Zondag 28 december: Pjotr, Boneka, Adjoeba, Hoogland

28 Dec

Adjoebacrimesite"Je kent hem wel, in de kranten noemen ze hem Pjotr, maar het is gewoon Piet." In onze branche praat je vaak met mensen zonder dat je iets opschrijft, zonder dat er meteen een verhaal uit moet voortkomen. Dan vergeet je wel eens wat, maar in het onderbewuste blijft kennelijk wat hangen. Zoals die naam Pjotr, die eigenlijk Piet heet. Heeft iets te maken met Boneka B., ook zo’n naam die je niet gauw vergeet. En met de moord op August Adjoeba, die op 11 augustus in Buitenveldert werd geliquideerd. De naam van Adjoeba was al eerder gevallen: kroongetuige Peter La Serpe vertelde hoe hij en Jesse Remmers Adjoeba hadden opgewacht op hem neer te schieten, maar dat dat was misgelopen en dat ze toen maar iemand anders van het lijstje hadden genomen (Cees Houtman).

Hooglnd1525

Goed, te beginnen bij Boneka. Een berichtje uit 2006, dat ik voor Nieuwe Revu maakte:

"Op donderdagmiddag 18 maart 2004 wordt xe2x80x98Bruinsma-killerxe2x80x99 Martin Hoogland doodgeschoten als hij de gevangenis in Hoorn verlaat. Nu blijkt dat op 13 juni van dit jaar de 27-jarige Amsterdammer Boneka B. als verdachte is aangehouden. Hij had die dag elektronisch huisarrest en had zich ziek gemeld bij zijn werkgever. Bovendien was er geknoeid met de enkelband. Volgens zijn advocate Benedicte Ficq had haar clixc3xabnt hiervoor niet mogen worden aangehouden: hij had wel degelijk een alibi en hij lijkt totaal niet op de compositiefoto van de moordenaar.

Benedicte is niet de enige die vraagtekens zet bij de degelijkheid van het recherchewerk: Nieuwe Revu sprak een dame die destijds een telefoontje kreeg van de politie, xe2x80x9cof ik nog wist waar ik was op 18 maart. Nee, natuurlijk niet. Of ik dan misschien in Hoorn was. Zou best kunnen, ik bezocht daar vaak klanten. Het had te maken had met twee letters uit mijn kenteken en de autokenmerken (zwarte Golf 4, nieuw type): die kwamen overeen met een auto die was gesignaleerd bij een xe2x80x98bepaald misdrijfxe2x80x99. Dat kon alleen maar de liquidatie van Hoogland zijn, daar was zoxe2x80x99n zwarte Golf gesignaleerd. Ik zei dat ik mijn agenda zou nakijken en zou terugbellen. Dat hoefde niet als ik er die dag niet was geweest, zeiden ze. Ik vond het behoorlijk halfslachtig: ik zei dat ik er niet wist of ik er was geweest en dat was dat, xe2x80x9cokxc3xa9, dan zet ik een kruisje achter uw naam, we moeten er namelijk nog een aantal bellen.xe2x80x9d

Brianstein1webDat was toen. In 2005 is deze Boneka betrokken bij een schietpartij waarbij ‘Rico’ Flores Lopez om het leven komt. Het is een incident met een lange staart. Het gaat om de schietpartij op 16 januari 2005 in de parkeergarage aan de Reguliersdwarsstraat. Rico Lopez staat bekend als de bodyguard van Brian Stein (foto links). Waarom er precies geschoten is, is onduidelijk, het zou best kunnen gaan om iets onbenulligs als een parkeerruzie, maar ook wel om een vooraf beraamde actie. Hoe dan ook, Lopez overlijdt. Het lijkt erop dat zijn dood wordt gewroken.

August Adjoeba en Brian Stein waren samen getuige van de schietpartij en beiden legden belastende verklaringen af tegen schutter Boneka B., die tot negen jaar cel wordt veroordeeld. Adjoeba wordt op 11 augustus 2008 geliquideerd als hij de flat van zijn vriendin aan de A.J. Ernststraat in Buitenveldert verlaat, het lichaam van Brian Stein wordt eind november gevonden in de kofferbak van een auto die in Nieuw-Vennep staat geparkeerd. Het lichaam van zijn vriend Renxc3xa9 Karamatali was een paar weken daarvoor gevonden in een rioolbuis in Almere.

MartinhooglandwebGaan we even terug naar september 2006, een artikel in de Telegraaf van John van den Heuvel. Hij schrijft over de moord op Martin Hoogland, op donderdagmiddag 18 maart 2004. Hoogland mag even de gevangenis verlaten om naar de zonnebank te gaan.

"Even voor vier uur steekt de ex-hoofdagent de drukke weg xe2x80x99het Keernxe2x80x99 over. Aan de overkant zit hij net weer op zijn fiets, als hij van achteren wordt neergeschoten. De schutter loopt naar de op de grond gevallen Hoogland en schiet hem koelbloedig door het hoofd. Terwijl een tiental getuigen geschokt toekijkt, loopt de moordenaar kalmpjes weg."

Er zijn weinig sporen, maar de moordenaar lijkt xc3xa9xc3xa9n fout te hebben gemaakt. In de omgeving van de plaats van het delict wemelt het van de beveiligingscameraxe2x80x99s. Een van de apparaten blijkt opnamen te hebben gemaakt die later in het onderzoek cruciaal worden. En kort na de moord komt er bij de politie interessante informatie binnen: er fietste een medegedetineerde met Martin mee Hij fietste een stuk vxc3xb3xc3xb3r Martin. Het gaat om een vriend van Pjotr. "Deze Pjotr is de klusjesman van Stanley H. Hij laat liquidaties plegen door twee Marokkanen uit de Sumatrastraat te Amsterdam. Zij stelen ook de autoxe2x80x99s, motoren en bromfietsen die bij de liquidaties worden gebruikt.xe2x80x9d

Aldus de tip. Nou, Pjotr kennen ze wel, dat is Hendrik Pieter R. uit Amsterdam-Oost. Stanley H. is uiteraard ook bekend. De tipgever weet nog meer: "Het groepje rond Pjotr, waarvan ook een man met de bijnaam xe2x80x99Puntjexe2x80x99 deel uitmaakt, is in staat binnen twee uur een liquidatie uit te voeren. Zij hebben voortdurend spullen klaarliggen. Brommers, motoren, autoxe2x80x99s, bivakmutsen, helmen en wapens. Ook zijn zij meesters in vermommingen en kunnen zij zich schminken als bijvoorbeeld een neger of een vrouw.xe2x80x9d

De politie onderzoekt de tip, maar komt er niet verder mee. Een jaar later, in 2005, komt er nieuwe informatie. Nu is er een informant die beweert dat ene M. de opdracht tot liquidatie heeft gegeven. M. is een drugshandelaar die nauw samenwerkt met Nederlandse criminelen en liquidaties uitvoert. De moord op Hoogland is er xc3xa9xc3xa9n van. Hij zou in dit geval zijn hitman Boneka B. hebben ingehuurd.

BndicteficqHij wordt op 13 juni 2005 gearresteerd in zijn cel in Lelystad, waar hij een straf uitzit voor een ander delict. Volgens zijn advocate mr. Benedicte Ficq had dit nooit moegen gebeuren: "Als de recherche wat langer had doorgespeurd, had men direct gezien dat mijnheer B. helemaal niets met de moord op Hoogland te maken kxc3¡n hebben.xe2x80x9d Ze veronderstelt dat de arrestatie alleen is bedoeld om onrust te veroorzaken: hij mocht het thuisfront bellen en het nieuws ging als een lopend vuurtje door de onderwereld. Met als gevolg is dat hij zwaar werd bedreigd en de relatie met zijn vriendin eindigde.

Boneka B. zelf
liet weten: "Mijn hele leven is in duigen gevallen. Ik ken die mensen over wie wordt gesproken niet, maar ze zijn wel gevaarlijk. Ik heb er niets mee te maken, maar ik kan mij tegen die verhalen niet verdedigen.xe2x80x9d

Wat is nu de vraag? Mijn pogingen het Parool van zaterdag te bemachtigen, zijn mislukt. Zo’n stadse avondkrant in de provincie, dat is huilen met de pet op. Paul Vugts heeft een reportage gemaakt over de moord op Adjoeba en de connecties met de andere liquidaties, maar: wordt Pjotr ook genoemd? We zullen het maandag wel weten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: