Dinsdag 30 december: Dutroux op het ijs & het lied van de beul

30 Dec

Dutrouxscreenshot1webEr is een tijd om te schrijven en een tijd om te schaatsen. Dezer dagen begeef ik mij zo veel mogelijk op glad ijs. Veldonderzoek, noemen we dat. Sportieve bezigheden die met kou te maken hebben, zijn toch voornamelijk ‘blanke’ aangelegenheden, de veelbesproken probleemjongeren zijn ver te zoeken. In de misdaadbranche komt de ijsvloer zelden ter sprake, met uitzondering van Marc Dutroux: de Belgische kindermoordenaar was regelmatig op de ijsbaan waar hij probeerde ontuchtige handelingen te verrichten met jonge meisjes waar hij zogenaamde toevallig tegenaan botste. Dat zal met kunstschaatsen zijn geweest. Over de reden van de recente overplaatsing van Dutroux van Ittre naar Nijvel is overigens nog steeds niets bekend.

                                                             *

Marliesvanderkouwe2webOp Bonaire is nog geen spoor gevonden van de ontsnapte Siegmar (‘Kucho’) Marchena, de jongen die hoofdverdachte Rayan P. hielp met het wegwerken van het lichaam van Marlies van der Kouwe. Ontsnappen is niet strafbaar, zo lang er geen geweld tegen anderen wordt gebruikt en er verder geen andere delicten worden gepleegd, maar het is in veel gevallen niet raadzaam. Als hij voor de behandeling van de zaak niet terug is, maakt hij kans op een hogere straf. Terwijl hij in feite niet veel te duchten heeft: hij was niet betrokken bij het overlijden van Marlies, voor zijn delict heeft hij normaal gesproken niet meer dan een aantal maanden celstraf te vrezen.

Ook in veel andere gevallen is ontsnappen niet echt handig: als je wordt aangehouden val je voor de rest van de tijd onder een veel zwaarder regime. Het is eigenlijk alleen een oplossing als je levenslang hebt. Maar dan is ontsnappen een hele klus.

                                                           *

Op Radio 2 woedt de top-2000. Het passeren van ‘Una paloma blanca’ riep bij mij herinneringen op aan het boek over Gary Gilmore, door Norman Mailer. Het liedje van de George Baker Selection over de witte duif werd ‘lied van de beul’. Mijn wekelijkse column op www.bepster.com (tevens de honderdste) gaat hierover

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: