Donderdag 18 december: Patrick & Bernard K.

18 Dec

Patrickbocagrande2web

"Een 35-jarige inwoner van Lathum is zaterdagochtend in zijn woning door de politie aangehouden. Eerder die nacht wist hij nog aan de politie te ontkomen. De man wordt ervan verdacht zijn 30-jarige partner mishandeld te hebben. Hij zou met een koevoet op haar bovenbeen hebben geslagen. Ook vertelde ze de politie dat ze voortdurend telefonisch door de man uit Lathum wordt lastig gevallen. Naar aanleiding van de melding wilde de politie de man aanhouden. Toen deze echter doorkreeg dat de politie achter hem aan zat, vluchtte hij. De achtervolging leidde daarna tot zulke risicovolle situaties – onder meer op de Rivierweg richting Angerlo – dat de agenten besloten de verdachte op een later tijdstip aan te houden. Hij is inmiddels ingesloten en wordt verhoord."

Ik had het berichtje in de Gelderlander wel gezien, afgelopen weekend, maar het was net niet ernstig genoeg om te bewaren. Alleen die koevoet, dat blijft je bij. Wat lezen wij vandaag in de Telegraaf? Die meneer uit Lathum is ‘onze’ Patrick ‘Joran’ van der Eem. In dat bericht wordt overigens melding gemaakt van die ‘smiley’ van Patrick, dat litteken op zijn wang. Ik was destijds de eerste die met dat verhaal kwam, maar dat werd door Patrick zelf weggehoond. In zijn boek vertelt hij hoe dat werkelijk is gegaan (tijdens een vechtpartij). Of er nu nieuwe informatie is? De Telegraaf baseert zich op Panorama. Of is dit een koekje van heel oud deeg?

Wiegm5225Toevallig komt Van der Eem deze week ook op een andere manier, heel zijdelings, even in beeld. In Aktueel staat de reportage over Bernard K., de man die is aangehouden voor de moord op Alex Wiegmink. Een schandalige zaak, ik ben er voor tegen de honderd procent van overtuigd dat hij hier helemaal niets mee te maken heeft en dat de politie de echte daders allang had moeten achterhalen. Er zijn duidelijke signalementen van de echte daders bekend. Bernard is eringeluisd door zijn drugsverslaafde zus, die boos op hem was omdat hij niet wil dat ze in hetzelfde graf als hun moeder wordt bijgezet. Zus Willy benaderde Peter R. de Vries met de tip en uiteraard maakte die daar serieus werk van. Dat de politie Bernard K. vervolgens aan de tand voelde was ook logisch, maar men had na tien minuten al moeten constateren dat dit niet de juiste man was, maar hij zit nu – met een heel korte onderbreking – al vast vanaf oktober en dat gaat waarschijnlijk wel tot februari 2009 duren.

Hoe past Patrick in dit verhaal? Zus Willy betrok – met het geld van de onkostenvergoeding van Peter R. – haar coke bij dezelfde dealer als Patrick.

Wiegminkauto

Ook opmerkelijk: Bernard K. is waarschijnlijk de eerste gedetineerde die niet meer in de cel mocht worden aangehouden voor een ander delict: toen zijn voorlopige hechtenis werd geschorst, moest hij buiten de poort worden opgewacht. Hij zat in de Bijlmerbajes en zei dat hij met de trein naar huis zou gaan. Onderweg naar het station bedacht hij zich en hield hij een taxi aan om hem naar Arnhem te brengen. Omdat hij geen geld bij zich had, moest hij naar huis bellen om te regelen dat de chauffeur daar betaald zou worden. De huistelefoon werd getapt en zo wist de politie waar Bernard uithing en konden ze hem ter hoogte van Wolfheze klemrijden.

In de zaak-Wiegmink speelt de auto van het slachtoffer een belangrijke rol, met name het feit dat er kanobeugels op het dak zaten. Er is een ooggetuige die daardoor nogal werd getriggerd, ook omdat het verder net zo’n auto was als die van haar schoonvader. Op de – toen nog – N50 tussen Nijmegen en Den Bosch, bij Nuland, passeerden zij en de moordenaars elkaar drie keer stapvoets, in de file, en keek ze beide mannen recht in de ogen.

                                                               *

Het zijn drukke – en wegens familieomstandigheden droeve –  dagen. Morgen alles over hoe het nou precies zat met die bedreigingen van Friedlxc3xa4nder en ‘tandje’. En voor ik het vergeet, ook in het AD: die Wim B. uit die Belgische villa wordt er nu van verdacht zelf zijn vriendin te hebben doodgeschoten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: