Opgelicht: het kan 'de beste' overkomen…

27 Feb

Opgelichtthea2webEr zijn misschien mensen die denken dat ze zich nooit door een oplichter zullen laten beetnemen, maar ik denk dat iedereen wel eens in een zielig of overtuigend verhaal is getuind. Ik in elk geval wel. Het zijn wel dingen die je niet snel vergeet. Zo moet het ergens in 1975 zijn geweest dat ik in Hardenberg een man honderd gulden heb geleend – toen voor mij heel veel geld – omdat hij geen onderdak had en geen geld voor de trein. Hij zou het terugbetalen, maar men begrijpt: daar is het nooit van gekomen.

Een jaar of tien geleden kwam er een student bij ons aan de deur met kunstwerken. Een soort schilderijen. Waren heel uniek, hadden ze op de kunstenaarsschool gemaakt. Ik vond ze mooi en kocht er xc3xa9xc3xa9n. Het inlijsten was een beetje een probleem, de verkoper had daar wel een 06-nummer voor achtergelaten, maar dat bleek niet te kloppen. Opgelicht, voor een paar honderd euro, zou je ‘t kunnen noemen, maar het schilderij hangt nog steeds aan de muur en ik vind ‘m nog steeds mooi en z’n geld waard. Niet zo lang geleden zag ik een soortgelijk werkje bij de huisarts hangen: was er ook ingetuind. Maar ook nog altijd tevreden.

Opgelichtdameweb_2Hoe dom kun je zijn? Zullen we ‘t maar niet hebben over de Amerikaanse beursgoeroe die miljarden had belegd of over onze wonderbelegger Renxc3xa9 van de Tennisclub? Het kan dus iedereen overkomen.

Afgelopen dinsdag had Tros Opgelicht een hele uitzending gewijd aan rasoplichter Johan Smeets. En wie zagen we daar? Onze goede vriendin Thea ‘Godmother’ Moear. Johan en zijn vriendin hadden zich vorig jaar aangemeld bij Thea’s hyves-vriendenclub en waren ook present bij het boekfeestje (‘Godmother in Panama’). Ik moet hen daar hebben gezien, maar het staat me niet meer voor de geest.

Opgelichtthea1web_2

Het leek Johan en zijn belazerde bruid leuk als Thea als getuige zou optreden bij hun huwelijk. Wat ze ook deed. Blijkt achteraf dat ze zich heeft laten strikken door een notoire oplichter. Niet dat ze er financieel iets bij ingeschoten is, maar ze voelde zich toch flink genaaid toen ze hoorde hoe de vork in de steel zat…

Op de bovenste foto staat oplichter Johan met bruid en Thea, de dame met bril rechts was niet blij met het camerateam van de Tros, maar is zij ook de bruid? En links zet Thea haar handtekening als getuige.

No Responses to “Opgelicht: het kan 'de beste' overkomen…”

 1. SJ February 27, 2009 at 11:26 am #

  Hoezo is Thea Moear dan “toch flink genaaid” als ze er financieel niets bij ingeschoten is? Wat was dan de ‘oplichting’?

 2. Eric February 27, 2009 at 2:14 pm #

  Deze schilderijen waar je over schrijft, heb ik van ’93 tot ’96 verkocht van deur tot deur. Gemiddelde lag op 3 per avond. Meestal 1 losse en een tweeluik of 2 apparte in 1 huis. Ze deden 80 gulden inkoop (wat je moest afdragen), 25 gulden voor de teamleider (benzinekosten + provisie voor het regelwerk) en 250-300 gulden verkoop. In tegenstelling tot jouw verkoper, zorgden wij wel voor een officiele lijstenmaker. Daar vingen wij nog eens gemiddeld 20 euro per schilderij provisie voor. De schilderijen werden gemaakt in Taiwan en China. Op zich mooie werken hoor, en de mensen waren echt tevreden. Vooral nieuwbouwwijken waren geliefde afzetgebieden. Verdiensten lagen gemiddeld op 150 gulden per schilderij. Maal 3, maal 5, maal 20 dagen per maand. Dat beginnende studenten/kunstenaars verhaal deed het goed. Maar ik heb nog nooit 1 klacht gehad.

 3. Frank February 27, 2009 at 2:26 pm #

  @Eric
  Ik heb ook zo’n ‘meesterwerk’ gekocht toen wij in ons vorige huis kwamen wonen. Een beetje opgelicht voelde ik me toch omdat de suggestie werd gewekt dat de schilderijen door Nederlandse beginnende kunstenaars werden gemaakt. Maar goed, ik heb het doek waar ik om vroeg, keurig gekregen met lijst en al.
  Het verbaast me overigens niet dat je geen klacht hebt gekregen. Het is immers vrijwel onmogelijk om de verkoper later te traceren.

 4. Alex February 27, 2009 at 5:30 pm #

  En wat dacht je van Vodavone. Ik sloot een abonnement af alleen bellen niks geen MSN gedoe of anders iets. De verkoper verzekerde mij dat ik alleen zou kunnen bellen. Ja niks elke maandag werd ik overspoeld met MSN berichten. Die voor mijn rekening kwam. Ik reclameren maar ho maar geen antwoord. Toen er steeds geld van mijn rekening werd afgetrokken heb ik dat teruggehaald. Toen kreeg ik de deurwaarder nadat ze tal van dreigbrieven stuurden ik antwoordde nooit MSN verkeer te willen hebben dat ook had afgesproken. Ik ben gelijk overgestapt en bel nu voor 14 euro per maand inplaats van 85,= maandelijks bij Vodavone. Dat noem ik een oplichters zooitje.

 5. Anonymous February 27, 2009 at 5:47 pm #

  Henk Smeets??????
  In het programma heet hij Johan Smeets
  Roep naam John.

  Beste ?,

  heb ‘t veranderd, bedankt.

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: