Maandag 1 december: Venray, Doebai & Margarita

1 Dec

VenraylaugeeraetsHet geweld spatte van het scherm: Afrikaanse kindsoldaten in de 24-film, de dubbele moord op Fouad en Karim in Venray. Toevallig bij Columbo: xc3xb3xc3xb3k wapenleveranties aan Afrika. Toevallig bij Peter R. de Vries: in een reconstructie droeg iemand een t-shirt van Mumbai. Sterke aflevering, waarbij de meeste kijkers zich zullen afvragen: hoe is het mogelijk dat de verdachten – met Lau G. in de hoofdrol – niet kunnen worden veroordeeld? Het lijkt zo klaar als een klontje wat er is gebeurd. Het zou overigens zeer onbevredigend zijn als de heren alleen zouden worden vervolgd voor hennepkwekerij – wat misschien nog wel te bewijzen is – in plaats van voor moord.

De vraag is nog wel: wat hadden de betrappers anders moeten doen? Ze komen hun – wel heel erg professioneel opgezette – kwekerij binnen, hadden ze de jongens een pak slaag moeten geven? Of een boete? In dit milieu is definitieve uitschakeling de gexc3xabigende straf voor dit soort zware overtredingen, je kunt moeilijk aangifte van diefstal doen bij de politie.

                                                       *

MalikamekkaIn zijn column in de Telegraaf schreef John van den Heuvel gisteren dat hij in de affaire rond Malika de zaak fout heeft ingeschat. Nu, dat kan iedereen overkomen en het is goed als je dat dan erkent. Van den Heuvel lijkt ervan overtuigd dat er niet mxc3xa9xc3xa9r is dan vuilspuiterij van de kant van haar ex-man en speurder Jacques Smits. Bij Revu is men daar niet zo zeker van: het onderzoek gaat door.

Mogen we de column van John als ‘Freudiaans’ bekijken? Het andere onderwerp dat hij aansnijdt is de dubbele moord op Wendy en Joyce Videler, op Isla Margarita. In september werden hun lichamen ontdekt in een primitief graf onder de startbaan van het vliegveld van Porlamar, waar ze een jaar eerder moeten zijn neergelegd. Bijna drie maanden later is er nog altijd geen uitsluitsel over het dna: het onderzoek duurt om onbekende redenen erg lang.

Wendy1web_2Er is op dat Isla Margarita van alles aan de hand, achter de schermen. Ik was er in september tegelijk met John van den Heuvel en Bart Olmer, van de Telegraaf. De Telegraaf had contact met een informant die zich kwaad maakte over het feit dat de Nederlandse autoriteiten niks met zijn tips hadden gedaan: hij had gewaarschuwd dat de Videlers gevaar liepen. Zijn motief om de Telegraaf te benaderen kwam ook aan het licht: hij was als informant niet waardevol genoeg en kreeg geen geld. Uiteindelijk draait het daar allemaal om.

Intrigerender is de vraag: zat de Telegraaf hier xc3xb3xc3xb3k fout en was het ‘mea culpa’ van John inzake Malika stiekem ook bedoeld voor ‘Margarita’? Ook hier zal de tijd wellicht leren hoe het zit, maar op dit moment ga ik ervan uit dat die informant van de Telegraaf niet alleen heel veel boter op zijn hoofd heeft, maar indirect verantwoordelijk is voor de moorden op Joyce en Wendy. Als het gaat om degene die ik – en op Isla Margarita verscheidene mensen met mij – denk, gaat het om wraak en hebzucht.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: