De informant en de dader

10 Jan

Videlerjoycefemke

Update 18.00 uur:

Terwijl het in Nederland vriest dat het kraakt en men schaatst dat het een aard heeft, schijnt op Isla Margarita een overstroming te zijn geweest, bij noodweer. Het kan vriezen en het kan hozen. Ik was zelf ook meer op het ijs dan achter de computer (waarbij ik wellicht mag opmerken dat de organisatie van de RDW-tocht rond Giethoorn gedeeltelijk bizar slecht was, op het schandalige af). Maar ook achter het toetsenbord kan men zich op glad ijs begeven.

Laten we ‘t nog even over Isla Margarita hebben. De moeder van Arthur, Francine, suggereerde bij Tros Vermist dat Arthur meer wist van de verdwijning van zijn vrouw Wendy en dochter Joyce en dat het gaat om een bedrag van vijf miljoen. Ze deed alsof ze dat uit een heel geheimzinnige bron had, maar dat bedrag is algemeen bekend, iedereen die iets van de Videler-zaak weet kent dat verhaal. Het is het bedrag dat zakenman Johan Woudstra uit Nieuwkoop op de Kaaiman-eilanden op een bankrekening zou hebben staan en dat hij wilde investeren op Isla Margarita. Dit geld zou het motief zijn voor de moord op Wendy en Joyce.

Of Woudstra werkelijk kans heeft gezien zxc3xb3veel zwart geld achterover te drukken, weet ik niet, het lijkt mij veel, maar dat hij van plan was heel veel – op z’n minst ettelijke tonnen – op Isla Margarita te investeren, staat wel vast. Het lijdt ook weinig twijfel dat de dood van Wendy en Joyce te maken heeft met de verhalen over het geld van Woudstra. Op Isla Margarita werd daar veel onzin over verteld, met name over de zakelijke relatie tussen Wendy Videler en Johan Woudstra. Ergens, bij een van de connecties, heerste de gedachte dat Wendy op enige wijze toegang had tot het geld of de investeringen van Woudstra. Ten onrechte, dat was niet zo, maar er is nauwelijks twijfel over dat dit het motief is geweest voor de moord op Wendy en Joyce. Dat Arthur daar een rol in zou hebben gespeeld – zoals zijn moeder denkt – is om allerlei redenen totaal onlogisch.

Videlerarthurweb Er zijn mensen die denken dat Woudstra is vermoord door de groep die Wendy en Joyce heeft ontvoerd (en vermoord). Ik geloof daar niet in, voorzover ik het heb kunnen reconstrueren was het een ongelukkig toeval en was de dood van Woudstra voor werkelijk iedereen die hem kende en van de hoed en de rand wist, alleen maar nadelig. Dus: een ordinaire straatroof.

Wie wel in een ingewikkeld complot wil geloven: dan zou het motief zijn geweest dat men dacht dat Wendy de zaken van Woudstra zou gaan behartigen, na zijn dood. Dat was niet zo – dat weten inmiddels de domste betrokkenen ook – maar het kxc3¡n zijn dat men dat meende. Als gezegd: er zijn heel domme en slecht begrijpende betrokkenen bij.

Voor degenen die goed op de hoogte zijn met het reilen en zeilen van de zaken op Isla Margarita – inclusief de connecties die Wendy dxc3¡xc3¡r had – is het niet zo moeilijk een verdachte aan te wijzen. Probleem is alleen dat de Nederlandse bevoegdheden daar niets voorstellen. Er zitten wat KLPD’ers die kijken waar de bootjes varen en die wel eens een praatje maken met een lokale ingezetene – en daar dan heel interessant over doen – maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op. Echt diepgaande contacten met mensen die er werkelijk toe doen, zijn er niet.

Daar zijn Nederlanders sowieso niet geschikt voor, ik heb dat al veel vaker ervaren. De eigenwijsheid en kortzichtigheid van Nederlandse functionarissen in den vreemde kent soms geen grenzen, de geest van Jan Pronk tiert nog welig.

Dus wat is de situatie? ‘Iedereen’ weet hoe het zit, maar de schuldigen worden niet gepakt. Daar zijn tal van begrijpelijke redenen voor, wat niet wil zeggen dat je het daarmee eens moet zijn. Dat is erg, maar eigenlijk is er in deze hele zaak maar xc3xa9xc3xa9n ding echt erg en dat is nooit meer terug te draaien: de dood van twee onschuldige mensen. Of drie, voor wie Woudstra in deze affaire wil betrekken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: