Vrijdag 19 december: Friedlxc3xa4nder & Tandje

19 Dec

Friedlanderpers

‘Pel is een lieve jongen, maar een beetje naxc3xafef,’ zeggen ze. Over Pel Friedlxc3xa4nder, zoon van zakenman Rolf Friedlxc3xa4nder. In de Holleeder-zaak speelt Pel een belangrijke rol. Uit de achterbankgesprekken die Willem Endstra voerde met de politie komt een beeld naar voren van een stel criminelen die doelbewust, met een smoes, rijke zakenlui bedreigen en afpersen. Een gemakkelijke manier om aan geld te komen. Willem Holleeder zou hierbij de belangrijkste rol spelen en met name betrokken zijn geweest bij de afpersing van Friedlxc3xa4nder.

Dat klopt, maar de waarheid gebiedt te zeggen dat – helaas voor de vijanden van Holleeder – zijn rol in deze zaak zeer beperkt is geweest. Het is zo gegaan: Pel had een relatie gehad met een meisje dat in een cafxc3xa9 werkte. Toen ze die bexc3xabindigde, bleef Pel haar stalken. Kwam met bloemen aan de deur, ging op straat lopen roepen, dat begon ze vervelend te vinden. Ze was bevriend met John Mieremet, die wel een oplossing wist. Hij en Klepper zouden pa Friedlxc3xa4nder laten boeten voor het gedrag van zijn zoon.

Pa Friedlxc3xa4nder had een relatie met Ank, de ex van Holleeder. Willem moest de familie inseinen wat er aan de hand was en deed dat met frisse tegenzin, daarna trok hij zich terug. Vervolgens werden twee andere boodschappers op pad gestuurd met hetzelfde bericht: Jan Femer en Ferry de Kok.

Dit zou allemaal nog in het min of meer vriendelijke zijn geweest, maar vervolgens kwam Sam Klepper (foto links) persoonlijk langs en ging het er hard aan toe. Friedlxc3xa4nder zou zes ton hebben betaald. Wat hij overigens zelf ontkent.

Dat is xc3xa9xc3xa9n.

Pel heeft kennelijk een neus voor vrouwen waar je beter van af kunt blijven. Toen Jesse Remmers in de gevangenis zat, had hij een akkefietje met diens vriendin. Toen Jesse vrij kwam en ervan hoorde, was de wereld te klein. Hij zou alleen moordneigingen hebben gehad, maar uiteindelijk wisten vrienden hem ervan te overtuigen dat hij beter een andere straf kon bedenken. Zijn eer werd afgekocht met vier ton. Wat Friedlxc3xa4nder overigens ook ontkent. Hij moet wel: waar zou hij dat geld vandaan hebben moeten halen? Dat zou toch ergens in zijn boekhouding moeten voorkomen.

Misschien is het ook wel ‘advocaten-waar’. Zo’n: ‘Ik herinner-het-mij-niet constructie’ of: als een bewering niet helemaal klopt, dat je geen meineed pleegt als je het ontkent. Het zou kunnen dat Friedlxc3xa4nder niet alles zelf heeft betaald, maar dat – bijvoorbeeld – vrienden van Pel een steentje hebben bijgedragen.

                                                           *

SamklepperWe kwamen op ‘Pel’ door een berichtje over de moord op Sam Klepper. Iemand meldde:

"Ik geef je nu de naam van de opdrachtgever van de moord op Sam Klepper. Danny Kuiters was op het moment van de moord ook aanwezig op het Gelderlandplein, met Tandje, zijn privxc3xa9chauffeur. Wil je weten wie tandje is, vraag maar een keer aan John van den Heuvel wie dat is. Dat was het weer voor deze keer, hahaha, groetjes."

John van den Heuvel heeft niet gereageerd, dus heb ik zelf mijn lichtje hier en daar opgestoken. Ik ken ‘Tandje’ niet, maar in het Amsterdamse is hij al vele jaren een bekend figuur. Hij is van de ‘contra-observatie’: criminelen huurden (huren?)  hem in om te kijken wie er wordt gevolgd en hoe. Hij is zeker geen opdrachtgever. Dat hij in de buurt was, was geen verrassing: hij was er altijd en overal, onopvallend. De bijnaam Tandje heeft te maken met de niet geheel vlekkeloze staat van zijn gebit.

De naam van Danny Kuiters kwam naar boven in het kader van een bericht over de begrafenis van zijn vader, waarbij ‘Tout Amsterdam’ aanwezig was geweest. Hiervoor moeten we even terug naar  juli 2007, toen ik me afvroeg: op wiens begrafenis waren Jesse Remmers en Fred Ros op 12 april 2006?  De Telegraaf meldde toen dat de verdachten in de liquidatiezaken fotoxe2x80x99s onder ogen hadden gekregen van een begrafenis waarbij de halve onderwereld present was. "Fred R. is er te zien, in een allerhartelijkste ontmoeting met een Indisch ogende man: Jesse R. xe2x80x9eIs dit hem?" vragen de rechercheurs. Ja, beamen enkelen aarzelend. xe2x80x9eDat ik dit zeg, betekent mijn doodvonnis", zegt de een. xe2x80x9eNu ben ik dood", zegt de ander.

Het was een week voor de dood van Thomas van der Bijl. In september meldde iemand dat Gerlof Leistra in Elsevier schreef dat het ging om de begrafenis van de vader van Danny Kuiters en het forum van crimesite werd geciteerd:

"Op woensdag 12 april had op de openbare begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam de begrafenis plaats van de vader van de tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeelde roofovervaller Danny Kuiters. De man had zich door middel van een schot uit een revolver van het leven beroofd."

Tot zover alles duidelijk. Maar Danny Kuiters als opdrachtgever voor de moord op Sam Klepper? Of vader Kuiters, en dat hij uit wroeging daarover zelfmoord pleegde?

Ook al niet. Dat had te maken met geld dat verdwenen was en waar hij zich schuldig over voelde.

Als alle Amsterdamse criminelen die zich schuldig voelen over ‘verdwenen geld’ xc3xb3xc3xb3k zelfmoord hadden gepleegd, waren er geen liquidaties nodig geweest…

No Responses to “Vrijdag 19 december: Friedlxc3xa4nder & Tandje”

  1. Gert December 19, 2008 at 11:20 am #

    Hendrik Jan,

    De tijd gaat sneller dan je denkt 🙂 “Juli van dit jaar” en “september” zijn in wekelijkeid juli en september 2007.

  2. janp December 19, 2008 at 12:23 pm #

    prive-Hierbij gecondoleerd met het verlies van je schoonvader.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: