Dinsdag 16 december: geschietenis met Bebelaar & het Hoeven-drama

16 Dec

TransformantenBij de rechtbank in Rotterdam is het proces tegen de moordaanslagers op zakenman Frits Bebelaar (56) nog in een voorlopige fase, maar het begint wel steeds interessanter te worden. Begin augustus werd Bebelaar onder vuur genomen, vermoedelijk door leden van de geloofsgemeenschap Orde der Transformanten uit het Brabantse Hoeven. De aanslag mislukte overigens, Bebelaar overleefde, maar er werd wel een hele partij verdachten aangehouden. Volgens de Telegraaf kon de opdrachtgever live meeluisteren met de kogelregen. Wanneer komt Bebelaar zelf eens aan het woord?

Wel een heel verschil met die drie bekende Amerikaanse moorden: op John en Robert F. Kennedy en Martin Luther King. Voor mijn column op www.bepster.com heb ik me daar nog even in verdiept. Als we de geschiedschrijvers moeten geloven is de moord op Robert F. net zo raadselachtig als die op zijn broer: ook hier zouden er meer schutters zijn geweest en bij Martin Luther "I have a dream" King wordt ook al zwaar getwijfeld over de juiste toedracht. Rxc3¡xc3¡dsels!

                                                           *

Aaltm2web_2Ik weet, het is beroepsdeformatie (of zoiets), maar bij Hoeven denk ik maar aan xc3xa9xc3xa9n ding: die gruwelijke moorden van Aalt M. Ik heb er vrij recent nog een reportagetje over gemaakt. Samen met een vriendin is hij op roverspad, in Hoeven kloppen ze aan bij een willekeurige woning en slacht hij de drie onschuldige bewoners af. Volgens Aalt heeft het te maken met de dood van zijn broer Henk, op jeugdige leeftijd. Tijdens de moord kwam Henk hem steeds voor de geest. In tbs-klinieken gold hij als onbehandelbaar, daarom kwam hij weer op straat en vermoordde hij jaren later het zoontje van een nieuwe vriendin. Vrouwen en tbs-klanten: het blijft een dankbaar onderwerp. De reportage staat hier

                                            *

Derrick

Ik kwam ook nog een artikeltje tegen uit 1997, toen het afscheid van de serie Derrick naakte. Horst "Harry hohl schon mal den Wagen" Tappert is nu dood, zijn alter ego gaf er al eerder de brui aan. In december werd toen de 281-ste aflevering opgenomen en Tappert kon zelf Derrick wel schieten, hij vond zelf Derrick een oude zeur worden, terwijl hij een jaar eerder nog had aangekondigd dat hij pas na 300 afleveringen het pistool aan de wilgen zou hangen. Hij zei zelf: "Als we er nu niet mee stoppen, gaat de kijken zich irriteren."

Een citaatje van destijds:

"Bij velen is dat punt overigens al geruime tijd geleden gekomen. Dat ligt niet zozeer aan Tappert als wel aan de scenarioschrijver en de producent. Derrick is een soort veredelde maatschappelijk werker geworden, die vooral veel filosofeert over de zin van het bestaan van een politieman. Terwijl een rechercheur vooral wordt geacht na te denken over het oplossen van misdrijven. Het ‘krimi’-aspect is wat erg naar de achtergrond gedrongen, en dat ergert Tappert ook. "Het is ons allemaal opgevallen, maar het heeft weinig zin daar nu nog een nieuwe draai aan te geven. Het is beter in schoonheid te sterven en er nu gewoon mee op te houden."

Terugkijkend op al die jaren Derrick, vindt Tappert het belangrijkste wat hij bereikt heeft, dat dankzij die serie het beeld van ‘de Duitsers’ over de hele wereld, van China tot Mexico, positief bexc3xafnvloed is. En dat zegt niet alleen Tappert, tal van grote Duitse staatslieden zijn het met hem eens en gebruiken de positieve invloed van ‘Derrick’ tijdens hun staatsbezoeken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: