Vrijdag 28 november: hulzen van kalashnikov, Marokko & Bombay

28 Nov

HoutmanceesBij het Grote Liquidatie Proces (volgend jaar) zal het er heet aan toegaan over de hulzen van de kalashnikov die bij de aanslag op Cees Houtman is gebruikt.

Dit is een voorspelling.

Ik heb me de laatste tijd wat verdiept in sommige details en ik begrijp er helemaal niets meer van. Kroongetuige Peter La Serpe vertelt dat hij samen met Jesse Remmers Houtman bij diens woning heeft opgewacht en neergeschoten. Jesse gebruikte een Glock (pistool), La Serpe een kalashnikov. Op 13 december vorig jaar besteedde ik er voor het eerst aandacht aan: de politie had twee jaar na dato de hulzen gevonden, in de tuin van de buren. Op 3 januari nog een keer: toen had ik iemand gesproken die heel veel van wapens weet.

Volgens de politie lagen de hulzen keurig naast elkaar, volgens de kenner moeten ze daar dan zijn neergelegd: bij een kalashnikov schieten de hulzen tussen de twee en zevenenhalve meter weg.

Inmiddels is er iets meer bekend, want de politie zat hier zelf ook erg mee in de maag. Eigenlijk helemaal met dat geweer: volgens La Serpe had hij er een salvo mee afgevuurd, volgens onderzoekers van het wapen was dit onmogelijk met het gebruikte wapen. Verder meent La Serpe Jesse iets te hebben zien doen met een hulzenvanger en zouden de hulzen onderweg uit de auto zijn gegooid.

Exc3xa9n ding weet La Serpe zeker: de eerste kogel die hij had afgevuurd, heeft de woning geraakt. De politie is teruggegaan om te kijken of dat klopt, de uitslag is (mij) niet bekend. Is er nou wel of niet een hulzenvanger gebruikt? De enige die het echt weet is Jesse, maar of hij hierover zijn mond open gaat doen is de Grote Vraag van 2009.

                                                              *

TangerIn deze branche hoor je wel eens wat waar je verder weinig aan hebt, waar maar heel weinig mensen in gexc3xafnteresseerd zijn en waarbij het zeer vermoeiend is er een leeswaardig artikel voor ‘t een of ander van te brouwen. Maar hier, als kenners onder elkaar, kan ik het wel even aanstippen. Marokko is in opkomst als productieland voor groente en fruit. Bloemen en tomaten: dagelijks kachelen de transporteurs heen en weer. Er zijn er die daar bang voor zijn: nergens wordt zoveel hasj getransporteerd als van Marokko naar Europa, vaak via de grens met Spanje.

Wat dat betreft is er goed nieuws voor de transporteurs: dit probleem is al opgelost. De grote organisaties hebben de grens Marokko-Spanje geslecht, de grote partijen worden nu vanuit Spanje verder verhandeld, met name richting Engeland waar de prijzen torenhoog zijn en de behoefte groot. Die laatste tranpsorten gaan grotendeels over zee, met containers en met kleine snelle boten waarvan ik de naam even kwijt ben (Zodiac, dank). Het loont niet meer de moeite zelf nog drugs uit Marokko te halen.

Vraagt iemand zich af: hoe doen ze dat dan, die hele bulk in Spanje neerzetten? Tja, eigenlijk zoals het altijd en overal gaat als je de boel goed regelt. Het zijn altijd de knoeiers en scharrelaars die tegen de lamp lopen, niet de organisatoren.

Over Marokko gesproken: deze site is vanuit dat land niet te bereiken. Is voorzover mij bekend het enige, de bezoekers komen werkelijk uit alle hoeken en gaten van de wereld. Heb ik iets fout gedaan?

                                                              *

FokkesukkemumbaiWe begonnen met een voor-spelling, mogen we ‘t ook nog even over spelling hebben? Het duurde een dag voor ik in de gaten had (dankzij Fokke & Sukke in NRC over de ‘mum-aanslag’) dat de terreuractie van gisteren in Bombay plaatsvond. Schijnt al jaren de nieuwe krantenspelling te zijn, maar blijkbaar is er de afgelopen vijf jaar niks opmerkelijks gebeurd. Bij de Olympische Spelen waren er maar een paar kranten die hardnekkig Beijing bleven schrijven in plaats van Peking (zelf heb ik Radio 538 in die periode geboycot), nu lees je werkelijk nergens meer gewoon Bombay. Of heeft dit een politieke achtergrond? De Golden Earring kan ook opnieuw de studio in voor de aanpassing van hun hit over deze stad.

Aanvulling:

BombaytelegraafWas vanmorgen wat laat met de Telegraaf, tot mijn onuitsprekelijk genoegen is die niet meegegaan met die rare spellinghype.

                                   *

Iets kleiner, maar ook irritant: nu het voetbal terug is bij Studio Sport, is het Tom-Egbers-virus ook weer actief. Herxc3¡cles in plaats van Hxc3xa9racles. Dat de Almelose dialectsprekers hun eigen naam niet goed uitspreken is tot daaraan toe, maar de rest van Nederland hoeft deze plattelandse dommigheid toch niet over te nemen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: