Donderdag 26 maart: Zwolsmans miljoenen

26 Mar

Zwolsman1web Om nou te zeggen dat het stormliep bij de Bijzondere Raadkamer van het Hof in Den Haag waar gewezen autocoureur annex hennephandelaar Charles Zwolsman voor mocht komen… Marian Husken en Harry Lensink van Vrij Nederland kwamen vooraf even poolshoogte nemen, maar toen het begon vertrokken ze schielijk, voor een geheime missie elders in Den Haag. Een verdieping lager meende ik de rechtbankverslaggever van NRC te ontwaren, maar die kwam kennelijk ook voor iets anders. Zodoende zat ik samen met een belangstellende advocaat-generaal samen op de perstribune.

Even dreigde het echt lang te gaan duren: een van de twee advocaten had een pleitnota opgesteld die minstens anderhalf uur zou vergen om voor te lezen, dat draaide meteen uit op een schorsing en de beslissing de zaak aan te houden tot ergens in oktober, "dan is het ook echt afgelopen" sprak de rechter dreigend.

Het gaat allemaal om het betalen van ‘hennepgeld’ aan de Staat. Er lag een claim van ruim 20 miljoen euro, ongeveer de helft daarvan is betaald via allerlei beslagleggingen, het gaat nu om de resterende 10 miljoen. Zwolsman zegt: ik heb het niet, toen ik in de gevangenis zat kon ik niks doen. Als je te lang binnen zitten zit, verslapt de betalingsmoraal bij mensen die je nog geld moeten betalen. De xc3xa9xc3xa9n gaat dood, de ander failliet, weer een ander betaalt gewoon niet meer, op die manier kan hij al duidelijk maken dat hij heel wat miljoenen niet meer heeft.

De advocaat-generaal geloofde er niet veel van: "Laten we elkaar niet mietje noemen, tot voor kort heeft meneer geld verdiend met de handel in hennep, op grote schaal." Zij vermoedt dat Zwolsman zijn kapitaal en bezittingen over de hele wereld heeft belegd via tussenpersonen. Aanvankelijk was er sprake van dat hij gegijzeld zou worden, om hem te dwingen met het geld op de proppen te komen, maar om een of andere reden was dat niet doorgegaan. De rechter grapte dat het maar goed was dat hij het niet op de bank had gezet.

Zwolsman en zijn advocaten (Mark van Gessel en Klaas-Arjen Krikke) hebben nu uitstel van executie gekregen en moeten in het najaar aantonen dat Zwolsman xc3xa9cht niks kan betalen. Zwolsman: "Ik heb het echt niet meer, als dit wordt oggelegd ben ik levenslang failliet." De kans dat hij met autohandel alsnog zoveel geld zal weten op te hoesten lijkt niet al te groot.

                                                  *

Momenteel ben ik nog in het Haagse, in de kranten zag ik in de gauwigheid dat het met de verdwenen Joanne Noordink inderdaad zo slecht lijkt te zijn afgelopen als iedereen (behalve de politie) vanaf het begin al dacht. En dat de messensteker van Lelystad wel eens de oppasopa in Amsterdam-Zuid kan hebben doodgestoken. Overigens: die ‘Jack de Prikker’ wordt ook genoemd als dader van een dodelijke steekpartij in Lelystad, maar dat lijkt toch een heel andere kwestie, dat zou meer een soort afrekening zijn geweest. Hoor ik vanuit het Lelystadse.

Vanmiddag is in Den Haag nog een kort geding tegen de Telegraaf, aangespannen door advocaat Nico Meijering. Als het allemaal lukt ga ik er nog even langs, ik heb eerst nog wat in het zuiden te doen.

No Responses to “Donderdag 26 maart: Zwolsmans miljoenen”

 1. Jacqueline March 26, 2009 at 9:46 am #

  Laat die man toch een keer met rust.

  En laten de heren en dames rechters zich eens gaan bezig houden met de werkelijke problemen.

  Trouwens hoe zijn die 10 miljoen weggeboekt in de boekhouding van de Staat?

  Je gaat mij toch niet vertellen dat het koninklijke huis of ambtenaren worden onderhouden van geld wat afkomstig is van “criminelen”.

  Zomaar even tussendoor…..

 2. augustin March 26, 2009 at 11:16 am #

  Husken en Lensink misschien naar de IRTinfiltrant waar deze week een rechtzaak over was.

 3. De Joker March 26, 2009 at 2:06 pm #

  Een merkwaardige opmerking van de Advocaat-Generaal: Zij vermoedt dat Zwolsman zijn kapitaal en bezittingen over de hele wereld heeft belegd via tussenpersonen.

  Ik vermoedt dat dit vermoeden vermoedelijk gebasseerd is op vermoedens en nog nimmer is onderbouwd ondanks de jarenlange peperdure onderzoeken.

 4. J. March 26, 2009 at 2:48 pm #

  Beetje jammer voor Zwolsman dat er pak ‘m beet een tonnetje aan cash op zijn nachtkastje lag toen de politie binnenviel. “Om morgen te betalen” of zoiets, toch ?

  Maar goed: laat Zwolsman toch met rust. Of is het oud zeer ?

 5. stekel March 26, 2009 at 4:39 pm #

  @Augustin,

  Welke IRT infiltrant bedoel je???

 6. Anonymous March 26, 2009 at 5:13 pm #

  @Stekel

  Ging om Chris Jagernath.

 7. rolleman March 26, 2009 at 10:10 pm #

  laat die man toch met rust heeft al 10 miljoen betaald en genoeg gezeten ……….

  is het niet genoeg… kijk naar jezelf O.M.

 8. K.Hakvoort March 27, 2009 at 1:11 am #

  Fantoommoordenares
  Iets wat mij al enige tijd intrigeerde: de laatste jaren heeft de Duitse politie in de sporen van diverse zware misdrijven – moord, steekpartijen, inbraken – DNA van een onbekende vrouwelijke dader aangetroffen. De misdrijven bestrijken geografisch een groot gebied.
  De sporen van de mysterieuze vrouw doken ook op bij de geruchtmakende moord op een agente in Heilbronn in april 2007. Hier werden twee lunchende agenten in hun auto op een parkeerplaats door het hoofd geschoten. De mannelijke collega van de 22-jarige agente overleefde ternauwernood. (Beloning: 300.000 euro)

  Zo ontstond er een even uitzonderlijk als intrigerend daderprofiel van een dader van wie alleen de misdrijven en het DNA bekend waren, en verder helemaal niets.
  Het DNA van de vrouw dook afgelopen najaar ook op in het onderzoek naar een dodelijke knokpartij in een discotheek in Oostenrijk. Aan de vinger van het slachtoffer bleek het DNA van de fantoommoordenares te zitten. Het probleem was echter dat noch de dader noch de getuigen van het gevecht een vrouw hadden gezien.
  Menigeen werd duidelijk dat in de diverse onderzoeken wel sprake van vrouwelijke DNA was maar niet van een moordenares. De verdenking ging al snel richting wattenstaafjes. Zeer waarschijnlijk had dit DNA zich al op de gebruikte wattenstaafjes voor aanvang van elk onderzoek bevonden. Een bizarre geschiedenis van contaminaties dus.

  In de Spiegel wordt ook gerefereerd naar het onderzoek van een verbrand lichaam dat in 2002 werd aangetroffen. Tot verbazing der onderzoekers bleek het DNA in dit geval ook van de vrouw te zijn hetgeen natuurlijk onmogelijk was. Een tweede onderzoek wees uit dat het dna uit het verkoolde lichaam met dat van een vingerafdruk in een paspoort overeenstemde en de vermoede identiteit bevestigd werd. Hieruit bleek ook dat het onderzoeksmateriaal in ieder geval niet altijd deugde.

  Ondanks dat de gebruikte wattenstaafjes gesteriliseerd worden kan het hiervoor verantwoordelijke bedrijf totale verwijdering van eventueel voorhanden menselijk DNA niet garanderen. De oorzaak is dan nog wel niet helemaal duidelijk maar dat de “Frau ohne Gesicht” nooit bestaan heeft, is inmiddels bijna wel zeker.

  “Bundesweit” worden in de komende tijd wattenstaafjes en houdertjes bij de politie aan een onderzoek onderworpen.

 9. K.Hakvoort March 27, 2009 at 1:23 am #

  Eerste twee niet werkende links uit bovenstaand stuk:
  Lijst met misdrijven.
  Opsporingsbericht uit Heilbronn

 10. K.Hakvoort March 27, 2009 at 7:43 pm #

  De informatie in het hierboven gelinkte artikel is sinds gisteren gewijzigd. Nu is bekend aan wie het DNA toebehoort:
  Het DNA is van een medewerkster van een Beiers verpakkingsbedrijf – een ander dan de fabrikant van de staafjes.
  De leider van het onderzoek in de Heilbronner agentemoord hield al langere tijd rekening met contaminatie. Toen hij 18 maart van de Oostenrijkse bevindingen vernam, zijn er vrij snel speekselproven genomen bij de verpaksters van het bewuste bedrijf. Bij een leidde dat tot een match. De vrouw heeft praktisch zeker niets met de misdrijven te maken. Het DNA zat waarschijnlijk aan de plastic houdertjes van de wattenstaafjes.

  De leveranciers en de politie spelen elkaar nu een beetje de zwarte piet toe. De eersten verdedigen zich:”Van ons is nooit geeist dat de staafjes DNA-vrij moeten zijn en die garantie hebben we ook nooit gegeven”.

  Inmiddels worden er andere staafjes gebruikt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: