Vrijdag 12 december: Holleeder; JFK, de Rotterdam Connectie

12 Dec

JesseremmersnwwebbalkRaadsels om Friedlxc3xa4nder: met wie had zoon Pelle een verhouding waarvoor zijn vader moest dokken? De verslagen uit de Bunker, van gisteren, hebben het weer over een vriendinnetje van John Mieremet en dat past in het verhaal van de afpers-strategie. Holleeder geeft zelf ook toe dat hij hierin een rol heeft gespeeld, zij het dat hij alleen heeft willen waarschuwen. Dat wordt door betrokkenen eigenlijk ook niet ontkend. Het gekke is dat volgens mijn bronnen Friedlxc3xa4nder te vrezen had van Jesse Remmers: Pelle had iets gehad met diens vriendin. Nu ja, het kan ook allebei, alleen stond Mieremet in Nederland niet zo bekend als een man-met-vriendinnetjes, dan komt het meer in de richting van een verzonnen verhaal in het kader van afpersing. Meer over de Friedlxc3xa4nder-zaak op crimesite

                                                          *

LeeharveyoswaldVan de week op de radio, ik meen Veronica: "What the world needs now". Mooi dat het nog eens wordt gedraaid, goed ook dat een discjockey wat achtergrondinformatie geeft, maar het is wel zo prettig als dat dan ook een beetje klopt. Volgens deze platendraaier was het een Kerstplaat… Mijn hemel. Het gaat over de moorden op John F. en Robert Kennedy en Martin Luther King. Paar weken daarvoor meldde een deejay dat ‘Bad moon rising’ van Creedence Clearwater Revival was gexc3xafnspireerd op de moord op John Lennon. Die moest (bij wijze van spreken) nog geboren worden toen ‘Bad moon rising’ een hit was.

Maar ik wilde het eigenlijk even hebben over "Lee Harvey Oswald, Via Rotterdam naar Dallas – de moord op JFK", het pas uitgekomen boek van Perry Vermeulen. Hij heeft onder meer stage gelopen bij Peter R. de Vries, misschien dat daar zijn interesse voor het onderwerp is gewekt. Hoe dan ook, het is een interessant verhaal over het leven van de man die John F. Kennedy in Dallas vermoordde.

Het is bij dit soort boeken soms een beetje: als je al een bepaald idee hebt, word je daarin bevestigd, ook al is dat helemaal niet de kant die de auteur op wil. Naar mijn idee is die Oswald een zonderlinge einzelgxc3xa4nger geweest, een soort Volkert van der G., die in z’n eentje opereerde. Simpel, saai, niks geen complot. Het is een aardig detail dat hij ruim een etmaal in Rotterdam heeft doorgebracht en daar kun je van alles bij bedenken, maar eerlijk gezegd haal ik uit het zeer gedetailleerde en feitelijke relaas in het boek niet veel meer dan: Rotterdam was het eindpunt van de treinreis uit Moskou, hier stapten hij en zijn vrouw op de boot naar New York. Een Amerikaan met pro-Russische communistische opvattingen, die een tijd in Rusland had gewoond vanwege zijn sympathie voor dat land, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog: dat is gek genoeg om een moord op een president te plegen. Daar heb je geen complot voor nodig.

De vraag die dan nog overblijft: was Oswald de enige die heeft geschoten, of was er toevallig nog iemand anders die xc3xb3xc3xb3k een projectiel heeft afgevuurd? Uit de reconstructies – o.a. door Peter de Vries – blijkt dat je daar op z’n minst vraagtekens bij kunt zetten. Maar dat is gelukkig weer een ander verhaal. Meer informatie over het boek: www.deboekenmakers.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: