zaterdag of zondag

27 Mar

copacabana in Scheveningen, daar wordt een mens niet vrolijk van. Eten in Rio, dat is een feest voor de liefhebber van een goeie biefstuk – al zou ik meteen vegetarixc3xabr worden als ik zelf zo’n beest zou moeten slachten. Door omstandigheden was ik dus in Dwn Haag. Kom je toch vreemde dingen. Ik had ‘s        morgens net de column van Jps van Noord in de Telegraaf gelezen die geenspaan heel hield van wethouder Henk Kool

(kaviaarbuik) Henk Kool, wat lees ik ‘s avonds in een glossy Haags magazine? Een schoolkrantachtig portret van de beste man waarin hij zegt dat hij leerde het begrip agrotprop te ben utten, een agressieve vorm van propaganda. ‘Ook toen kon ik al enorm lullen.’ Hij bevestigt vervolgens alle cliches van foute bestuurders. ‘ ‘ Er gaat geen maand voorbij of ik ben in het buitenland. Zo ben ik al verschillende malen in China geweest. ‘ Trots laat hij een Chinees magazine zien waarop hij op de cover staat. ‘In China moet je enorm investeren i n je relaties en je inleven  in  de cultuur. I n twee jaar tijd heb ik enorm veel kunnen opbouwen’ Verzucht: ‘ Ach, dit werk is allemaal leuk en aardig, maar het neemt verdomd veel vrije tijd in beslag. Toch vind  ik het waanzinnig om wethouder te zijn  in mij n eigen st  ad. Dat is een grote eer.’

Kool is va  de PvdA. Een waardig opvolger va n Ja n Pronk. Gek dat Wouter Bos hem nog niet heeft ontdekt.

Maar goed, we hadden  het over de Braziliaan i n Scheveningen, op het plein voor het Kurhaus. Het is goed om te zie n hoe de Hollandse koopmansgeest de Brazilianen heeft aangetast. Wat een laaienlichterij. Ze komen onbeperkt langs met vleesspiezen, maar uiteindelijk blijft de buit beperkt tot xc3xa9xc3xa9n minuscuul reepje biefstuk en voor de rest erbarmelijk goedkope rommel. Exc3xa9n schrale troost: er komen twee carnavalsachtig geklede juffrouwen op luide muziek hun vlees vertonen. Hier zou Wouter Klootwijk eens wat aan moeten doen. Niet iedereen die in misdaad is gexc3xafnteresseerd zal hem kennen, ik heb hem vanaf het prille begin daf hij begon te schrij ven als een soort geestverwant beschouwd. Nieuwagierig naar hoe dinge n in  elkaar zitten, nuchter, wars van flauwekul, altijd op zoek naar de waarheid. Er is aanm hem een misdaadverslaggever verloren gegaan, ergens jammer dat hij zich voornamelijk met consumentendingen bezighoudt. Aan de andere kant: misschien is dat wel veel relevanter dan al dat misdaadgedoe.

NEW YORK, donderdag

       Ad Melkert grijpt naast de functie van topman van de UNDP, de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties.

        Ondanks grote diplomatieke druk van Nederlandse zijde heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon gekozen voor de Nieuw-Zeelandse oud-premier Helen Clark. Die wordt daarmee de eerste vrouw die op deze hoge VN-functie.

       Het afwijzen van Melkert als eerste man is een bittere pil voor ons land dat al sinds jaar en dag een van de grootste donoren is van de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties. Om die reden dacht Nederland dan ook grote kans te maken. Vooral daar uit diplomatiek verkeer tussen de belangrijkste landen zoals de Verenigde Staten bleek dat geen enkel land tegen Melkert was.

              De uiteindelijke beslissing is echter aan Ban Ki Moon en die had kennelijk behoefte aan een vrouw op deze hoge functie, die tot de hoogste in de internationale gemeenschap behoort. Ook Melkert heeft de afgelopen maanden uitgebreid bij de verschillende lan- den gepleit voor zijn zaak. Zo zeer zelfs dat hij op volgens bronnen binnen de UNDP op enig moment is teruggefloten door de secretaris-generaal. Die vond het geen pas hebben dat een kandidaat, die al in functie is bij de UNDP, openlijk voor zichzelf solliciteert.

——————————————————————————–

Volgende kolom   

xe2x80xa2 Ondanks zijn openlijke sollicitatie naar de topfunctie bij de VN is Ad Melkert gepasseerd door secretaris-generaal Ban Ki Moon. Hij gaf de voorkeur aan een vrouw: Helen Clark uit Nieuw- Zeeland

       Melkert, die volgens wel ingelichte bronnen, zeer teleurgesteld is, is tweede man bij de UNDP. Een baan die hij tot grote tevredenheid van de internationale gemeenschap vervult. Hij hervormde de organisatie in New York. Toen hij twee jaar geleden onder vuur kwam te liggen om vermeende betrokknheid bij gesjoemel met harde valuta in Noord Korea, slaagde hij door behendig manoeuvreren zijn naam te zuiveren. De beschuldigingen kwamen uit de koker van neo-conservatieve krachten in de voormalige regering Bush. Zij zagen Melkert als de kwade genius achter het wippen van de Wereldbank-directeur Wolfowitz.

      

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: