Marlies van der Kouwe, het proces(2)

30 Nov

Rechter: Je moeder heeft, voordat haar zoon iets heeft verteld, veel gehuild. Je hebt gezegd dat je de tas wilde, dat er een worsteling was, je bij de keel had gegrepen, dat ze je tatoeages had gezien en dat je bang was herkend te worden. Op 21 oktober heb je de plek aangewezen waar je de spullen van Marlies had verstopt, de camera en de telefoons. Een agent zegt dat je gevraagd hebt of Kucho nog vastzat. Hij zei ja en toen zei jij: xe2x80x9cHij moet wel vastblijven.xe2x80x9d Daarna heb je aangewezen waar je Marlies hebt achtergelaten. Er is gevraagd: is die band aangestoken? Je zegt: xe2x80x9cJa, maar ik niet.xe2x80x9d Je bent gehurkt gaan zitten met je hoofd naar beneden (een houding die hij in de rechtbank ook voortdurend inneemt: helemaal voorover gebogen, hoofd tussen de kniexc3xabn). Op de vraag of Kucho de band heeft aangestoken, heb je geen antwoord gegeven. Je bent teruggegaan naar Curaxc3xa7ao, een dag later heb je een gedetailleerde verklaring afgelegd over Kucho en gezegd dat Kucho er wel bij was. Heb je daar een reactie op?

Ryan: Het is een van die gevallen waarover misverstand is geweest. Bij de beroving van de Hill Top (een hotel op Bonaire) heeft de eigenaar gezegd dat we 2000 dollar hadden gestolen. Dat was niet zo. Of misschien had Kucho geld gepikt, de sfeer onderling was niet goed, we gingen elkaar verdenken.

Rechter: Kucho vertelt dat hij het meisje heeft gezien zonder kleren. Verkrachting? Of iets in die trant, aanranding?

Ryan: Ik heb niks te doen met aanranding, ik heb haar achtergelaten met haar kleren aan. Toen de brand werd aangestoken lag ze onder een zak met haar kleren aan.

Rechter: Chanty zegt: xe2x80x9cRyan is gek op Nederlandse vrouwen en als hij dronken is zit hij graag aan meisjes.xe2x80x9d

Ryan: Toen ik met Chanty samenwoonde zijn we ook wel naar Karelxe2x80x99s Bar geweest en was ik wel eens in gesprek, waarschijnlijk dat ze daarom zo dacht maar dat is niet zo.

Rechter: xe2x80x9cAgressief als je gedronken hebt, vooral als je afgewezen wordt.xe2x80x9d

Ryan: Dat is niet waar.

Rechter: De rapportages: van het NFI. Er is geen anatomische doodsoorzaak, er zijn zeer geringe aanwijzingen die zouden kunnen wijzen op rode bloedcellen, als gevolg van samendrukkend geweld op de hals. De doodsoorzaak is niet vastgesteld. Er is even sprake van sporen van uitwendig geweld op het rechter jukbeen, later blijkt dit een natuurlijke afwijking te zijn. Er worden sporen aangetroffen van een geringe hoeveelheid motorbenzine.

(vervolgens worden zes gevallen van diefstal met inbraak behandeld, gepleegd in de paar maanden dat Ryan terug was op Bonaire. In elk geval xc3xa9xc3xa9n ervan is samen met Kucho. Er is sprake van bedreiging met een mes, maar volgens Ryan was het een schroevendraaier. Hij heeft alle zes zaken bekend. Zijn advocate Marga Domingo houdt hem dan voor dat de anderen zeggen dat Ryan in alle gevallen het initiatief heeft genomen).

Ryan: Ze hebben alle zaken naar mij toegeschoven, maar dat is niet zo. Terwijl ik op bed lig bij Chanty word ik opgehaald om wat uit te spoken.

(Ryan is in 2002 tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld voor verkrachting van een Tsjechische vrouw op Bonaire, volgens velen onterecht: hij had al een relatie met haar, maar haar vriend had hen betrapt en beiden ernstig bedreigd waarna zij aangifte deed. Op 19 juli 2008 was Ryan vrijgekomen en uit de gevangenis van Curaxc3xa7ao teruggekeerd naar Bonaire, na eerst nog enige tijd met een enkelband op Curaxc3xa7ao te zijn geweest. Op Curaxc3xa7ao heeft hij een vriendin die in februari 2009 xe2x80″ ongeveer in de week van het proces xe2x80″ is uitgerekend. Het rapport van de reclassering gaat eerst in op het elektronisch toezicht, na de detentie op Curaxc3xa7ao. Hij heeft in die tijd twee trainingen gevolgd, maar die vond hij kinderachtig. Het rapport meldt verder dat Ryan op de basisschool op Bonaire heeft gezeten, daarna op de lts, maar die heeft hij niet afgemaakt omdat hij gedetineerd raakte. Later heeft hij de avond-mavo gedaan, maar ook niet afgerond wegens detentie. Hij is de jongste van vier kinderen, zijn ouders zijn gescheiden toen hij twee jaar was. Hij was van plan zich samen met vriendin Ignatio op Curaxc3xa7ao te vestigen. Drank gebruikte hij om de dag: whisky en veel flessen Heineken. De alcohol was om rustig te blijven. In 2004 is hij gestopt met het roken van marihuana. Zijn moeder zegt dat hij tegenover haar berouw heeft getoond, onophoudelijk huilde, dat zag zij als een teken van spijt dat het was gebeurd. Hij was niet gexc3xabmotioneerd door de moord op Marlies. Hij maakte geen oogcontact, nam geen verantwoordelijkheid op zich. Gelet op zijn houding wordt de kans op recidive zeer groot geacht. Behandeling zou alleen kans hebben als hij langdurig is en in een gesloten setting. Hij heeft op twee dagen drie uur lang gesprekken gehad met een psychologe. In zijn jeugd zou er een vijandig milieu zijn geweest, hij verliest gemakkelijk de controle door drank en marihuana, thuis wordt hij geconfronteerd met geweld doordat de oudste broer een drugsverslaafde is, hij zegt zelf: xe2x80x9cIk heb veel meegemaakt.xe2x80x9d Op de lts maakt hij deel uit van de xe2x80x98right-crowdxe2x80x99: een groep jongeren die minder intelligent is en bereid is strafbare feiten te plegen, daar voelt hij zich op zijn gemak. Hij zegt: het was niet de bedoeling het meisje te vermoorden. Als reden voor zijn crimineel gedrag (de diefstallen) geeft hij: je zag dat je moeder hard werkte, maar niet genoeg verdiende, hij wilde haar helpen. In het tweede gesprek vertelt hij heel emotioneel dat hij nog nooit een vrouw iets had aangedaan, hij heeft veel spijt en hij ontkent de verkrachting. Hij zegt: als ik levenslang krijg, pleeg ik zelfmoord)

Ryan: Dat heb ik niet gezegd.

Rechter: Hij is heel intelligent, hij weet dat hij fout is geweest. Op de checklist voor gewelddadig gedrag scoort hij heel hoog. Zijn levensstijl is dat hij een slechte controle heeft over zijn gedrag, jeugdcriminaliteit, gedragsproblemen van jongsaf aan. Hij toont wel spijt, hij is triest over zijn eigen gedrag.

Ryan: Ik heb iets slechts gedaan, ik heb heel veel mensen pijn gedaan, mezelf ook, mijn moeder, de familie van de overledene. En mijzelf, ik zou eigenlijk nu moeten werken, ik verwacht binnenkort vader te worden, het kind zal opgroeien zonder zijn vader, door mijn eigen toedoen.

(Het rapport van de psychiater zegt over de vraag of hij weet dat hij iets slechts heeft gedaan: xe2x80x9cDat is niet zo, hij ziet altijd factoren buiten zichzelf. Hij neigt ernaar sociaal-wenselijke antwoorden te geven. Hij zegt: xe2x80x9cIk zou de keuze moeten maken tussen goed en kwaad. Ik heb veel meegemaakt. Ik heb wel hulp gehad, maar niet voldoende. Zodra je weer op straat bent, ben je weer op je eigen.xe2x80x9d Hij heeft een positief zelfbeeld, hij beschouwt zichzelf niet als iemand die zoiets doet. Het xe2x80x98aangedaan zijnxe2x80x99 verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hij is populair in de foba (het huis van bewaring op Curaxc3xa7ao). Hij heeft een gemiddelde intelligentie. Hij heeft spijt, ziet zichzelf niet als iemand die zulke dingen doet. Hij lijdt niet aan een psychiatrische stoornis. Hij vertoont anti-sociale persoonlijkheid, psychopathie. Met gebrekkige normontwikkeling, leugenachtigheid. Achteraf is
er wel sprake van oprecht berouw met bijpassende emotie, hij is niet een zware crimineel. Het gebruik van alcohol heeft zeker een rol gespeeld. De poging zijn daad te ontlopen wordt gesteund door zijn persoonlijkheidsstructuur. Zijn detentie heeft niet geholpen, daarna is hij weer aan drank en drugs gegaan, gewoon doorgegaan.

Zijn strafblad: in 1995 diefstal onder verzwarende omstandigheden. Sepot in verband met leeftijd. In 1996 een zedendelict, sepot in verband met leeftijd. In 1997 diefstal, 242 dagen. In 1999 diefstal, vier jaar; in 2002 diefstal met geweld en verkrachting, acht jaar.

Er is een schriftelijke slachtofferverklaring van de familie. De moeder van Marlies zegt: xe2x80x9cHet gaat niet goed met mij, ik heb haar niet meer kunnen zien.xe2x80x9d Haar zus Nienke: xe2x80x9cMijn hele lichaam trilt van boosheid.xe2x80x9d Jan-Willem junior: xe2x80x9cIk heb geen afscheid kunnen nemen.xe2x80x9d Vader Jan-Willem: xe2x80x9cTijdens die vier weken op Bonaire toen ze vermist was, werden we heen en weer geslingerd tussen emoties. Ik ben bang en depressief, ik slaap slecht, alles draait om Marlies, haar overlijden en alles eromheen.xe2x80x9d

Ryan: Ik voel pijn. Ik heb iets begaan wat ik niet had moeten doen. Ik voel pijn voor de familie, ik wil hen vragen of ze mij willen vergeven, het was niet mijn bedoeling.

Advocate Marga Domingo vraagt of hij nog drugs gebruikt.

Ryan: Daar ben ik in 2000 mee gestopt, in de gevangenis.

(De advocate gaat vervolgens in op de bewering van de officier van justitie dat Ryan twee keer is veroordeeld voor de verkrachting van een blanke vrouw en voor een zedendelict uit 1996. Dat laatste speelde zich af in het kindertehuis op Bonaire waar Ryan toen was opgenomen. Samen met een andere jongen is hij toen overgeplaatst naar Curaxc3xa7ao. Het ging om ontucht met jonge jongens. Kennelijk was de andere de echte dader, die bleef op Curaxc3xa7ao, Ryan ging na anderhalve week al terug naar Bonaire)

Ryan: Dat klopt niet, als het zo was hadden ze mij niet terug laten komen naar Bonaire. Het ging om jonge jongens. En ik ben niet twee keer veroordeeld voor verkrachting van een blanke vrouw, maar xc3xa9xc3xa9n keer.

(Dat klopt. In 1999 was hij samen met drie andere jongens een woning in Belnem, op Bonaire, binnengedrongen om in te breken. Ze werden overlopen door de bewoonster, een alleenwonende Nederlandse vrouw, die hen xe2x80x98paaidexe2x80x99 met koekjes, thee en eten en vervolgens op haar initiatief seks had met de vriend van Ryan en daarna met Ryan. Ze deed alleen aangifte van diefstal, niet van verkrachting)

Officier van justitie mr. David van Delft noemt het in zijn requisitoir xe2x80x9cvolstrekt onzinnigxe2x80x9d dat de verdachte zegt dat hij door het slachtoffer bij de keel is gegrepen en haar daarom heeft xe2x80x98teruggewurgdxe2x80x99. Hij vindt dat er sprake is van voorbedachte rade: xe2x80x9cHet staat vast dat het de verdachte ging om een blank meisje. Kucho zegt in een verklaring: xe2x80x98Ryan was dronken en zei dat hij schijt had aan Chanty en dat hij een vrouw ging zoeken.xe2x80x99 Het is volslagen onzinnig te denken dat het om de tas ging, bij het WEB had hij die tas met het grootste gemak kunnen afpakken en meenemen. Hij had de tas gewoon voor xe2x80x99t oprapen, maar hij raapte niet alleen haar tas op, hij raapte het meisje op en nam haar mee, om haar tenslotte om te brengen.

Aangekomen bij plantage Aruba (de locatie in Amboina) is hij op de grond gaan zitten om na te denken over de ontstane situatie. Hij zit te piekeren wat hij moet doen, waarna de worsteling volgt. Zegt hij. Ik geloof er geen woord van, dit heeft hij achteraf bedacht.

Zijn kleding was bij thuiskomst modderig en nat, die heeft hij in een wasmand gegooid en zijn schoenen in een emmer water te weken gelegd. Hij maakte zijn net gevlochten haar los en waste het, hetgeen niet anders kan worden uitgelegd dan als het wegmaken van sporen die intiem en intensief lichamelijk contact met zijn slachtoffer zouden kunnen verklaren.

Al die tijd wisten mensen uit de directe sociale omgeving van de hoed en de hand, minstens vijf. Niemand is bereid geweest een eind te maken aan de wanhoop en de martelende onzekerheid van de ouders, de broer en de zus, het front bleef gesloten, men zwijgt en men duldt de moordenaar in de kring alsof er totaal niets is gebeurd en er niets aan de hand is. Het leven ging na 21 september gewoon verder, de politie zoekt het maar uit. Men belemmert de waarheidsvinding: door het wassen van kleding, lawaaierig verzet tegen de inbeslagname van een auto, misleidende commentaren in de pers, pogingen getuigen over te halen Ryan een alibi te verschaffen. Wat is dit voor een mentaliteit? Het is van een bedenkelijk en bedroevend gehalte. Aan de andere kant hebben ook velen anoniem informatie verstrekt en was er warme belangstelling voor de herdenking van Marlies en de stille tocht.

Volgens Van Delft is Ryan xe2x80x9ceen psychopaat met een volledig afwezige moraalxe2x80x9d die de schuld legt bij factoren buiten hem. De huilbuien zijn er omdat hij gearresteerd is en vastzit en een langdurige vrijheidsstraf krijt, daar heeft hij last en spijt van, hij legt de schuld zelfs bij Marlies en zegt dat hij xe2x80x9cnog nooit zoxe2x80x99n frescoe (brutaal) bijdehandjexe2x80x9d heeft meegemaakt. xe2x80x9cHet gaat alleen maar om hemzelf, het egoxc3xafsme druipt eraf. Hij kan ongestraft de leugen volhouden.xe2x80x9d

xe2x80x9cOntluisterend en totaal respectloosxe2x80x9d is de manier waarop hij na het ombrengen met het lichaam van Marlies is omgegaan: als oud vuil weggesleept en onder een cactus gedeponeerd, bedekt met brandbare rommel, waaronder een rubber band, overgoten met een vloeistof en in brand gestoken, als waardeloos en afgedaan vuilnis verbrand, van iedere menselijke waardigheid ontdaan.

Advocate Marga Domingo voert aan dat er geen enkel bewijs is voor verkrachting, na de vondst van het slachtoffer had hij gewetenswroeging gekregen, was hij tot inzicht gekomen en had hij meegewerkt aan het onderzoek, ten tijde van de aanhouding voelde hij zich daarvoor niet sterk genoeg. Achteraf was er wel sprake van berouw bij xe2x80x98de heer Pieterszxe2x80x99.

In zijn laatste woord zegt Ryan zelf:

Mevrouw de rechter, ik weet dat ik iets slechts, iets verkeerds heb gedaan. Ik leg de schuld bij niemand anders dan bij mijzelf. Het was niet de bedoeling haar van het leven te beroven. Ik heb mijn familie en haar familie veel pijn gedaan. De verkrachting heb ik echt niet gedaan, ik hoop dat de familie van de overledene  mij vergiffenis kan schenken. Het was niet mijn bedoeling.

(er zijn een paar verwarrende details die tijdens de rechtszaak verder niet worden besproken. Ryan is niet op vrijdagavond in Karelxe2x80x99s Beach Bar geweest, de bar-tender moet zich hebben vergist. Op maandagmiddag heeft Ryan benzine getankt en er is lang de suggestie geweest dat Marlies met deze benzine in brand is gestoken. Dat is niet zo: zijn moeder moest naar computerles, de benzine van haar auto was op en ze belde Ryan die met een jerrycan wat is komen brengen. Op zondagmiddag had Kucho een jerrycan met motorbenzine bij Ryan thuis opgehaald. Vermoedelijk zijn ze samen met de auto van Ryanxe2x80x99s moeder naar de locatie gereden en heeft Kucho het lichaam van Marlies in brand gestoken terwijl Ryan in de auto bleef zitten. De vader van Marlies gelooft xe2x80″ evenmin a
ls officier van justitie Van Delft xe2x80″ iets van wat Ryan vertelt over de discussies over het terugbrengen en het verzorgen van de knie, dat paste helemaal niet bij Marlies, xe2x80x9cze had hem eerder een schop verkocht. Al weet je natuurlijk niet hoe iemand in doodsangst reageert.xe2x80x9d)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: