Vrijdag 26 december: de moord op Ida Klijnstra

26 Dec

IdaklijnstrawebDat krijg je als je vroeg in het seizoen met vakantie gaat, dan mis je dingen. Op vrijdagmorgen 26 juni waren wij vroeg opgestaan om de auto in te pakken en zonniger oorden op te zoeken, in Nederland was het toen beroerd weer. In Franeker vast ook. In diezelfde vroege ochtend viel daar een arrestatieteam binnen bij Arjan van der Schaar (50). De man stond naakt in de slaapkamer, met een pistool in zijn hand, toen de agenten binnen kwamen stormen. Voordat iemand het in de gaten had, joeg de man zichzelf een kogel door het hoofd.

Henk Strootman was toen nog wel aan het werk en hij informeerde of deze merkwaardige zelfmoord iets te maken had met een andere zaak eerder die week: op maandagmiddag 23 juni was in De Blesse, ook Friesland, de 52-jarige Ida Klijnstra in haar woning vermoord terwijl ze aan het oppassen was op haar kleinkind. Ogenschijnlijk twee zaken die niks met elkaar te maken hebben, maar het oude ‘politiegevoel’ van Henk had de kop opgestoken. Maar hoe gaan die dingen: het noorden is ver weg, andere zaken vragen aandacht. Afgelopen zondagavond, bij Peter R. de Vries, bleek dat het voorgevoel van Henk toch klopte: Van der Schaar is hoofdverdachte in de moord op Ida Klijnstra. Het zou inderdaad gaan om een uit de hand gelopen roofoverval, maar er werden geen sporen van inbraak aangetroffen, er was geen buit en Ida was van dichtbij door het hoofd geschoten. Dat lijkt meer op een liquidatie. De politie is nu op zoek naar de handlangers, om meer duidelijkheid te krijgen.

Uit het onderzoek blijkt dat Van der Schaar een notoire overvaller, wapenhandelaar en oplichter was, een zware jongen die altijd uit het zich van de politie was gebleven. Meest opmerkelijke detail: hij en Ida (en haar familie) hadden ooit, ruim tien jaar geleden, samen oud en nieuw gevierd. Dat maakt het mysterie al iets minder groot: wellicht herkende Ida de overvaller en schrok die zo dat hij niks beters wist dan haar meteen te vermoorden. Maar er zijn ook andere scenario’s denkbaar.

No Responses to “Vrijdag 26 december: de moord op Ida Klijnstra”

 1. Lesr December 26, 2008 at 7:07 pm #

  Peter R. de Vries is bereid zijn ziel aan de duivels te verkopen, als het gaat om het binnenhalen van zoveel mogelijk reclame-inkomsten tijdens zijn tv programma.

  Het gaat Peter echt niet om het oplossen van misdaden, het afromen van de reclame-gelden is zijn kerntaak.
  De kwaliteit van zijn uitzendingen laat vaak ook te wensen over, de sensatie voert de boventoon.

  Het sentiment van een mannetje die tegen het justitieel apparaat aan schopt en zich boven de wet steld door mensen illegaal af te luisteren, zorgt min of meer voor hoge kijkcijfers, dat streelt zijn ego.

  Vroeg of laat zal deze extreme misdaadjournalistische-populist, volledig door de mand vallen.
  Het is een kwestie van tijd.

 2. ed December 26, 2008 at 7:18 pm #

  Met je eens Lesr.
  Ik heb trouwens geen enkele reden gezien waarom Arjan plots verdachte is in de zaak Klijnstra

  Beste Ed,

  Misschien een beetje beter opletten? En lees het interview met Peter R. (vandaag in het AD) eens.

  Hendrik Jan

 3. Mia December 26, 2008 at 7:53 pm #

  Weet iemand of deze Arjan van der Schaar (jaren geleden) een croissanterie in Wolvega heeft gehad?

 4. .. December 27, 2008 at 4:30 am #

  Nee Mia, wel een kledingzaak genaamd Passenheim.

 5. John June 25, 2009 at 9:42 am #

  Mia, deze man heeft wel degelijk een croissanterie in Wolvega gehad aan hoofdstraat oost. Arjan heeft mij ook ooit eens willen vermoorden, maar daar heb ik een stokje voor gestoken. Het is jammer dat hij dood is; ik krijg nog geld van hem. Deze man is met recht een sukkel!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: