Van kansel tot gaspedaal

11 Dec

Blija

Update 14.00 uur:

Van gereformeerd predikant in het Friese Blija (ergens bij de Waddenzee) tot taxichauffeur in Zeeland, dat is een carrixc3xa8remove die in een Sterspotje niet zou misstaan. Van miljonair tot krantenjongen. Waarbij je je af kunt vragen wie er gelukkiger is…

Afgelopen dinsdag stond de 42-jarige ex-predikant Albert K. in Leeuwarden terecht wegens seksueel misbruik van een nichtje en verkrachting van zijn echtgenote. Ik zou er niet over begonnen zijn, ware het niet dat de kranten vandaag melden dat het geheel is terug te voeren op ‘hervonden herinneringen’ van het slachtoffer van toen zij acht of negen jaar was. Jaren later waren die via therapie naar boven gekomen. Zulke herinneringen moeten voor een strafzaak door deskundigen worden beoordeeld. Dat is niet gebeurd. K. kwam meteen vrij, in afwachting van het onderzoek.

De affaire speelde eind jaren negentig. Ik kan me herinneren dat er toen iets geheimzinnigs speelde waar betrokkenen niets over kwijt wilden, maar waarvan ze wel dachten dat het voor mij interessant zou zijn. Och, dacht ik toen, het komt wel een keer en anders maar niet. Inmiddels zijn we acht jaar verder en dit was het dus.

Misschien lees ik dit soort berichten met een te sceptische blik, wijs geworden (of verblind?) door de bizarre incestverhalen uit de jaren negentig (Jolanda & Co).

Hervonden herinneringen…

Ik dacht dat we die fase wel hadden gehad, maar in bepaalde contreien of culturen floreren ze kennelijk nog. Als ik de verslagen goed lees, zie ik nergens ook maar iets van bewijs, behalve de herinneringen, een jeugdzonde, een slecht huwelijk en een niet goed in de markt liggende predikant met een wellicht iets te kleffe manier van omgaan met tienermeisjes (hij mocht tijdens vakantiekampen graag hand in hand lopen).

Detail dat mij het meest bijbleef: het slachtoffer zegt dat het misbruik zich tot in de kleinste vezels van haar ziel heeft genesteld en dat ze een afkeer heeft van computers: het geluid van tikkende toetsenborden doet haar denken aan de keer dat ze in de studeerkamer van haar oom -op de bureaustoel, achter de computer- zou zijn misbruikt (nee, ik zeg niks).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: