Zaterdag 27 december: hoe kon Graddus zo stom zijn?

27 Dec

VuurwerkgraddusAls ik ‘Strootman’ hoor (bij Sparta tegen Heerenveen, om maar wat te noemen), denk ik aan misdaad: zou ‘t familie van Henk zijn? Als ik Theo Lucius hoor (bij Feijenoord tegen Hxc3xa9racles, om maar wat te noemen), denk ik aan vuurwerk en een misdrijf. Lucius leverde een kennis van hem illegaal vuurwerk, de boel ontplofte en de kennis zit met de gebakken peren (in casu: levenslange invaliditeit).

Wie is het meest schuldig: de leverancier of de ontsteker? Het Algemeen Dagblad interviewde Graddus de Haan uit Nijkerk. Hij stak maandag illegaal vuurwerk af en dat kostte hem een hand. Zijn toekomst ziet er ineens heel anders uit. Met de hand gekapt gaat hij verder door het leven. ‘Hoe kon ik zo stom zijn,’ vraagt hij zich nu af. Inderdaad, hoe kun je zo stom zijn. De politie heeft hem ‘gelukkig’ niet gevraagd van wie hij die illegale bom had gekocht, dat wilde hij liever ook niet zeggen, want het is een goeie kennis. Ben benieuwd of die goeie kennis intussen vrolijk doorgaat met het verkopen van zijn handel of dat hij even wacht tot er op z’n minst xc3xa9xc3xa9n dode is gevallen. Mocht dat laatste het geval zijn, laten we dan hopen dat-ie het zelf is.

TheoluciusIk heb mijn berichtje over Theo Lucius (uit april 2006) nog even opgeduikeld.

"Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelt PSV-voetballer Theo Lucius tot een taakstraf van 240 uur of 120 dagen celstraf wegens het leveren van een zware vuurwerkbom. Ruim twee jaar terug raakte John van Geel uit Breda zijn oog kwijt toen hij het vuurwerk afstak. De rechtbank veroordeelde Lucius tot 80 uur werkstraf, maar hij ging in hoger beroep.

Lucius betekent: helder, en licht, maar PSV-voetballer Theo Lucius (29) is buiten het voetbalveld bepaald geen groot licht. In 2003 leverde hij een illegale vuurwerkbom aan John van Geel(40) uit Breda, die een oor verloor en aan xc3xa9xc3xa9n oog blind werd toen de bom in zijn gezicht ontplofte. Theo werd op acht januari 2004 gearresteerd en zat vier dagen vast. Justitie verweet hem het opzettelijk afleveren van het spul, wetende dat het letsel kan veroorzaken. En dat deed het: de explosie sloeg een gat in de wang van het slachtoffer en verbrijzelde zijn complete rechteroogkas.

Van Geel wist niet dat het spul voor professioneel gebruik was, dat je het alleen met een speciale ontsteker op veilige afstand mag afsteken, dat was hem heel anders verteld. Het was een platte doos van 30 bij 40 centimeter met twee lonten. John zat op zijn hurken en hing er met zijn gezicht boven. Hij wilde kijken waarom dat ding het niet deed. Toen ontplofte het.

Van Geel betreurt het moment waarop hij Theo Lucius leerde kennen. Het was in het vliegtuig naar Schotland, waar het Nederlands elftal moest aantreden. Ze raakten bevriend, Lucius vertelde Van Geel dat hij prachtig vuurwerk had voor oud en nieuw. Van Geel kocht het, niet wetend dat het verboden spul was.

Theo Lucius kwam eerder in het nieuws nadat hij een Zweedse vrouw zwanger had gemaakt en de baby niet wilde erkennen. Ook kwam hij in opspraak over zijn gokverslaving. Nog voor de jaarwisseling gaf hij een interview aan het blad Sportweek, waarin hij vertelde dat hij na zijn voetbalcarrixc3xa8re samen met een vriend een vuurwerkfabriek wil opzetten. xe2x80x9cDat is mijn droom. Vuurwerk is mijn grootste passie. Daar ben ik helemaal door geobsedeerd, van kinds af aan. Ik ben ervan overtuigd dat je in ons land heel goede kwaliteit vuurwerk aan de man kunt brengenxe2x80x9d.

Of hij nog steeds zo enthousiast is, is niet bekend. Het slachtoffer had niets meer van hem gehoord: geen excuus, geen bloemetje."

Aldus een berichtje van toen.

Graddus de Haan zal het niet hebben gelezen. Het interview met hem staat hier

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: