Maandag 24 november: Belgische baby verkocht aan Nederlands paar

24 Nov

BabyverkoophlnAfgelopen weekeinde even terug in de tijd, naar het gebied waar ik van 1974 tot 1978 heb gewerkt: de gemeenten Hardenberg en Gramsbergen. Om precies te zijn: Sibculo. Een Belgische baby kwam hier terecht, nadat de ouders het kind op internet te koop hadden aangeboden. Het is niet mijn ‘primeur’: Netwerk ontdekte het, en dat leidde eind vorige week tot een onderzoek door de Belgische justitie. Netwerk gaat er vanavond waarschijnlijk een reportage over uitzenden, maar dat weet ik op dit moment nog niet.

Zelf werd ik gebeld door mijn Belgische collega Josxc3xa9 Masschelin, die de namen van het Nederlandse stel had, maar verder geen gegevens. Nu, dat was niet zo moeilijk en zo kwam ik al spoedig terecht in het dorpje Sibculo. De tam-tam ging me al vooruit. Op xc3xa9xc3xa9n adres vroeg ik waar de familie Stegeman woonde, toen ik daar een halve minuut later voorreed stond Gideon mij al op te wachten. "Geen commentaar", zei hij, op de paar vragen die ik hem kon stellen, waarna hij mij dringend verzocht weg te gaan.

Tamarajayden1Het artikel staat vanmorgen in Het Laatste Nieuws. Ik neem aan dat er in de loop van de dag in de Nederlandse media nog wel wat aandacht voor zal zijn. Wereldschokkend is het niet, maar het mag nu eenmaal niet en het blijft tot de verbeelding spreken. Gideon en Tamara Stegeman hadden hun omgeving verteld dat ze zoontje Jayden in juli van dit jaar legaal hadden geadopteerd, maar dat is dus niet zo. Via internet hadden ze contact gelegd met een paar uit Gent waarvan de vrouw te zwanger was om nog abortus te laten plegen en het te koop aanbood.

De zwangere vrouw gaf in het ziekenhuis van Gent als naam en identiteit de gegevens op van de Nederlandse Tamara. Gideon en Tamara waren bij de bevalling, Gideon deed in Gent aangifte bij de burgerlijke stand, waardoor hij in Nederland geen strafbaar feit pleegde. Kort na de geboorte verliet de jonge moeder het ziekenhuis, op de parkeerplaats werd de baby overhandigd aan ‘de nieuwe ouders’.

Tamarajaydentrouwfotoweb‘t Is allemaal niet zoals het hoort, maar eerlijk gezegd heb ik er niet zoveel problemen mee. Ik vraag me af of ik had gepubliceerd als ik het eerste en enige zou weten en het van mij af zou hangen of het naar buiten zou komen. Die gewetensvraag heb ik me nu niet gesteld: de namen waren al bekend, ik begreep dat Gideon en Tamara een interview hebben gegeven aan Netwerk, het ligt toch al op straat en een rustig gezinsleven kunnen ze voorlopig wel vergeten.

De trouwfoto’s van Gideon en Tamara en de foto van baby Jayden stonden (staan?) overigens gewoon op hun eigen internetpagina’s.

No Responses to “Maandag 24 november: Belgische baby verkocht aan Nederlands paar”

 1. JP November 24, 2008 at 11:18 am #

  Was dit nou het baanbrekende nieuws of moet het nog komen ? Ik hoop het 2e…..

  Beste JP,

  helaas, dit is het. Is in Belgixc3xab overigens wel voorpaginanieuws en in Nederland hebben alle kranten er een bericht over, zonder de informatie over het Nederlandse paar. Of ze vinden ‘t niet interessant, of ze hebben Het Laatste Nieuws niet (en mij als bron gebruiken willen ze ook niet). Dus: alleen bij Goedemorgen Nederland en bij de KRO radio vanmorgen.

  Hendrik Jan

 2. Robbie November 24, 2008 at 11:28 am #

  ja, viel mij ook erg tegen, ik zat er helemaal klaar voor 😦

  Maarja, de zaak trekt mij totaal niet..

  gr R

 3. Cmmtgnmn November 24, 2008 at 11:42 am #

  Ik zou toch graag een diepgaand antecedenten onderzoek zien van de nieuwe ‘ouders’. Dat ze niet straks ineens familie van Demmink ofzo blijken te zijn.

  Want waarom geen officixc3xable adoptie?

 4. Anonymous November 24, 2008 at 1:19 pm #

  Beste HJK,

  Maar als je het zelf al niet boeiend vindt, waarom schrijf je er dan over? Alleen maar omdat anderen dat doen? Je maakt als journalist toch zelf je afwegingen? Blijkbaar zie je er toch wel wat in en vind je het erg interessant dat je er iets over weet. De gewetensvraag is volgens mij het enige echt relevante in je stukje.

  Voorts over die foto’s. Op het misdaadblog van het Eindhovens Dagblad stond over zo’n kwestie onlangs daar ook een overweging. Het is zeker de vraag of zij die foto’s op hun site plaatsen om hun nieuwe kindje met anderen te delen, of dat ze ze geplaatst willen zien bij een (negatief) stukje. Nu is dat wel hun eigen verantwoordelijkheid bij het plaatsen, maar jij als journalist hebt daar toch ook een verantwoordelijkheid in? In hoeverre kan een burger dat van te voren inschatten?

 5. A.S November 24, 2008 at 3:44 pm #

  Is het opgeven van een valse identiteit in Belgixc3xab niet verboden?

 6. Harry November 24, 2008 at 6:24 pm #

  @AS

  Vast wel, maar de baby was niet eerder aangegeven bij de burgelijke stand en had dus geen identiteit.

  Ik las trouwens in een Belgische krant dat het verkopen van een baby op zich niet strafbaar is.

 7. Brillie November 24, 2008 at 9:21 pm #

  Alles mag, dus ook kinderen verkopen.

 8. octopus November 24, 2008 at 9:41 pm #

  Te koop aangeboden kinderen.
  Moeder is zeer trouw en waaks.
  Vrij op naam te stellen.

 9. Ruud November 24, 2008 at 10:03 pm #

  @octopus

  Met garantie tot de voordeur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: