Tussen Spui & Bunker

27 Feb

Spui1webDe dood van Robert Jasper Grootveld is niet onopgemerkt gebleven, hoewel de man voor velen al wat in de vergetelheid was geraakt. Maar voor wie in de avondlijke uren over het Spui drentelde was zijn aanwezigheid altijd voelbaar, door het Lieverdje.

Robert Jan Kelder heeft op de Gouden Tip nu een hoofdstuk geplaatst uit een boek waarin Grootveld kennis maakt met Slobodan Mitric alias Karate Bob en wijlen diens echtgenote. Heeft overigens niks met bijgaande foto te maken, maar dat was toevallig de laatste die ik op het Spui had geschoten.

Let niet op lieverdjes op de voorgrond, het gaat om het beeld.

                             *

Onze correspondente bericht:

"Het was een middag die wat theoretisch begon in de bunker maar waarbij gaandeweg de middag toch een aantal opmerkelijke uitspraken te noteren waren die en bij Holleeder de nodige ’emotiesxe2x80x99 veroorzaakten.

Hoofdmoot was de behandeling van diverse verhoren die over de afgelopen maanden en jaren zijn gevoerd, en steeds werd er na behandeling door het Hof aan de aanwezigen gevraagd of ze daar op wilde reageren. Uiteraard stond het een ieder vrij om dit niet te doen.

Holleeder zat duidelijk op zijn praatstoel en veelvuldig maakte hij dan ook van de gelegenheid gebruik te reageren. Ik zal niet precies vertellen om welke verhoren het ging maar enkele losse opmerkingen van Holleeder wil ik u niet onthouden.

Zoals altijd bleef Holleeder beleefd en zijn grote dossierkennis valt op.

Enkele opmerkingen, inhoudelijk geen oordeel!

Endstra was niet verteld dat de Achterbankgesprekken werden opgenomen, toch was hij bang voor xe2x80x9clekkenxe2x80x9d.

Endstra1webLexington was het xe2x80x9cclubhuisxe2x80x9d van de onderwereld. Endstra zou in 1999 onder het genot van een drankje al aan een diender hebben gemeld te worden afgeperst door Holleeder.

Endemol zou zijn betrokken bij het wegsluizen van crimineel geld van Endstra.

Holleeder was in het geheel niet op de hoogte van plannen om mogelijk John de Mol sr en De Mol jr te ontvoeren.

Zeegers heeft meermalen aangeven dat Holleeder de persoon was die Endstra afperste. De uitspraken werden bevestigd door Anita Schuts en Sandra van Schayk. Van Schayk heeft dit op haar beurt ook weer bevestigd aan Puck Le Clerck (allen vrouwen rondom Endstra)

Mieremet op zijn beurt wees weer naar Endstra en Holleeder als het gaat om het afpersen van enkele xe2x80x98grote vastgoedmannen’.

Holleeder geeft aan Paarlberg maar hooguit een half uurtje te hebben gezien in al die jaren. (vreemd dat de naam Paarlberg dan wel zoxe2x80x99n dominante rol speelt in het proces tegen Holleeder)

Volgens Holleeder was er maar xc3xa9xc3xa9n mogelijkheid in deze hele zaak: niet hij was de afperser van Endstra maar Mieremet, Endstra was echter zo bang voor Mieremet dat hij daarom maar besloot Holleeder de zwarte piet toe te schuiven (so much for friendship). Zulks – volgens Holleeder – op aanraden van de CIE.

Willem Endstra (en zijn familie) zijn nooit afgeperst, dit moest de buitenwereld echter wel denken anders kwam de erfenis in gevaar, aldus Holleeder.

Holleederheuvel7webDe Endstraxe2x80x99s hebben zichzelf in de slachtofferrol gedrukt, anders zou de bank moeilijk gaan doen, aldus Holleeder. En een faillissement was onafwendbaar.

En zo vlogen de beweringen de hele middag door de rechtbank, bij tijd en wijle met veel vuur en overtuigd van zijn eigen gelijk door Holleeder gebracht.

Om kwart voor vier kwam het sluitstuk van de dag uit de mond en hand Holleeder. Nog eenmaal wilde hij aan het Hof laten weten toch echt onschuldig te zijn. Zijn tijdelijke (?)verblijf in de inrichting doet hem niet veel, klachten heeft hij niet, en ach dood gaat hij toch zegt hij zelf.

Hij had een brief geschreven. Met het uitwerken was hij geholpen door twee personen van de inrichting, want tikken kan hij niet. De brief kwam er op neer dat iedereen schuldig is en was en dat de veroordeling van hem is veroorzaakt van het beeld in de media en de aanhoudende beschuldigingen vanuit het Endstrakamp maar bovenal was het Teeven die het allemaal had gedaan of nog gaat doen.

Wie weet wordt de brief ooit nog eens openbaar.

Mogelijk gaat het 6 maart verder."

Aldus onze correspondente. Meer nieuws hierover in de Telegraaf 

No Responses to “Tussen Spui & Bunker”

 1. Mike February 27, 2009 at 8:10 pm #

  Quote : Lexington was het xe2x80x9cclubhuisxe2x80x9d van de onderwereld. /quote

  Nou nou nou HJ ….

  Dit is wel heel erg kort door de bocht hoor ! Ik ken dat cafe al zeker langer dan 30 jaar…. En bijna iedereen die daar kwam , zeker in de tijd dat het nog de “Tabarin” was genaamd… Heel veel illustere daar ontmoet en van nabij meegemaakt… Of je het nou over de begintijd van de Joego’s hebt; Steve B., de v.d. Schansjes, Bruinsma groep en aanhang, de vele advocaten en makelaars uit de nabije buurt, ijzerhandelaren, gokwereld – Ome Jaap K. en al zijn rechterhanden, antiekhandelaren, “beleggers”, doctoren, bekende fysiotherapeuten, rechters afkomstig van de dichtbij gelegen Rb (toen nog alleen Ktg) , artiesten… noem ze maar op… Ik ken ze allemaal en stuk voor stuk 😉

  Dus om nou over het “clubhuis van de onderwereld” te spreken … Mogen we toch niet zomaar zeggen ? ROFLOL !!!

  vriendelijke groet !

 2. Mike February 27, 2009 at 8:13 pm #

  Was ik bijna vergeten… Veel bekende voelballers en voetbaltrainers die zwaar verslaafd waren aan het kaartspel .. Denk alleen maar aan Piet Keizer… En zo kan ik nog wel een uur doorgaan !
  Maar clubhuis van de onderwereld ? Welnee joh !

 3. De Joker February 27, 2009 at 9:45 pm #

  Het probleem voor Holleeder is dat de overige kandidaat afpersers alleen nog hooguit met Chair kunnen communiseren!
  Zodat “van horen zeggen” weer in beeld komt in deze mega strafzaak.

 4. patrick February 27, 2009 at 10:50 pm #

  welleuk dat hij zegt dat het vastzitten hem niet veel doet dat geloof ik best maar ook weer niet het is een beetje dubbel.
  Hij zal best wel de man zijn daar en niks te vrezen hebben en op rozen worden gedragen.
  gr Patrick

 5. x February 28, 2009 at 8:18 pm #

  Ik snap die foto niet?

  Beste reageerder die niks invult bij auteur (en wiens reactie dus amper gezien wordt): Op de foto staan een paar mensen voor het beeld van het Lieverdje op het Spui, de plek waar anti-rookmagixc3xabr Grootveld zijn happenings hield. Het Lieverdje is het symbool van ‘het roken’ (zal straks dus ook wel verdwijnen in het kader van de anti-rookmaffia)

  Hendrik Jan

 6. x March 1, 2009 at 2:42 pm #

  en bij Holleeder de nodige ’emotiesxe2x80x99 veroorzaakten….

  Tsja, wie zijn kont brand moet op de blaren zitten. En nou gaan janken.
  Kan geen medelijden met hem hebben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: