Massamoord in Dendermonde

23 Jan

DendermondeklasUpdate 15.00 uur:

Wat is de relatie tussen het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde en de man die daar vanmorgen in het wilde weg twee kinderen en een vrouw vermoordde en dertien gewonden veroorzaakte? Het lijkt een typische massamoord, een ‘random killer’, een ‘amokmaker’ die een bloedbad aanricht onder onschuldigen.

In veel gevallen is er wel een bepaalde relatie. Veel massamoordenaars (in Amerika schieten ze meestal) hebben een gestoorde relatie met hun moeder en vaak is de moeder of een andere vrouw door wie ze gekrenkt zijn een van de eerste slachtoffers, daarna richt de agressie zich op willekeurige mensen die in de buurt zijn.

Volgens de eerste berichten stond deze man al bekend als iemand met een psychische stoornis, hij zou uit een inrichting zijn gekomen. Later werd dit tegengesproken. Bij de meeste massamoordenaars van dit kaliber geldt dat zo’n uitbarsting voor mensen die de persoon kennen, als een volslagen verrassing komt.

De dader is een 28-jarige man die geen identiteitspapieren bij zich had. Hij was vanmorgen vroeg al gesignaleerd in het centrum en bij het station, hij had zijn gezicht zwart-wit geschminkt. Hij kwam vanmorgen om 10 uur met de fiets aan bij het kinderdagverblijf. Hij drong binnen met de smoes dat hij een vraag had, en ging onmiddellijk naar de afdeling van de baby’s. Daar begon hij in het wilde weg te steken met een mes. Vervolgens ging hij naar een tweede afdeling en viel ook daar kinderen aan. Het personeel probeerde hem te stoppen, waarbij ze alle zes gewond raakten, xc3xa9xc3xa9n dodelijk.

Na zijn moord ging de man met de fiets op de vlucht, rond half twaalf werd hij opgepakt in Lebbeke. Volgens een ooggetuige was de man opvallend rustig.

Deskundigen komen in dit soort zaken vrijwel altijd en eensluidend tot dezelfde conclusie: dit is niet te voorkomen. Er zullen altijd van deze ‘private demons, public acts’ blijven.

Het bloedbad in cafxc3xa9 Het Koetsiertje in Delft is een van de weinige echte massamoorden in ons land.

Meer achtergronden over massamoordenaars staan in de reportage Moordenaars zonder gezicht

Advertisements

No Responses to “Massamoord in Dendermonde”

 1. derk January 23, 2009 at 6:29 pm #

  Wat is de relatie met deze moordenaar en de BBET?

 2. Hans January 24, 2009 at 12:10 am #

  Update: dader is 20 jaar en zat niet in inrichting.

 3. smet wesley January 24, 2009 at 1:07 am #

  mensen kunnen niet begrijpen hoe da het mogelijk is dat er nog zo een dingen gebeuren in belgie ik zou de ouders,familieleden en het verplegend personeel echt veel sterkte willen toewensen je kan echt niks erger tegenkomen of dit voorval
  ik hoop echt dat de man een zeer gepaste straf te wachten staan en ze geen rekening houden met zijn ziekte want dat is geen reden om zo iets aan te richten hij was te goed voorbereid

 4. Ada January 24, 2009 at 1:16 am #

  Ongeleid projectiel, kan iedere dag gebeuren helaas…

 5. Jacqueline January 24, 2009 at 1:42 am #

  Duidelijk een geval voor een LEVENSLANGE opsluiting. Dat zal dan wel een eenzame opsluiting worden daar hij wordt opgevreten en gelyncht door zijn medegevangenen.

  En Ada heeft gelijk, het kan iedere dag gebeuren. Ik meen dat er ooit in een ziekenhuis ook een aanval heeft plaatsgehad.
  Kan het mezelf niet meer 1,2,3 voor de geest halen.

  Ik wil alle betrokkenen alle kracht van de wereld en medeleven toewensen

  De angst dat dit ooit zou gebeuren in een creche bestond al eind jaren tachtig.
  Toen werkte ik bij een kinderdagverblijf waar iedereen naar binnen kon lopen.
  Ook bij de reguliere lagere scholen kan men te pas en te onpas naar binnen wandelen.

  Dit is allemaal te ziek voor woorden!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: