakt met de smeris, geen gezellige praatjes en al helemaal geen geheime besprekingen, basta!

  – Ah! En in ‘jullie’ kring is het gebruikelijk, betrouwbaar en toegestaan om op het Internet te brallen? Bijzonder.

 16. ad June 7, 2009 at 10:28 am #

  Criminelen zijn veelal mensen met een masker,die doormiddel van drank en drugs enz de schijn moeten ophouden tegenover soortgenoten.
  Achter dat masker schuilt meestal een ander figuur waarbij als er iets misgaat de totale paniek toeslaat en alles bij elkaar fluiten om er zelf goed af te komen.
  Geloof niet dat Mink in deze groep past.

 17. De Joker June 7, 2009 at 8:36 pm #

  @Ad; Een crimineel is iemand die veelal slechte dingen doet oftewel een misdadiger,bandiet of schurk.
  En achter dat masker schuilt altijd een mens.
  Ook de kroongetuige gelijk een Judas.
  Daar spelen hele andere zaken als drank en drugs! Soortgenoten van wat?

  En voor wat betreft Mink.
  De mens persoon achter dat criminele masker is te intelligent om zich voor een Judasloon voor een justitixc3xable kar te laten spannen.

  Zijn kennis is niet in geld uit te drukken!

 18. Anonymous August 18, 2009 at 12:34 pm #

  yo dwean als je dit leest ik krijg nog die ….. van je he en je weet wat ik bedoel
  mo shie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: