Woensdag 26 november: straf voor agenten Bonaire; Malika & documentaire

26 Nov

Marliesvanderkouwe2web Zojuist binnengekomen: een persbericht van de politie op Bonaire. Gisteren zijn twee politiemensen van het Korps Politie Bonaire buiten functie gesteld in afwachting van hun ontslag. Een derde politiemedewerker heeft een berisping ontvangen. Deze disciplinaire maatregelen werden genomen door de Gouverneur van de Nederlandse Antillen. De eerste twee politiemensen worden verdacht van ernstig plichtsverzuim, de derde van licht plichtsverzuim.

Aanleiding voor deze maatregelen is het interne onderzoek dat binnen het politiekorps van Bonaire werd ingesteld naar aanleiding van de verdwijning van Marlies van der Kouwe, in de nacht van 20 op 21 september 2008.

In die bewuste nacht waren de eerste twee politiemensen belast met surveillance. Zij ontvingen van de meldkamer een melding om naar de wijk Hato te gaan, alwaar zij vernamen dat een meisje door een man van haar fiets was getrokken en dat dit meisje door de man was meegenomen op een bromfiets.

Deze politieambtenaren stelden echter vast dat de melding wellicht voortkwam uit een ruzie in de relationele sfeer en lieten de zaak verder voor wat het was. Ook de derde politieambtenaar, de meldkamercentralist, reageerde verder niet op de bewuste melding. Pas na 36 uur kwam het onderzoek naar de verdwijning van Marlies van der Kouwe op gang. Deze constatering was voor de korpschef voldoende aanleiding voor de start van een het intern onderzoek binnen het korps.

Persbericht staat ook op de website van de Telegraaf

Mijn reportages over Marlies staan hier (deel I) en hier (deel II)

                                                           *

Malikapano3Panorama komt deze week terug op de zaak-Malika. Er zouden nu twee pogingen tot liquidatie zijn gedaan, eentje van 100.000 euro. Verder is het vooral een herhaling van zetten, waarbij verder geen aandacht voor ‘de andere kant van Malika’: het spionage- en witwasdeel. Bas van Hout suggereert dat die kant helemaal niet bestaat en alleen is ontsproten aan het kwaadaardige brein van Jacques Smits. Zal de tijd het leren?

                                *

Jessicaferenc1webGisteravond twee documentaires gezien bij het IDFA. Allebei boeiend en bijzonder, allebei gemaakt door jonge talenten. ‘Glenn Helder, c’est la vie’ van Jessica Villerius en Ferenc Lorch (foto links) en ‘De boer die zou emigreren’ van Geertjan Lassche. Allebei intrigrerende portretten van mensen die met een ‘klein verhaal’ iets groots aanduiden. Wel heel verschillende werelden. Glenn Helder is meer ‘de stad’, de boer meer ‘platteland’. Ik heb een paar opnames gemaakt, hoop die in de loop der dag online te krijgen (is nog een heel gedoe). Meest opmerkelijke gast bij ‘de boer’ was boer Prost, van ‘Boer zoekt vrouw’. De echte boer uit de documentaire was er niet: hij had geen trek in ‘die wereldse stad’. Bij de andere was Glenn Helder wel zelf aanwezig.

Aanvulling:

Filmpje van premixc3xa8re Glenn Helder staat nu online

Filmpje van premixc3xa8re ‘Boer die zou emigreren’, met het nummer ‘Aindelek Toes’ van Martin Korthuis, staat nu ook online

No Responses to “Woensdag 26 november: straf voor agenten Bonaire; Malika & documentaire”

 1. chris klomp December 1, 2008 at 3:28 pm #

  Beste Jacques,

  art. 279 is aan de rechter om te beoordelen. Voor zover ik weet is er nog geen strafrechter aan te pas gekomen.

  Een signalering is geen vonnis.

  Ook zie ik dat je ineens stelt dat er maar 1 journalist echt bezig is geweest met Malika. Daar waar je eerder volgens mij toch stellig beweerder dat meerdere misdaadjournalisten feiten naar voren hebben gehaald.

 2. Jacques December 1, 2008 at 5:27 pm #

  @ Chris,

  Jazeker, en dat weet iedereen inmiddels, jij niet dan?

  Er is er maar 1 die daadwerkelijk onderzoek heeft gedaan en de rest lopen als een kudde Groningse sensatiezoekers achter hem aan.

 3. A.S December 1, 2008 at 5:28 pm #

  Ja, ja zo kan die welweer. Je hebt net alle gelovige van Groningen op xc3xa9xc3xa9n hoop gegooid, hun geloof afgepakt met je algemene Pseudologica fantastica verhaal. Als je een medisch tijdschrift koopt, of een wetboek, hoef je nog niet te weten dat een opsporingsbevel gronden moet kennen. Maar ja collegebanken wijsheid zonder ingeschreven te staan bij een universiteit komt al in de buurt. Praktijk ervaring te over.

 4. Obiter Dictum December 1, 2008 at 6:05 pm #

  Interpol signaleringen staan gewoon online:

  http://www.interpol.int/Public/Wanted/Search/Form.asp

  Ook wel logisch want je moet toch weten waar je naar moet uitkijken en tegelijkertijd worden de ‘wanted’ zenuwachtig en maken fouten.

  Maar goed, geen Malika te vinden op de signaleringslijst.

 5. Mike December 1, 2008 at 6:08 pm #

  @ Chris Klomp :

  Ga alsjeblieft terug naar je eigen weblogje.
  Je begint me WEER te vervelen…. Nog ff en je hebt een echt “eigen” weblog…. Raar knulletje dat je er bent.
  En dit is de laatste waarschuwing, en als je me zou kennen, dan weet je waar je aan toe bent….

  Internettrollen moeten gewoon ZWAAR bestreden worden…. Dus huphuphup naar je eigen troosteloze weblogje. Laat mensen HIER met rust en hou op met dat uiterst vervelende gespam van je….

  Voor alle duidelijkheid : ik heb werkelijk NIETS met andere posters hier te maken. Ik ken ze niet eens… Ook geen enkele behoefte aan en laat ze maar rollebollen met elkaar.
  Maar JIJ bent uiterst irritant. Was je al, maar het wordt alleen maar erger, zeker nu je door begint te krijgen dat jouw “weblogje” niet loopt… Zal ook nooit gebeuren… ;-D

  Doei en toedeledokie !

  Mike

 6. Arik December 1, 2008 at 6:17 pm #

  oeff Mike neem een Chill Pill 🙂

  Was het al bekend dat HJK hier ouderwets censuur voert al hier. Heb toch echt nu al een paar keer aantal berichten zien verdwijnen.

  Beste Arik,

  klopt, oeverloos heen en weer gediscussieer begint mij – en veel anderen – te vervelen.

  Hendrik Jan

 7. Jacques December 1, 2008 at 7:22 pm #

  Obiter Dictum,

  Klaarblijkelijk lees jij nog niet zo lang mee, maar HJK heeft de bevestiging van deze signalering (geschreven door de O.v.J. te Amsterdam) op deze blog geplaatst.

  Mogelijk kan HJK deze weer plaatsen, mocht je hieraan twijfelen.

 8. ed December 1, 2008 at 7:55 pm #

  en die signalering was niet in verband met moord, afpersing witwassen fraude en dat is waar jij haar van beschuldigd hebt

 9. A.S December 1, 2008 at 7:56 pm #

  @Mike, oef ze hebben Chris net huilend in de catacomben van het gerechtsgebouw aangetroffen. Hij heeft zijn weblog al opgevreten, wilde nu net het wetboek verbranden. Dat ging de bodes net iets te ver. Rookmelders, sprinklers gingen bijna af. Nu is hij gillend naar huis schreeuwend over Groninger Driften mama, mama ze plagen mij.

 10. Milan December 1, 2008 at 7:56 pm #

  Mike, je voegt echt niks toe aan de discussie in tegenstelling tot Chris. Je schrijfstijl ervaar ik als schreeuwerig en m.i. is dit eerder iets waar HJK wat aan mag doen. En dan ook nog dreigende taal uitslaan ook. Mooie vent ben je. Hoop dat je volgende keer met een betere post komt..

 11. Obiter Dictum December 1, 2008 at 8:09 pm #

  “Klaarblijkelijk lees jij nog niet zo lang mee, maar HJK heeft de bevestiging van deze signalering (geschreven door de O.v.J. te Amsterdam) op deze blog geplaatst.”

  Maar daarmee hoeft het nog niet waar te zijn. Dat een OVJ dit bevestigt heeft is nu juist voor mij een argument om te gaan twijfelen, maar dat is natuurlijk persoonlijk.
  Interpol zet echter alle soorten signaleringen (er zijn er 6) volledig online. Als iemand daar niet op staat, staat hij of zij officieel niet geregistreerd. Dat een Nederlandse OVJ dat anders ziet (of dit verwart met een lokale Schengen signalering die niet openbaar zijn) betekent nog niet dat er sprake is van een interpol-signalering.

  De beste maatstaf is in deze of de persoon op de interpol-site te vinden is. Sta je daar niet op dan ben je niet interpol gesignaleerd. Daar doen nog geen 100 OVJ bevestigingen of verklaringen iets aan af.

  Het is dus raadzamer en betrouwbaarder om dit soort zaken direct bij de bron te verifieren. Een OVJ is geen bron in deze.

  Een voorbeeldje van een Nederlandse vrouw die door interpol gesignaleerd staat voor kinderontvoering:
  http://www.interpol.int/public/Data/Wanted/Notices/Data/2005/36/2005_13736.asp

  Er zijn in totaal 14 Nederlanders gesignaleerd door interpol.

  Nederland heeft echter helemaal niemand gesignaleerd bij interpol:

  http://www.interpol.int/Public/Wanted/Search/ResultListNew.asp?EntityName=&EntityForename=&EntityNationality=&EntityAgeBetween=15&EntityAgeAnd=95&EntitySex=&EntityEyeColor=&EntityHairColor=&EntityOffence=&ArrestWarrantIssuedBy=NETHERLANDS&EntityFullText=&cboNbHitsPerPage=8&cboNbPages=20&Search=Search

 12. Jacques December 1, 2008 at 8:20 pm #

  Beste Obiter,

  Nederland heeft meer dan voldoende Interpol signalering uitstaan.

  Als jij de mogelijkheid hebt, kijk dan eens in de 24/7 lijst van Interpol, dan zie je ZAT Nederlanders.

  Greetzzz,

  Jacques

 13. Mike December 1, 2008 at 9:04 pm #

  @ Milan : “”Mike, je voegt echt niks toe aan de discussie in tegenstelling tot Chris. “”

  Ik pretendeer ook helemaal niet iets toe te voegen in deze zinloze discussie. Ik geef alleen weer wat ieder normaal mens kan zien en constateren.
  Laat Chrisje lekker bezig zijn op zijn eigen weblogje en daar iets van proberen te maken ipv hier de voortdurende en immer aanwezige stoorzender te spelen… Komt DIT weblog, waar ik al vanaf het begin met veel plezier kom, echt niet ten goede…..

  Vraag je eens af waarom zo een goed geinformeerde “verslaggever” als Klomp, ondanks zijn veel te jonge leeftijd om werkelijk verstand van zaken te kunnen hebben (laat staan levenservaring), hier al maandenlang loopt te kwallen en zich als de alwetende loopt te etaleren ?
  Het mannetje is een internettrol. Punt uit.
  En als je zo dom bent om hier weer zo nietszeggend op te reageren, dan ben jij dat ook…

  Laat Chrisje Klomp lekker op zijn eigen weblogje aankliederen, en laat ie in de tussentijd wat (daadwerkelijke) ervaring zien op te doen….
  Wanneer je publiceert op het internet, dan moet je ook tegen een stootje kunnen, zeker wanneer je pretendeert de waarheid in pacht te hebben…

  En ik bedreig Chrisje natuurlijk helemaal niet. Waarom zou ik ook ? Het begint hier alleen maar te kriebelen om Chrisje eens de hoognodige spiegel voor te houden. En gewoon via het medium dat ook door hem wordt gehanteerd : internet…

  En voor de rest geen probleem verder.

  Fijne avond verder ! Think about it !

  Mike

 14. chris klomp December 1, 2008 at 9:18 pm #

  Beste Mike,

  Als je daadwerkelijk zoveel last van me hebt, dan is het wellicht verstandig om HJK te vragen om mij te weren van deze site. Als HJK dat wil, dan zal ik me daar zonder protest aan houden.

  Zoals je kunt zien kom ik volledig tegemoet aan je wens om mijn eigen weblog te onderhouden. Iedere dag een nieuwe bijdrage. Je bent van harte welkom een keer te komen kijken en je genuanceerde reactie achter te laten of mijn veronderstelde dogmatische waarheid aan te vallen.

  Met vriendelijke groet,

  Chris Klomp

 15. Mike December 1, 2008 at 9:47 pm #

  “”Als je daadwerkelijk zoveel last van me hebt, dan is het wellicht verstandig om HJK te vragen om mij te weren van deze site. “”

  Juist door DEZE opmerking toon je voor een ieder duidelijk aan dat je nog niet droog achter de oren bent en dat je nog een lange weg hebt te gaan..

  Waarom moet er aan jou “gevraagd” worden om je hier te weren ? Kan je dat ZELF niet bedenken soms ??? Gooi je toch fijn jouw computer uit ? Het moet werkelijk waar niet erger en maffer worden hoor.
  Juist aan dit soort (wan)gedrag erger ik me al maandenlang… Je hebt een eigen weblog : je ga je daar uitleven svp en laat mensen hier in hun eigen waarde… Daar moet je toch iets van kunnen begrijpen.

  En maak je niet ongerust. Ook jouw weblog bezoek ik enkele keren per week. Ik weet ook dat je best wel goede postings hebt. Dat weet ik echt wel… Die stel ik ook op prijs….

  Maar ga je als een volwassene gedragen en loop niet te klooien op andere fora en weblogs… Wanneer je van jouw eigen kracht uit gaat dan heb je dat toch niet nodig ? Of… (laat me raden) … twijfel je nog steeds aan jouw “vakmanschap” ? Wedden dat dat het is ?

  Ik wil met alle plezier jou een eigen weblog geven. En dat geldt ook voor anderen. We hoeven maar 1 ding te doen : al jouw blablabla verhalen en opmerkingen waaruit blijkt dat jij denkt “de beste te zijn” onder elkaar plaatsen.

  Voordat je het zelf kunt beseffen ben je de risee van het internet en vak jouw “vakgroep” ….

  Grow up ! Hou je met jouw eigen weblog bezig en maak er iets moois van.
  Tip : beperkt je op jouw weblog zelf tot de naakte waarheid, dus zonder er zo’n duidelijk persoonlijk stempel aan te geven. Plak aan dat weblog een forum, waarin je jouw eigen mening ventileert en laat daar mensen ook vrijuit praten. Dit uiteraard zonder scheldpartijen etc.

  Ik heb het beter voor met jou dan je denkt. Maar stop met dat internettrol-gedrag. Als werkelijk deskundige zijnde heb je dat toch niet nodig ? Ga uit van jouw eigen kracht en de kracht van jouw weblog. Wanneer dat werkelijk aanslaat dan komen de gasten vanzelf wel. Hoef je echt niet overal op het internet voor te spammen..

  Vriendelijke groet,

  Mike

 16. chris klomp December 1, 2008 at 10:38 pm #

  Beste Mike,

  Je wil me graag betitelen als troll. Dat mag.

  Ik denk dat de beheerder van deze site dat anders ziet. Vandaar mijn vraag.

  Ik zie ook geen enkele reden om hier niet af en toe binnen te wippen om te proberen het soms wat rare beeld van sommige bezoekers over onze rechtstaat te corrigeren.

  Ik doe dat met relevante informatie en argumenten en denk dat ik daardoor (en door mijn kennis) een bijdrage kan leveren aan een genuanceerd debat. Als jij deze bijdragen graag wil bundelen in een weblog, dan lijkt me dat alleen maar goed.

  Voorts ben ik blij om te vernemen dat je mijn weblog kan waarderen.

  vriendelijke groet,

  Chris

 17. octopus December 1, 2008 at 11:17 pm #

  Elkanders mening respecteren verrijkt de geest en schept banden.

 18. moi December 2, 2008 at 12:15 am #

  Nou Mike als jij (en wat andere afzeikers) dan ook eens stopt met het afzeiken van Chris (of wie dan ook) dan kunnen we gewoon lekker verder. Of je het nu met Chris eens bent of niet: het uitblijven van een gedegen bijdrage kan je hem niet verwijten.
  Een dergelijke bijdrage van jouw staat me niet 1-2-3 voor de geest.

  Aanvulling HJK:
  Kunnen we aub stoppen met de discussie over de bijdragen van Chris en alleen inhoudelijk reageren?

 19. moi December 2, 2008 at 9:55 pm #

  Eens HJK! Nu maar hopen dat iedereen het leest!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: