De informant van Isla Margarita

30 Nov

Arthur1webIn september 2008 was ik op Isla Margarita om onderzoek te doen naar de aldaar gepleegde moorden op zakenman Johan Woudstra uit Nieuwkoop en op Wendy Videler (41) en haar dochter Joyce (14). Op hetzelfde moment was er ook een team van de Telegraaf: John van den Heuvel en Bart Mos. Zij hadden contact met een informant, die boos was omdat de politie niet naar hem had geluisterd. Als ze dat wel hadden gedaan, was de moord op Wendy en Joyce te voorkomen geweest. De grote vraag is: wie is deze informant en, misschien nog belangrijker: klopt zijn verhaal wel of heeft hij misschien wat boter op zijn hoofd? Zonder zijn identiteit prijs te geven meldde de informant zich nu met een bericht op deze site: xe2x80x9cHJ, jammer dat je zulke onzin over mij schrijft.xe2x80x9d

Dodelijke connecties op Isla Margaritaxe2x80xa6

Op woensdagmiddag 21 februari 2007 gaat zakenman Johan Woudstra uit Nieuwkoop lopend van een winkelcentrum in Porlamar naar zijn appartement. Hij is – als gewoonlijk – flink aangeschoten en lijkt een beetje de weg kwijt. Een deel van de route loopt door een sloppenwijk. Daar wordt hij beroofd van de Rolex van 20.000 euro, die hij om zijn pols draagt. Hij verzet zich, de rovers schieten, Woudstra sterft op het trottoir.

WoudstraZes maanden later: op 20 augustus 2007 zijn Arthur, Wendy en Joyce Videler van plan ‘s morgens met het jeepje van Arthur van hun appartement in Porlamar naar het appartementencomplex Conjunto Manolo te rijden om daar aan het werk te gaan. Een normale, vrijwel dagelijkse rit. De auto van Arthur staat in de afgesloten parkeergarage onder hun flat. Als hij weg wil rijden, ziet Arthur dan een van de banden leeg is. Wendy en Joyce willen daar niet op wachten, zij gaan wel met de taxi. Normaal gesproken bellen ze hun vaste taxichauffeur, maar die is niet in de buurt, dus houden ze op straat een andere taxi aan. De concixc3xabrge ziet hen in een witte taxi stappen. Dat is het laatste wat er van hen wordt vernomen. Arthur gaat met de lege band naar de garage, waar blijkt dat hij niet lek is, maar is leeggelaten. Opzet? Toeval? Precies een jaar later, op 20 augustus 2008, worden er onder de landingsbaan van het vliegveld van Porlamar twee skeletten gevonden, van een vrouw en een meisje. De trouwring van Wendy ligt erbij. Ze liggen in een ondiep graf en zijn bedekt met een laag ongebluste kalk, veel meer dan botten is er niet over. Wat is het verband met Woudstra?

VidelerjoyceArthur en Wendy Videler woonden al langer op Isla Margarita. Ze maakten buitenlanders wegwijs met vergunningen en als er gexc3xafnvesteerd werd bemiddelden ze, tegen provisie. Zo waren ze ook met Woudstra in contact gekomen, die zich in 2007 op het eiland wilde vestigen en van plan was grote investeringen te doen. Hij beschikte over veel zwart geld. Aanvankelijk was hij in zee gegaan met een andere Nederland die op Isla Margarita woonde: een zekere Ralph. De eerste transactie ging om een bedrag van 150.000 euro, Ralph had Woudstra verteld dat het op een speciaal voor hem geopende bankrekening zou worden gestort.

Intussen maakte Woudstra toevallig kennis met Arthur en Wendy Videler, die hem uitlegden dat dit onmogelijk kon: als buitenlander kun je niet zomaar een bankrekening openen. Woudstra checkte het en ontdekte dat de nieuwe rekening op naam stond van de Venezolaanse echtgenote van Ralph. Hij voelde zich belazerd en ging vanaf toen verder met Wendy Videler. Het is overigens niet gezegd dat Ralph de bedoeling had Woudstra op te lichten. Inmiddels had een lokale criminele bende lucht gekregen van de investeringsplannen van Woudstra en werden er plannen bedacht hem leeg te plukken. Dat kwam er niet van doordat hij werd vermoord, maar in het geruchtencircuit werd verteld dat Wendy een volmacht zou hebben van Woudstra en daarmee toegang tot diens vermogen. Dat was niet waar, maar vermoedelijk is dit gerucht haar fataal geworden. Toen de ontvoerders ontdekten dat er echt niks te halen was, besloten ze haar en haar dochter meedogenloos uit de weg te ruimen.

VidelerluciaDat de familie Videler gevaar liep, was bekend. Ruim twee weken vxc3xb3xc3xb3r hun verdwijning was er een tip binnengekomen bij de contactman van de KLPD met de mededeling dat hun naam voorkwam op ‘een ontvoeringslijst’ van internationale criminelen en dat ze beter weg konden gaan van het eiland. Arthur gaf aan dat de familie daar de middelen niet voor had. Het was ook onduidelijk hoe serieus de tip moest worden genomen, ze waren zich van geen kwaad bewust.

In september 2008, als de lichamen van Wendy en Joyce zijn gevonden, meldt de tipgever zich bij de Telegraaf. Hij heeft onenigheid gekregen met zijn ‘runners’ en spuugt zijn gal over het feit dat zijn tip destijds niet serieus genoeg genomen is. Hij beweert dan dat hij toen niet alleen de ontvoering heeft gemeld, maar ook dat het om een opdracht tot moord ging. Over de identiteit van de tipgever wordt bekendgemaakt dat het gaat om een Nederlander die zich schuilhoudt op Isla Margarita en getrouwd is met een Venezolaanse.

Islagraf1web In oktober wordt de reportage over de moorden op Isla Margarita gepubliceerd in Aktueel Man. Er komen reacties op via de website www.misdaadjournalist.nl. In december laat de informant zelf van zich horen.

xe2x80x9cHJ, jammer dat je zulke onzin over mij schrijft. Dit zal mijn enige reactie zijn die je krijgt. Tot nu toe heb je helemaal niks onthuld, maar alleen gesuggereerd wat er gebeurd kan zijn. Ik heb geen meningsverschil gehad om het geld met mijn  runners en ik ben zeer zeker niet verantwoordelijk voor de dood van Wendy en Joyce . Dit is nu de reden dat ik JOHN VANDE HEUVEL heb gekozen en niet jou want uit alles wat ik lees heb je geen enkele kennis van de feiten. Dus ga gerust verder met je onzin schrijven, de waarheid komt vanzelf aan het licht en dan zal blijk
en wat een werkelijke ONDERZOEKS-journalist jij bent. Jammer dat de familie nog meegaat in jouw onzin. Succes verder en ga vooral door met jezelf belachelijk maken.

P.S. Ik heb nooit om een vergoeding gevraagd aan justitie dus dat is al een feit waar je al naast zit.xe2x80x9d

Aldus de reactie. Hopelijk komt de waarheid inderdaad ooit aan het licht en dan zal blijken wie er gelijk heeft. Een paar opmerkingen: deze xe2x80x98informantxe2x80x99 zou de eerste zijn die geen vergoeding hoeft, maar in de Telegraaf staat inderdaad dat hij heeft gevraagd om ‘bescherming’.

Volgens de informant kreeg Wendy op de fatale dag het bevel van de bende een taxi te nemen naar Conjuncto Manolo en hij beweert dat Wendy haar dochter had meegenomen als een soort levensverzekering: xe2x80x9cAls ze mijn dochter zien, zullen ze mij wel niets doen.xe2x80x9d Dat is in elk geval klinkklare onzin, zoals blijkt uit de werkelijke gang van zaken, er was helemaal geen afspraak.

Pdwoudstra1webMinstens zo opmerkelijk: de informant beweert dat Wendy xc3xa9xc3xa9n dag voor de moord Woudstra een contract laten tekenen waarmee zij de volledige zeggenschap kreeg over diens investering en dat zij achter de moord op Woudstra zat. Het klopt dat er sprake was van zoxe2x80x99n volmacht, maar die was zeer beslist nog niet getekend. Het gerucht ging inderdaad dat Wendy achter de moord op Woudstra zou zitten, maar afgezien van het feit dat daar niet de geringste aanwijzing voor is, is het ook onlogisch: ook Wendy had niets aan een dode Woudstra, zelfs niet als de volmacht wxc3xa9l zou zijn getekend. Het is duidelijk dat de informant uitging van dezelfde onjuistheden als de criminele bende en dan blijft er nog maar xc3xa9xc3xa9n vraag over: van wie had die bende de informatie gekregen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: