Vrijdag 26 december: de moord op Ida Klijnstra

26 Dec

IdaklijnstrawebDat krijg je als je vroeg in het seizoen met vakantie gaat, dan mis je dingen. Op vrijdagmorgen 26 juni waren wij vroeg opgestaan om de auto in te pakken en zonniger oorden op te zoeken, in Nederland was het toen beroerd weer. In Franeker vast ook. In diezelfde vroege ochtend viel daar een arrestatieteam binnen bij Arjan van der Schaar (50). De man stond naakt in de slaapkamer, met een pistool in zijn hand, toen de agenten binnen kwamen stormen. Voordat iemand het in de gaten had, joeg de man zichzelf een kogel door het hoofd.

Henk Strootman was toen nog wel aan het werk en hij informeerde of deze merkwaardige zelfmoord iets te maken had met een andere zaak eerder die week: op maandagmiddag 23 juni was in De Blesse, ook Friesland, de 52-jarige Ida Klijnstra in haar woning vermoord terwijl ze aan het oppassen was op haar kleinkind. Ogenschijnlijk twee zaken die niks met elkaar te maken hebben, maar het oude ‘politiegevoel’ van Henk had de kop opgestoken. Maar hoe gaan die dingen: het noorden is ver weg, andere zaken vragen aandacht. Afgelopen zondagavond, bij Peter R. de Vries, bleek dat het voorgevoel van Henk toch klopte: Van der Schaar is hoofdverdachte in de moord op Ida Klijnstra. Het zou inderdaad gaan om een uit de hand gelopen roofoverval, maar er werden geen sporen van inbraak aangetroffen, er was geen buit en Ida was van dichtbij door het hoofd geschoten. Dat lijkt meer op een liquidatie. De politie is nu op zoek naar de handlangers, om meer duidelijkheid te krijgen.

Uit het onderzoek blijkt dat Van der Schaar een notoire overvaller, wapenhandelaar en oplichter was, een zware jongen die altijd uit het zich van de politie was gebleven. Meest opmerkelijke detail: hij en Ida (en haar familie) hadden ooit, ruim tien jaar geleden, samen oud en nieuw gevierd. Dat maakt het mysterie al iets minder groot: wellicht herkende Ida de overvaller en schrok die zo dat hij niks beters wist dan haar meteen te vermoorden. Maar er zijn ook andere scenario’s denkbaar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: