Woensdag 26 november: straf voor agenten Bonaire; Malika & documentaire

26 Nov

Marliesvanderkouwe2web Zojuist binnengekomen: een persbericht van de politie op Bonaire. Gisteren zijn twee politiemensen van het Korps Politie Bonaire buiten functie gesteld in afwachting van hun ontslag. Een derde politiemedewerker heeft een berisping ontvangen. Deze disciplinaire maatregelen werden genomen door de Gouverneur van de Nederlandse Antillen. De eerste twee politiemensen worden verdacht van ernstig plichtsverzuim, de derde van licht plichtsverzuim.

Aanleiding voor deze maatregelen is het interne onderzoek dat binnen het politiekorps van Bonaire werd ingesteld naar aanleiding van de verdwijning van Marlies van der Kouwe, in de nacht van 20 op 21 september 2008.

In die bewuste nacht waren de eerste twee politiemensen belast met surveillance. Zij ontvingen van de meldkamer een melding om naar de wijk Hato te gaan, alwaar zij vernamen dat een meisje door een man van haar fiets was getrokken en dat dit meisje door de man was meegenomen op een bromfiets.

Deze politieambtenaren stelden echter vast dat de melding wellicht voortkwam uit een ruzie in de relationele sfeer en lieten de zaak verder voor wat het was. Ook de derde politieambtenaar, de meldkamercentralist, reageerde verder niet op de bewuste melding. Pas na 36 uur kwam het onderzoek naar de verdwijning van Marlies van der Kouwe op gang. Deze constatering was voor de korpschef voldoende aanleiding voor de start van een het intern onderzoek binnen het korps.

Persbericht staat ook op de website van de Telegraaf

Mijn reportages over Marlies staan hier (deel I) en hier (deel II)

                                                           *

Malikapano3Panorama komt deze week terug op de zaak-Malika. Er zouden nu twee pogingen tot liquidatie zijn gedaan, eentje van 100.000 euro. Verder is het vooral een herhaling van zetten, waarbij verder geen aandacht voor ‘de andere kant van Malika’: het spionage- en witwasdeel. Bas van Hout suggereert dat die kant helemaal niet bestaat en alleen is ontsproten aan het kwaadaardige brein van Jacques Smits. Zal de tijd het leren?

                                *

Jessicaferenc1webGisteravond twee documentaires gezien bij het IDFA. Allebei boeiend en bijzonder, allebei gemaakt door jonge talenten. ‘Glenn Helder, c’est la vie’ van Jessica Villerius en Ferenc Lorch (foto links) en ‘De boer die zou emigreren’ van Geertjan Lassche. Allebei intrigrerende portretten van mensen die met een ‘klein verhaal’ iets groots aanduiden. Wel heel verschillende werelden. Glenn Helder is meer ‘de stad’, de boer meer ‘platteland’. Ik heb een paar opnames gemaakt, hoop die in de loop der dag online te krijgen (is nog een heel gedoe). Meest opmerkelijke gast bij ‘de boer’ was boer Prost, van ‘Boer zoekt vrouw’. De echte boer uit de documentaire was er niet: hij had geen trek in ‘die wereldse stad’. Bij de andere was Glenn Helder wel zelf aanwezig.

Aanvulling:

Filmpje van premixc3xa8re Glenn Helder staat nu online

Filmpje van premixc3xa8re ‘Boer die zou emigreren’, met het nummer ‘Aindelek Toes’ van Martin Korthuis, staat nu ook online

5 Responses to “Woensdag 26 november: straf voor agenten Bonaire; Malika & documentaire”

 1. I&I November 26, 2008 at 12:11 pm #

  Pas op met termen als : “Zojuist binnengekomen” Dat staat zo lullig na een (halve) dag.

 2. I&I November 26, 2008 at 12:11 pm #

  Pas op met termen als : “Zojuist binnengekomen” Dat staat zo lullig na een (halve) dag.

 3. I&I November 26, 2008 at 12:11 pm #

  Pas op met termen als : “Zojuist binnengekomen” Dat staat zo lullig na een (halve) dag.

 4. I&I November 26, 2008 at 12:11 pm #

  Pas op met termen als : “Zojuist binnengekomen” Dat staat zo lullig na een (halve) dag.

 5. I&I November 26, 2008 at 12:11 pm #

  Pas op met termen als : “Zojuist binnengekomen” Dat staat zo lullig na een (halve) dag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: