Vrijdag 5 december: Sonja & Kostovski

5 Dec

Sonjabarend Opdat wij niet vergeten… Sonja Barend was gisteravond te gast bij De Wereld Draait Door. Voor de jongeren: Sonja had in de jaren tachtig een actuele talkshow, beetje te vergelijken met Pauw & Witteman. Wel een stuk saaier, met veel politici, maar af en toe spraakmakend. In onze branche is vooral memorabel het interview met de toen 36-jarige voortvluchtige bankrover Stanley Marshall H., vermomd en wel. Stanley, alias De Ouwe, wordt nu gezien als de Vader des Vaderlands van de Nederlandse Onderwereld.

Toevallig was ik van de week net bezig met iets dat met hem te maken heeft: de moorden op Mirko Vukmirovic en Alex Bulatov. Bulatov werd op 17 mei 2003 doodgeschoten in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam, Vukmirovic op 27 november in het Spaanse Altea. Een van de theoriexc3xabn is dat Bulatov slachtoffer is geworden van een persoonsverwisseling: beiden reden in dezelfde Mercedes, Vukmirovic woonde in de P.C. Hooftstraat en was kort voor de aanslag op Bulatov naar Spanje verhuisd.

Stanleyh1webVukmirovic is een interessante man. Vooral als het gaat om ontsnappingen uit de gevangenis loopt hij als een rode draad door de Nederlandse criminele wereld. Op 8 augustus 1981 waren Stanley H. en Dan Slobodan Kostovski (‘Kolle’) ontsnapt uit de strafgevangenis in Scheveningen. In april 1982 worden ze aangehouden. Ze zitten dan in de auto bij Vukmirovic, die hen ook had geholpen bij de ontsnapping. In de tussentijd hadden Stanley, Kolle en Paul M. een bankoverval gepleegd. Dat was op 20 januari 1982, op de NMB-bank aan de Nieuwstraat in Baarn. Ze waren een leegstaand gebouw ernaast binnengegaan en via de kelder in de bank terechtgekomen, waar ze ‘s morgens het personeel opsloten. De buit: zes ton aan geld plus euro- en reischeques.

Kostovski (‘Kolle’) had nog een straf in Zweden lopen. De verklaring van een anonieme getuige speelde daarbij een belangrijke rol en dat is juridisch nog heel interessant geworden, het leidde tot de belangrijkste wetswijziging in zeventig jaar: het zogenaamde Kostovski-arrest (een verdachte heeft het recht zelf de anonieme getuige te horen).

Daar heeft Sonja het overigens niet over gehad, toen ze Stanley H. op zaterdag 26 januari 1986 in haar programma had. Stanley was in 1983 samen met Paul M. en Kostovski veroordeeld tot zes jaar. Drie dagen vxc3xb3xc3xb3r hij bij Sonja zat was hij ontsnapt uit de Bijlmerbajes.

Bomcoverweb

Kostovski was drie jaar later betrokken bij de meest spectaculaire ontsnapping ooit: op 22 augustus 1986 ging hij er samen met Van der Valk-ontvoerder Franco Catberro, Heineken-ontvoerder Jan Boellaard en een Algerijn vandoor. Het is niet helemaal duidelijk wie het hoofddoel van de ontsnapping was: Catberro of Kostovski. Maar het was vast geen toeval dat Kostovski kort daarna werd aangetroffen in de auto van Vukmirovic.

Is deze oude kjoek nog interessant?

Voor mij wel.

Zowel Bulatov als Vukmirovic (en hun nog levende kornuiten) hebben van alles te maken gehad met Wout van Kouwen, thans residerend op Bonaire, en daarmee komen we weer uit bij de bomaanslag op Rob Scholte.

Ook daar was er sprake van persoonsverwisseling: Scholte had de pech dat hij in eenzelfde soort BMW reed als advocaat Oscar Hammerstein.

No Responses to “Vrijdag 5 december: Sonja & Kostovski”

 1. Silvio Dante December 5, 2008 at 11:13 am #

  het is Kola,en niet Kolle..;)

  Beste Silvio,

  zal best, maar in de oude verhalen wordt hij altijd Kolle genoemd, vandaar.

  Hendrik Jan

 2. n December 5, 2008 at 11:20 am #

  Euro cheques in 1982?

  Beste N,

  jazeker. Hoezo? Die waren toen op hun hoogtepunt.

  Hendrik Jan

 3. DR December 5, 2008 at 11:21 am #

  Dus als ik het goed begrijp was die bom voor Rob Scholte eigenlijk bedoeld voor Oscar Hammerstein?

 4. janp December 5, 2008 at 11:45 am #

  Lijkt me een klusje voor Alberto Stegeman ,als dit op waarheid berust,maar dan wel met de verborgen camera……..

 5. De Snuiter December 5, 2008 at 1:12 pm #

  @HJK

  Vreemd he dat de ene crimineel de andere kent…

 6. Gerrit December 5, 2008 at 2:50 pm #

  Ja Jan, Alberto is de juiste persoon om met een verborgen camera in de onderwereld te infiltreren. Sorry hoor, dat ik daar even smakelijk om moet lachen. Hoe dat afloopt hebben we kort geleden nog kunnen zien en trouwens, in die gevallen gaat het om losers en niet om gevestigde namen in de onderwereld.
  Bij de laatste heeft in ieder geval A.S. geen schijn van kans. En de V. schijnt in die zaken geen trek te hebben, ook wel weer te begrijpen.

 7. n December 5, 2008 at 2:51 pm #

  Sonja had in de jaren tachtig een actuele talkshow, beetje te vergelijken met Pauw & Witteman. Wel een stuk saaier, met veel politici, maar af en toe spraakmakend. In onze branche is vooral memorabel het interview met de toen 36-jarige voortvluchtige bankrover Stanley Marshall H., vermomd en wel. Stanley, alias De Ouwe, wordt nu gezien als de Vader des Vaderlands van de Nederlandse Onderwereld?????

  Stanley Hillis is volgens mij niet de baas van de onderwereld hoor, ik zal ook niet zeggen wie dat wel is ofzo… maar dat mannetje is absoluut geen ”topdog”. In Nederland bestaat er niet echt een onderwereldleider, er bestaan wel hoge pieten zoals Dino Soerel, Sreten Jocic, Peter van Dijk en Turken uit Grijze Wolven-kringen die naar macht streven, maar Stanley ”de Ouwe” is niet het type dat voor iedereen bepaald wat ze wel en niet mogen doen! het is gewoon altijd weer het zelfde he… ”baas boven baas”

  Beste N,

  Vader des Vaderlands heeft voor mij een wat andere lading dan zo’n ‘capo di tutti capi’ (of zoiets, ik gebruik dat soort termen nooit) waar hij op doelt.

  Hendrik Jan

 8. A.S December 5, 2008 at 5:13 pm #

  Wat oude Sonja allemaal kan oproepen. Die bom was wel degelijk voor Rob Scholten bedoeld zoals ik altijd van hem heb begrepen hij zocht het meer in een conflict binnen zijn oude maten kraakbeweging.

  Beste A.S.,
  wat Scholte (niet Scholten) zegt is helaas niet erg relevant in dezen, bemoei je niet met dingen waar je echt niks van afweet of verdiep je er eerst in.

  Hendrik Jan

 9. J. December 6, 2008 at 1:31 am #

  Wat loopt iedereen hierboven nou te zeiken ?
  HJK houdt zich 24/7 (so to speak) met misdaad bezig en heeft er zodoende een goede, gedegen kijk op. Als je het niet met hem eens bent, kom dan gewoon niet meer op deze site… toch ?

 10. mohari December 6, 2008 at 1:45 am #

  netjes, zeer netjes hjk.

 11. I&I December 6, 2008 at 10:07 am #

  …En net als ik weer een beetje sympatie voor PRDV begin op te bouwen zie ik hem Sonja B. een sneer geven bij rtl boulevard. Wat is dat toch met die man?

 12. Sjerp Jaarsma December 6, 2008 at 9:51 pm #

  Deze oude koek is zeker interessant. Misschien nog leuk om toe te voegen bij de meest spectaculaire ontsnapping ooit:
  Telegraafreporter Peter R. de Vries was juist bij Jan Boellaard op bezoek die vrijdagmiddag 22 augustus 1986. Peter was die dag op pad met fotograaf Wim Hofland. Die zat tjdens het bezoek buiten in de auto te wachten. Beide waren zodoende ooggetuige van de ontsnapping en deden een dag later uitgebreid verslag in hun krant. De foto van de ontsnapping staat ook in het boek “Tijdperk Holleeder”(pag.132). trouwens Stanley H. zat destijds in dezelfde gevangenis en was ook aanwezig in de bezoekersruimte van waaruit de ontsnapping plaatsvond. Hij bedaarde de aanwezigen tot kalmte.

 13. A.S December 6, 2008 at 10:40 pm #

  Beste HJK,

  Paribas in Arnhem groep A.N.G.S.T het eerste nadat hij terugkwam in Nederland gaf hij een interview dacht december 1996, waarin hij er van overtuigd was dat vanuit de kraakbeweging die aanslag was gepleegd. Succesvolle kunstenaar blabla enz. Later riep hij veel meer IRT affaire allerlei onzin douane loods criminele milieu wellicht verwisseling. Ik verdiep me er niet meer in. Maar noemde zijn roepen even.

 14. ...S.. November 27, 2009 at 9:41 pm #

  RIP PAP AL WEER 6 JAAR GELEDEN WE ZIJN JE NOG NIET VERGETEN EN ZULLEN DAT OOK NOOIT DOEN ..DINSDAG WAREN WE BIJNA WEER SAMEN MAAR JE HEBT ME LEVEN WEER GERED JE BENT ME ENGEL OP ME SCHOUDER PAP IK MIS JE

  .STEPHAN VUKMIROVIC

  EN JULLIE ZIJN WE OOK NOG NIET VERGETEN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: