Maandag 22 december: Kucho's vlucht & Holleeders advocaten

22 Dec

Marliesrecherchepdweb

Officier van justitie David van Delft zal wel weer hebben lopen tandenknarsen : de belangrijkste getuige – en medeverdachte – van de moord op Marlies van der Kouwe is op Bonaire ontsnapt. Op de klassieke manier: tralies doorzagen met een ijzerzaag (Telegraaf). Zaterdagagavond om elf uur zaten ze er nog, zondagmorgen om half tien ontdekte het personeel dat Marchena (‘Kucho’) en een medegedetineerde gevlogen waren. Eerder bericht over zijn rol bij de verdwijning van Marlies van der Kouwe staat hier

                              *

KuijperskantoorwebMet het vervangen van Jan-Hein Kuijpers als advocaat van Willem Holleeder heb ik mij niet veel bemoeid. Ik ken Kuijpers te goed om daar wat objectiefs over te zeggen. In de wandelgangen xe2x80″ en in sommige kranten xe2x80″ is gesuggereerd dat het niet meer zo klikte tussen Kuijpers en Holleeder en dat kan best wezen, al zegt Kuijpers zelf iets anders. Hij heeft zijn handen vol aan de verdediging van zijn clixc3xabnt Moppie R., waarvan de procesdagen deels samenvallen met die van het hoger beroep van Holleeder. Bovendien is hij recent vader geworden van een zoontje, mensen uit zijn omgeving viel op dat hij er vaak moe uitzag: naast Holleeder een drukke praktijk draaiend houden vergt nogal wat van je uithoudingsvermogen. Ik heb zelf de indruk dat het xe2x80x98afscheid van Holleederxe2x80x99 voor hem als een opluchting kwam. Komt nog bij xe2x80″ maar dat mag ik misschien niet zeggen xe2x80″ dat Kuijpers niet iemand is van xe2x80x98handje vasthoudenxe2x80x99: als hij op bezoek gaat bij een clixc3xabnt is het inhoudelijk, niet voor de social talk xe2x80″ waar sommige gedetineerden wel behoefte aan hebben.

De vraag is: is het afscheid van Kuijpers voor Holleeder wel zo gunstig? Kuijpers is een van de intelligentste advocaten die ik ken met een aan het onwaarschijnlijke grenzend opnamevermogen van dossiers. Hij doet bijna alles uit zijn hoofd, hoeft vrijwel nooit iets op te zoeken. Alle details die ertoe doen xe2x80″ ook van de Holleederzaak xe2x80″ zitten in zijn hoofd. Je kunt het de nieuwe advocaten xe2x80″ Stijn Franken en Chrisje Zuur xe2x80″ niet kwalijk nemen dat zij dat (nog) niet hebben, maar aan de reacties merk je dat het opvalt. Dat ze elke keer stukken moeten opzoeken, dat het allemaal erg traag verloopt. De parate dossierkennis van Kuijpers wordt node gemist.

Kuijpersrenataweb

Ik kreeg een verslagje van iemand die vanwege persoonlijke interesse xe2x80x98een dagje Holleederxe2x80x99 ging doen (vorige week woensdag).

Lees even mee.

 

xe2x80x9cWat mij opviel was de traagheid van het geheel en de

zelfgenoegzaamheid van de advocaat van Holleeder. Ik kan mij voorstellen dat vier uur lang "scherp" zijn een hele klus is maar een beetje scherper kan volgens mij wel. Wat is in deze ook de rol van de andere (duurbetaalde) advocaten?

Was van plan om met de lunch weg te gaan, maar toen de rechter zei dat na de lunch de zaak Holleeder op de rol stond was mijn nieuwsgierigheid getrokken en vroeg mij af of de heer Holleeder nu zelf aan het woord kwam. Mijn nieuwsgierigheid werd ruimschoots beloond. In plat Amsterdams wist de heer Holleeder doodleuk te melden dat het, als gewoon Amsterdams kereltje, toch niet zo erg was om af en toe een klap uit te delen…

De rechter fronste hierop de wenkbrauwen en maakte hier af en toe een vrij geestige zinspeling op. Er werden, uit mijn hoofd, een viertal zaken behandeld. Dit ging van Bolle Jan tot de Omval via Lexington naar de Hallen. Allemaal zaken die door Holleeder werden afgedaan als: ach meneer u moet hier niet al te zwaar aan tillen het waren maar duwtjes of klapjes. De rechter kon ook niet echt overtuigen dat het anders was. (het zal wel zo zijn)

`

Endstra1web_2De zaak Oud en Nieuw 2000 bij de heer Endstra kwam ook uitvoerig aan de orde. In mijn ogen had de verdachte hier een zwak verhaal maar het kon niet echt worden weerlegd. Geen idee of dit al bij eerdere behandeling is gedaan (zit er niet zo diep in). Wat mij opviel is dat de rechter niet doorvroeg naar het gebruik van cola en bier door elkaar, Holleeder was hier niet sterk en mogelijk dat de rechter hier wat meer had moeten doorvragen. Ook hier, ik ben maar een buitenstaander, en mogelijk is dit allemaal al behandeld. Het is mij niet bekend hoe het nu verder gaat, maar ik heb mij voorgenomen om in 2009 de zaak beter en intenser te gaan volgen en daar waar mogelijk zal ik mij in de rechtbank gaan begeven. Het is een mooi spel tussen recht en onrecht. Waarbij de uitkomst zich laat raden.xe2x80x9d

`

Tot zover het verslag. Zelf was ik bij de behandeling van deze zaak bij de rechtbank, het verslag daarvan staat hier

Ik ben overigens wel benieuwd naar wat de collega’s van www.crimesite.nl  vinden van de nieuwe advocaten, zij zijn ook geregeld bij de behandeling in hoger beroep geweest. Wellicht horen we daar nog wat van.

Een profiel van Jan-Hein Kuijpers staat hier

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: