De zaak-Holshuijsen: politie schiet man dood

1 Dec

Holshuijsen2webIn juli 2007 wordt in Hengelo de zwaar getraumatiseerde Renxc3xa9 Holshuijsen doodgeschoten door een politieman. Echtgenote Angxc3xa9lique en dochter Rachelle moesten machteloos toekijken. Volgens Angxc3xa9lique is er van alles fout gegaan. Waarom kwam de huisarts niet, waarom geen arrestatieteam? Als justitie besluit de agent die geschoten heeft niet te vervolgen, gaat ze in beklag. In december 2008 werd het behandeld bij het Hof in Arnhem en stond ze voor het eerst weer oog in oog met de man die haar Renxc3xa9 uit het leven schoot. Exc3xa9n ding staat vast: er zijn zoveel fouten gemaakt dat er meer onderzoek zal komen. 

xe2x80x9cIk trek het niet, ze zitten overal. De vijanden zijn overal, ik maak er een eind aan!xe2x80x9d Op vrijdagavond 6 juli 2007 is Renxc3xa9 Holshuijsen (47) helemaal in paniek. Zijn vrouw Angxc3xa9lique probeert hem te kalmeren. Ze heeft de huisarts al gebeld. Er zal zo snel mogelijk iemand komen, maar er komt niemand. Als ze ziet dat haar man ineens ergens een pistool vandaan heeft gehaald, belt ze de huisarts opnieuw, dit keer met de mededeling dat haar man zichzelf met een pistool dreigt dood te schieten. Dan duurt het maar even of er komt hulp: een alsmaar groeiende groep politiemensen en leidinggevenden die anderhalf uur wachten op een speciaal team, dat maar niet komt en achteraf ook helemaal niet blijkt te zijn opgeroepen. Holshuijsen komt ten einde raad naar buiten, met de armen omhoog en het pistool in zijn hand. xe2x80x98Waar moet ik het pistool neergooien?xe2x80x99 vraag hij, maar niemand zegt wat. In de brandgang achter het huis staat op elke hoek een agent met een hond te wachten. De hond reageert niet op het bevel, als niemand iets zegt en Holshuijsen doorloopt, schiet een van de agenten de man een kogel recht door het hart. Even later overlijdt hij.

Angxc3xa9lique: xe2x80x9cHet was xc3xa9xc3xa9n grote miscommunicatie, met veel geschreeuw en paniek en allemaal leidinggevenden die niet wisten wat ze moesten doen. Dit was niet nodig geweest. Mijn man had hulp nodig.xe2x80x9d Als in december 2007 bekend wordt gemaakt dat de politieman niet zal worden vervolgd, dient Angxc3xa9lique beklag in. Bijna een jaar later, op woensdag 10 december, wordt het behandeld bij het Hof in Arnhem.

Holshuijsen6webWaarom was Holshuijsen zo in paniek? Hij was die avond met Angxc3xa9lique en dochter Rachelle aan het gourmetten geweest. Was het de combinatie van gambaxe2x80x99s en lamskoteletjes die oude herinneringen bij hem bovenriepen? Het was al eerder gebeurd dat hij na gourmetten een aanval had gekregen, maar lang niet zo erg als nu. In zoxe2x80x99n situatie is hij doodsbang, voelt hij zich bedreigd en ziet hij overal vijanden. Het zou te maken hebben met zijn verleden bij de mariniers, met geheime missies in oorlogsgebieden, maar wat, waar en wanneer? Is hij wel bij de mariniers geweest? Er is veel onduidelijkheid over zijn militaire loopbaan. xe2x80x9cHet is xc3xa9xc3xa9n grote doofpot,xe2x80x9d zegt Angxc3xa9lique.

Angxc3xa9lique is in 1968 geboren en groeit op in Heemstede. Haar opvoeders xe2x80″ het is wat onduidelijk wie haar biologische vader is – zetten haar op haar zeventiende uit huis. Ze gaat met een vriendje naar Eindhoven. Ze heeft er een bloemenwinkel en een baby- en kindermodezaak. In 1996 wordt dochter Rachelle geboren, drie dagen na de geboorte vertrekt de verwekker. Angxc3xa9lique: xe2x80x9cIk noem hem niet haar vader, dat is iets wat je moet verdienen.xe2x80x9d Ruim anderhalf jaar later krijgt Angxc3xa9lique een nieuwe relatie. Hij lijkt de prins op het witte paard, maar niets is minder waar. In die periode legt Angxc3xa9lique via een chatbox contact met Renxc3xa9 Holshuijsen, uit Borculo. Hij komt bij hen thuis, is een goede vriend. Als hun huwelijken verder stuklopen, besluiten ze met elkaar verder te gaan. Renxc3xa9 blijft wel op zichzelf wonen. Vanwege zijn verleden, zijn aanvallen. xe2x80x9cDe eerste keer dat ik het meemaakte sliepen we in een hotel. Hij sprong midden in de nacht overeind en riep: xe2x80x9cKom dxe2x80x99r uit! Hier komen jij! Ja, die zwarte!xe2x80x9d Het is iets waar hij nooit over mocht praten, dat hij heel ver weg moest stoppen, maar het kwam elke keer naar boven. Nachtmerries, praten in een vreemde taal. Soms hield hij mij vast met een vreemde greep met zijn benen, of bij mijn keel, maar hij is nooit bewust gewelddadig naar mij of Rachelle toe geweest. Het heeft te maken met die geheime missies, maar daar is officieel niks van terug te vinden. Het enige dat wel vaststaat is dat hij pas op zijn 33-ste zijn burgerrijbewijs heeft gekregen.xe2x80x9d

Toen Renxc3xa9 en Angxc3xa9lique elkaar leerden kennen, lag Renxc3xa9 in scheiding. Hij had drie kinderen, met wie hij geen contact meer had. Na zijn dood krijgt de familie wel gelegenheid afscheid te nemen, maar op de crematie zijn ze er niet bij.

Holshuijsen5webDe angsten en depressies van Renxc3xa9 zijn aanvankelijk beheersbaar. Hij heeft elke week een gesprek met een therapeut en hij gebruikt medicijnen. Hij heeft dan ook nog een eigen bedrijf: eerst een uitzendbureau, later een cafxc3xa9. Gaandeweg verergeren de klachten. Angxc3xa9lique: xe2x80x9cEen jaar vxc3xb3xc3xb3r zijn dood heeft de huisarts hem een keer platgespoten. Er waren periodes dat hij nergens last van had, maar soms kwamen die traumaxe2x80x99s ineens naar boven. Nu snap ik het beter, nu ik het zelf heb meegemaakt, al was het dan maar xc3xa9xc3xa9n schot. Dat gaat nog dagelijks door je hoofd.xe2x80x9d

De fatale dag, 6 juli, is de laatste schooldag van Rachelle voor de zomervakantie. Renxc3xa9 had eigenlijk een afspraak met de huisarts, maar hij moet naar school voor een gesprek met leerkrachten over Rachelle, hij zegt de afspraak met de huisarts af. xe2x80x9cTegen half vier zijn we met zxe2x80x99n driexc3xabn boodschappen gaan doen. Later hebben we thuis nog even buiten gezeten, Renxc3xa9 is een uurtje op bed gaan liggen. Rachelle en ik hebben naar Goede Tijden Slechte Tijden gekeken, Renxc3xa9 keek boven naar iets anders op tv, daarna zijn we gaan gourmetten. Na tien minuten kreeg hij iets in zijn hoofd. Hij had net gambaxe2x80x99s en lamskoteletjes opgelegd, het was tegen half negen. Hij heeft Rachelle een kus gegeven en zei: xe2x80x98Meid, tot dadelijk, papa gaat even naar boven, eten jullie maar lekker door. Papa houdt van je, meid.xe2x80x99xe2x80x9d

Angxc3xa9lique gaat even later bij hem kijken. Hij is in paniek. xe2x80x9cIk trek het niet meer, ze zitten overal, er zijn overal vijanden. Bel de dokter, ik wil platgespoten worden en ik wil opgenomen worden.xe2x80x9d

Angxc3xa9lique belt de huisarts en geeft deze boodschap door. De huisarts zegt dat hij iemand zal sturen, maar er komt niemand. Angxc
3xa9lique geeft hem een kalmerend middel, maar dat helpt weinig, Renxc3xa9 wordt steeds drukker en verwarder.

xe2x80x9cZe zitten overal, de vijanden. Kijk uit!xe2x80x9d

Angxc3xa9lique probeert op hem in te praten. xe2x80x9cIk ben toch geen vijand?xe2x80x9d

xe2x80x9cNee, jij niet. Ik hou van je. Ga maar naar Rachelle, ik trek het niet meer, ik maak er een eind aan. Ga alsjeblieft weg, dit hoef je niet te zien.xe2x80x9d

Ineens heeft hij een pistool in zijn hand, dat hij tegen zijn hoofd zet.

Angxc3xa9lique: xe2x80x9cIk heb geen idee waar hij dat vandaan haalde. Ik had de indruk dat het niet geladen was. Ik probeerde het af te pakken, maar dat lukte niet.xe2x80x9d

Angxc3xa9lique belt de huisarts weer: xe2x80x9cWaar blijven jullie! Hij probeert zich nu met een pistool van kant te maken.xe2x80x9d

De huisarts zegt: xe2x80x9cBlijf aan de lijn!xe2x80x9d

Een paar minuten later komt de politie de straat inrijden. Angxc3xa9lique moet naar de agent toelopen.

xe2x80x9cIk moest de huissleutels en de telefoon, met de huisarts nog aan de lijn, aan die agent geven. Daar heb ik nu nog spijt van. Als die huisarts gewoon zijn werk had gedaan en gekomen was, was er niks gebeurd.xe2x80x9d

Angxc3xa9lique vertelt aan een van de agenten wat er gaande is. xe2x80x9cRustig maar, rustig, we gaan het oplossen,xe2x80x9d zegt hij. Intussen komen er steeds meer politiemensen.

Angxc3xa9lique: xe2x80x9cEr werd paniek gezaaid, er werd geschreeuwd. Renxc3xa9 stond drie keer in de deuropening, hij riep: xe2x80x98Kom me helpen!xe2x80x99 Maar niemand deed iets. Vanaf kwart over negen kreeg ik de hele tijd te horen: er komt een speciaal team. Er werd steeds meer geschreeuwd, ik werd naar achteren geduwd, we moesten achter de lijn blijven. Er ontstond steeds meer paniek en onduidelijkheid, de ene na de andere leidinggevende meldde zich bij mij: xe2x80x9cWe gaan het oplossen.xe2x80x9d

Dat het zo lang duurde voor het speciale team er was, kwam doordat het misschien wel aan de andere kant van Nederland zat. Na twee uur waren ze er nog niet. xe2x80x9cZe zijn er bijna!xe2x80x9d kreeg ik elke keer te horen. Achteraf blijkt dat er nooit en speciaal team onderweg is geweest, het was xc3xa9xc3xa9n grote miscommunicatie. Als het goed geregeld was geweest, had die agent niet hoeven schieten. Hij was nu op eigen houtje maar ergens gaan staan.xe2x80x9d

Holshuijsen3web

De agent verklaart later dat hem was verteld dat Renxc3xa9 zijn vrouw en dochter gegijzeld hield, hij voelde zich bedreigd. Angxc3xa9lique: xe2x80x9cWij hoorden xc3xa9xc3xa9n schot. Een paar minuten later kwam de leidinggevende naar mij toe. Hij zei: xe2x80x98Uw man is niet-levensbedreigend geraakt.xe2x80x99 Ze hebben hem buiten de brandgang gesleept, niemand mocht erbij. Officieel zou hij toen nog hebben geleefd, ze hebben hem met een ambulance weggebracht. Toen Renxc3xa9 de ambulance in werd gedragen heb ik nog geschreeuwd xe2x80x98Renxc3xa9, ik hou van je!xe2x80x99 Het galmde door de hele buurt, maar dat maakte me niks uit. Onze liefde was zo intens en bijzonder, dat maak je maar xc3xa9xc3xa9n keer mee.xe2x80x9d

In het ene rapport staat dat hij om elf is uur overleden, in het andere om tien over elf, in het ziekenhuis, maar ik weet zeker dat hij direct al overleden was, hij had een slagaderlijke bloeding, was recht in zijn hart geraakt.xe2x80x9d

Angxc3xa9lique en Rachelle mogen het huis niet in en ze mogen niet naar het ziekenhuis. Ze worden naar het politiebureau gebracht. Daar krijgen ze om xc3xa9xc3xa9n uur xe2x80x99s nachts te horen dat Renxc3xa9 is overleden. Ze worden in een hotel ondergebracht, op de televisie horen ze de volgende morgen dat hij in zijn hart was geraakt, xe2x80x9cwij wisten van niks.xe2x80x9d

Naast het verdriet om de dood van Renxc3xa9 is er bij Angxc3xa9lique ook irritatie over de afwikkeling. xe2x80x9cZe hadden van alles meegenomen uit huis, voor onderzoek. De gekste dingen, maar bijvoorbeeld ook drie computers. Toen we die terugkregen, deden ze xe2x80x99t geen van allen meer. xe2x80x98Wie gaat dat repareren?xe2x80x99 vroeg ik. xe2x80x98Wij nietxe2x80x99, was het antwoord. Ik wilde dat er onderzoek werd gedaan naar wat er precies was gebeurd, had allerlei namen doorgegeven van getuigen, van mensen die erbij waren geweest en alles hadden gezien. De rijksrecherche heeft wel een onderzoek gedaan, maar die mensen zijn nooit gehoord. In december 2007 besloot de officier van justitie geen vervolging in te stellen tegen de agent.xe2x80x9d

Op de plek waar Renxc3xa9 is gestorven richt Angxc3xa9lique, met toestemming van de gemeente en de woningbouwvereniging, een monumentje op. Een steen, twee vazen met bloemen en een plantje. Omdat de hele woonwijk wordt gesloopt, krijgt ze te horen dat ze het vxc3xb3xc3xb3r 1 december 2008 moet opruimen, maar ze vindt dat ze weinig medewerking krijgt bij het zoeken van een nieuwe plek. xe2x80x9cAls we het aan u toezeggen, kunnen we xe2x80x99t wel aan iedereen toezeggen,xe2x80x9d krijgt ze te horen. Rachelle haalt 600 handtekeningen op om een plek in de nieuwbouw terug te krijgen. Rachelle: xe2x80x9cIn mijn leven is maar xc3xa9xc3xa9n papa geweest papa geweest en dat is Renxc3xa9. Hij verdient respect, ook nu hij dood is. Hij stond altijd voor mij klaar, zorgde voor mij. Hij ging voor mij door het vuur, samen met mama vecht ik nu voor hem.xe2x80x9d

In de herfstvakantie van 2008 is er een vervelend incident met Rachelle, die met buurkinderen buiten is. De kinderen hebben een touwtje over de weg gespannen. Als er een politieman aan komt, gaat het mis. Rachelle heeft gesprekken gehad in het kader van traumaverwerking, daarbij heeft ze te horen gekregen dat ze beter weg kan lopen als ze een politieman ziet.

Dat advies past ze nu toe, maar de agent sommeert: xe2x80x98Staan blijven! Als ik naar je toe moet komen is het te laat!xe2x80x99

Een buurjongen waarschuwt de agent: xe2x80x98Laat haar met rust, jullie hebben haar vader doodgeschoten!xe2x80x99

De agent trekt zich daar niets van aan en er ontstaat een worsteling met Rachelle, die roept: xe2x80x98Laat me los, jullie hebben mijn vader vermoord!xe2x80x99

Het antwoord: xe2x80x98Ja, dat is dan pech.xe2x80x99

Angxc3xa9lique probeert verhaal te halen bij de wijkagent, maar die is drie weken met vakantie en ook daarna duurt het nog weken voor hij xe2x80″ na veel aandrang xe2x80″ reageert met: xe2x80x98Als die agent het had geweten, had hij het anders gedaan Sorry.xe2x80x99 Angxc3xa9lique: xe2x80x9cEen excuusbrief aan Rachelle was wel op zijn plaats geweest, lijkt mij, maar je hoort er gewoon niks van terug.xe2x80x9d

Op woensdag 10 december wordt het beklag tegen het niet-vervolgen van de agent behandeld, bij het Hof in Arnhem. Angxc3xa9lique is er met haar advocaat. xe2x80x9cEn dan sta je ineens oog in oog met de agent die Renxc3xa9 heeft doodgeschoten. Ik
herkende hem van die avond. De rechters, raadsheren en de advocaat-generaal betoonden hun medeleven. De advocaat heeft het woord gedaan en ik heb zelf het slotwoord gedaan. Ik heb gezegd dat ik er niet op uit ben die agent zijn leven zuur te maken,  maar dat de waarheid boven tafel moet komen. De advocaat- generaal heeft toen het woord gedaan en haar advies aan het Hof toe is om mijn beklag gegrond te verklaren en meer onderzoek te laten doen.xe2x80x9d

Er komt ook nog een nieuwe xe2x80x98verdachtexe2x80x99 naar voren: de leidinggevende die op de bewuste avond piketdienst had en de situatie verkeerd heeft ingeschat. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de communicatiefouten en het feit dat het arrestatieteam veel te laat is opgeroepen: een paar minuten vxc3xb3xc3xb3r het schot viel waren er net een paar leden gearriveerd. Zijn rol zal in het beklag worden meegenomen.

Angxc3xa9lique: xe2x80x9cNa afloop ben ik ben naar de agent toegelopen en heb hem een hand gegeven en hem veel sterkte gewenst en ondanks alles fijne feestdagen en een goede verjaardag. Helaas was het medeleven maar van xc3xa9xc3xa9n kant, ik kreeg het idee dat hij er totaal niet op voorbereid was dat hij mij zou zien en wist zich geen houding te geven. Hij leek me nogal ontdaan door de zitting. Ik had eigenlijk een beetje steun richting mij en mijn dochter verwacht, maar helaas.xe2x80x9d

No Responses to “De zaak-Holshuijsen: politie schiet man dood”

 1. Wally Kaal January 7, 2009 at 3:46 pm #

  Een indrukwekkend en vreemd verhaal dat, met alle respect, wel erg leunt op de getuigenissen van moeder en dochter. Ik mis een reactie van de politie, danwel de mededeling dat deze instantie geen commentaar wilden leveren.
  En HJK, is er nu helemaal niks uit te zoeken over een eventueel militair verleden met geheime missies van die arme Renxc3xa9? Hij is vast niet de enige die zijn leven verwoest ziet door dit soort vreemde praktijken voor een land als het onze. En dan zeg ik het nog netjes.

  Vriendelijke groet,
  Wally

 2. Mokum January 19, 2010 at 6:58 am #

  Wat een verhaal . Het zal je maar gebeuren .
  Geloof het verhaal ook zeker .
  Bij de politie heb je nl ook niet altijd te doen met normale mensen en zitten er zeker ook een hoop sukkels tussen die nog laf zijn ook en liever gelijk schieten om hun laffe huid te kunnen redden .
  ( of weglopen terwijl artsen bedreigd worden in een ziekenhuis door een wilde horde marrokanen )

 3. Albert Bolink January 19, 2010 at 10:27 am #

  Bij de URL : Het laatste nieuws in verband met Angelique namelijk 18-01-2010 rechtzaak almelo.

  Toedeloe: Albert Bolink

 4. Joop January 19, 2010 at 11:07 pm #

  Typisch gevalletje noodweer. Zwaar voor de familie en betrokken agenten. Maar…kijk eens naar de feiten die in dit stuk staan. De politieman in kwestie had geen keus. Een doorgedraaide malloot met een vuurwapen. Die agent wil s’avonds ook gewoon heel naar huis. Deze doorgedraaide vent had zelf de keuze.. en hij heeft de verkeerde gemaakt.
  De politie heeft als taak de veiligheid te waarborgen op straat. Sorry maar getraumatiseerde vent met een vuurwapen op de openbare weg….hmmm… wie is hier nou de daadwerkelijke schuldige… Mvg.

 5. mien January 20, 2010 at 11:02 am #

  dan had hij geen agent moeten worden.hij hoord mensen te beschermen en niet af te knallen .je hoord het steeds meer dat agenten zomaar beginnen te schieten dat kan niet vind ik.als ze de druk niet aan kunnen moeten ze onslag nemen.vind het verschrikkelijk dat zijn vrouw en dochter dit moeten hebben zien gebeuren.

 6. mark January 22, 2010 at 8:54 am #

  Beste Mien, je snapt het niet helemaal. Er staat een doorgedraaide kerel met een vuurwapen op de openbare weg te dreigen……
  Vreemd dat jij dan niet kunt begrijpen dat een diender er dan voor kiest om niet als eerste geraakt te worden.

 7. Anonymous January 23, 2010 at 9:31 am #

  daar zijn ze toch voor opgeleid.en hij heeft ook nog benen.

 8. Jan July 11, 2010 at 2:33 pm #

  Ik vind het een beetje een merkwaardig verhaal, aan de ene kant mijn medeleven voor de familie, maar aan de andere kant vind ik het een beetje ongeloofwaardig.
  Iemand met ptss zou helemaal geen wapen in bezit moeten hebben en zeker niet als hij van dit soort uitbarstingen heeft, en om dan richting agenten te lopen met een vuurwapen in je hand??

  Ik vind dat de agenten die niet zozeer slecht hebben gehandelt, een totaal verwarde man komt met een vuurwapen in de richting van de politie lopen, hier word gesuggereerd dat hij ook nog benen heeft maar als je hem in het been schiet kan hij nogsteeds een vuurwapen afvuren.

  Ik snap dat de familie de waarheid en een excuses wilt, maar dat ze daarom nou zoveel aandacht van de media moeten zoeken?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: