Vrijdag 5 december: Sonja & Kostovski

5 Dec

Sonjabarend Opdat wij niet vergeten… Sonja Barend was gisteravond te gast bij De Wereld Draait Door. Voor de jongeren: Sonja had in de jaren tachtig een actuele talkshow, beetje te vergelijken met Pauw & Witteman. Wel een stuk saaier, met veel politici, maar af en toe spraakmakend. In onze branche is vooral memorabel het interview met de toen 36-jarige voortvluchtige bankrover Stanley Marshall H., vermomd en wel. Stanley, alias De Ouwe, wordt nu gezien als de Vader des Vaderlands van de Nederlandse Onderwereld.

Toevallig was ik van de week net bezig met iets dat met hem te maken heeft: de moorden op Mirko Vukmirovic en Alex Bulatov. Bulatov werd op 17 mei 2003 doodgeschoten in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam, Vukmirovic op 27 november in het Spaanse Altea. Een van de theoriexc3xabn is dat Bulatov slachtoffer is geworden van een persoonsverwisseling: beiden reden in dezelfde Mercedes, Vukmirovic woonde in de P.C. Hooftstraat en was kort voor de aanslag op Bulatov naar Spanje verhuisd.

Stanleyh1webVukmirovic is een interessante man. Vooral als het gaat om ontsnappingen uit de gevangenis loopt hij als een rode draad door de Nederlandse criminele wereld. Op 8 augustus 1981 waren Stanley H. en Dan Slobodan Kostovski (‘Kolle’) ontsnapt uit de strafgevangenis in Scheveningen. In april 1982 worden ze aangehouden. Ze zitten dan in de auto bij Vukmirovic, die hen ook had geholpen bij de ontsnapping. In de tussentijd hadden Stanley, Kolle en Paul M. een bankoverval gepleegd. Dat was op 20 januari 1982, op de NMB-bank aan de Nieuwstraat in Baarn. Ze waren een leegstaand gebouw ernaast binnengegaan en via de kelder in de bank terechtgekomen, waar ze ‘s morgens het personeel opsloten. De buit: zes ton aan geld plus euro- en reischeques.

Kostovski (‘Kolle’) had nog een straf in Zweden lopen. De verklaring van een anonieme getuige speelde daarbij een belangrijke rol en dat is juridisch nog heel interessant geworden, het leidde tot de belangrijkste wetswijziging in zeventig jaar: het zogenaamde Kostovski-arrest (een verdachte heeft het recht zelf de anonieme getuige te horen).

Daar heeft Sonja het overigens niet over gehad, toen ze Stanley H. op zaterdag 26 januari 1986 in haar programma had. Stanley was in 1983 samen met Paul M. en Kostovski veroordeeld tot zes jaar. Drie dagen vxc3xb3xc3xb3r hij bij Sonja zat was hij ontsnapt uit de Bijlmerbajes.

Bomcoverweb

Kostovski was drie jaar later betrokken bij de meest spectaculaire ontsnapping ooit: op 22 augustus 1986 ging hij er samen met Van der Valk-ontvoerder Franco Catberro, Heineken-ontvoerder Jan Boellaard en een Algerijn vandoor. Het is niet helemaal duidelijk wie het hoofddoel van de ontsnapping was: Catberro of Kostovski. Maar het was vast geen toeval dat Kostovski kort daarna werd aangetroffen in de auto van Vukmirovic.

Is deze oude kjoek nog interessant?

Voor mij wel.

Zowel Bulatov als Vukmirovic (en hun nog levende kornuiten) hebben van alles te maken gehad met Wout van Kouwen, thans residerend op Bonaire, en daarmee komen we weer uit bij de bomaanslag op Rob Scholte.

Ook daar was er sprake van persoonsverwisseling: Scholte had de pech dat hij in eenzelfde soort BMW reed als advocaat Oscar Hammerstein.

5 Responses to “Vrijdag 5 december: Sonja & Kostovski”

 1. I&I December 6, 2008 at 10:07 am #

  …En net als ik weer een beetje sympatie voor PRDV begin op te bouwen zie ik hem Sonja B. een sneer geven bij rtl boulevard. Wat is dat toch met die man?

 2. I&I December 6, 2008 at 10:07 am #

  …En net als ik weer een beetje sympatie voor PRDV begin op te bouwen zie ik hem Sonja B. een sneer geven bij rtl boulevard. Wat is dat toch met die man?

 3. I&I December 6, 2008 at 10:07 am #

  …En net als ik weer een beetje sympatie voor PRDV begin op te bouwen zie ik hem Sonja B. een sneer geven bij rtl boulevard. Wat is dat toch met die man?

 4. I&I December 6, 2008 at 10:07 am #

  …En net als ik weer een beetje sympatie voor PRDV begin op te bouwen zie ik hem Sonja B. een sneer geven bij rtl boulevard. Wat is dat toch met die man?

 5. I&I December 6, 2008 at 10:07 am #

  …En net als ik weer een beetje sympatie voor PRDV begin op te bouwen zie ik hem Sonja B. een sneer geven bij rtl boulevard. Wat is dat toch met die man?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: