Dinsdag 18 november: Verona van de Leur & La S-s-s-erpe & rookmaffia

18 Nov

Veronarobbie4bwebSport? Turnen? Verona van de Leur? Bemoei je met je eigen zaken… In Revu deze week een verhaal van mij over Verona van de Leur, Nederlands beste turnster ooit, tevens sportvrouw van het jaar in 2002. Achter de schermen van de topsport is het niet allemaal rozengeur en manenschijn (dit is geen tikfout) en het is helemaal niet zo gek dat juist ik daar nu eens de vinger op leg. Meer hierover: www.bepster.com (mijn wekelijkse column aldaar). Zal in de loop van vandaag of morgen nog wel het een en ander over te doen zijn, schat ik zo. Op de foto Verona met vriend Robbie.

                                      *

Laserpe1portretweb

Kroongetuige Peter La Serpe kreeg een dubbele whisky tijdens het afleggen van verklaringen, zo bleek gisteren tijdens de pro-formazitting in de bunker. Het deed mij denken aan de boeken over Arendsoog en Witte Veder: ‘Blanke man spreken met dubbele tong.’ Ik ben zelf gisteren niet in de bunker geweest, maar gelukkig was crimesite wel van de partij voor een uitvoerig verslag: zie hier.

Over ‘spreken met gespleten tong’: politici kunnen daar ook wat van. Gisteravond een stukje gevolgd van de discussie over het rookverbod in cafxc3xa9s, bij Pauw & Witteman. Dat is – volgens de politiek – niet bedoeld om mensen van het roken af te krijgen, maar om personeelsleden in de horeca niet tegen hun zin te confronteren met rook: als werknemer heb je recht op rookvrije arbeidsomstandigheden. Inmiddels begint het besef een beetje door te dringen hoe de antirookmaffia iedereen bij de neus heeft genomen.

         

Advertisement

No Responses to “Dinsdag 18 november: Verona van de Leur & La S-s-s-erpe & rookmaffia”

 1. janp November 18, 2008 at 10:15 am #

  Als je echt als minister[klink] voor de dag wil komen, verbied dan alle tabak,en praat vervolgens over de inkomsten van het rijk.

 2. De Snuiter November 18, 2008 at 12:56 pm #

  Topsport en misdaad liggen inderdaad niet ver uitelkaar. Beide draait om het graaien van geld…

 3. Mia November 18, 2008 at 4:19 pm #

  De rookvrije werkplek in de horeca is op 1 juli 2008 in werking getreden. De uitzondering die werkgevers in deze sector tot dan toe hadden is op dat moment opgeheven.

  Daarnaast is besloten dat naast werkgevers in de horeca ook ondernemers in de horeca zonder personeel, de zogenaamde eenmanzaken, hun gelegenheid rookvrij moeten maken.
  Het rookvrij maken van de hele horeca zorgt ervoor dat er geen ongewenste tweedeling ontstaat tussen ondernemers met en ondernemers zonder personeel.

 4. Jacqeuline November 18, 2008 at 5:40 pm #

  Je hebt mensen die roken je hebt mensen die niet roken. En onder die mensen zitten ondernemers die roken en ondernemers die niet roken. Personeel wat rookt en personeel die niet rookt.

  Waarom kan die keuze niet door de ondernemer zelf worden gemaakt?

  Personeel kan ook kiezen waarof zij willen werken.

  Nee..de overheid en een voorzitster, die vroeger zelf gerookt heeft zijn een ware hetze begonnen tegen de rokende nederlander en rokende gasten.

 5. Chantal November 20, 2008 at 11:55 am #

  Vind dat er best een 2-deling gemaakt kan worden tussen cafxc3xa9’s en eetgelegenheden. Ik begrijp best dat een sigaretje bij de koffie na een diner net zo lekker zal zijn als een creme brulee voor mij is, maar helaas komt rook nu eenmaal altijd terecht bij mensen die nog aan het eten zijn.
  Als je zo beleefd bent om bij je tafelgenoten te wachten met opsteken, wat is dan het bezwaar om eens om je heen te kijken… het is dan ook meer een vorm van algemene beschaving en beleefdheid om in een restaurant niet eens te wxc3xadllen roken. Persoonlijk ben ik ook heel blij met het rookverbod omdat we nu vaker uit eten kunnen vanwege astmatische klachten bij mijn kind (en dit ook doen). De tafeltjes zitten vol, zonder reservering nog altijd moeten wachten dus ik herken het beeld dat het zoveel slechter gaat ook niet. Wat wel weer grappig is; de huidige ‘lounge’-trend zorgt voor veel vuurkorfjes en openhaardjes, dus tegenwoordig bel ik om te vragen of dat aanwezig is … je zal er maar werken en niet mogen roken haha.

  Wbt Verona van Leur ; de pot verwijt de ketel. Oftewel; een vader met vingervlugge handjes wijst nu naar een vriend die niet netjes zou zijn ?! Goed artikel !

 6. Ed November 20, 2008 at 3:33 pm #

  @Mia
  De reden dat mensen die keuze niet zelf mogen maken is omdat wat betreft gezondheid op de werkplek de regering de regels stelt.

  ook als jij een eenmanszaak hebt dan mag je niet werken op een plek waar astbest ronddwarrelt, benzeendampen opstijgen, losse elektriciteitsdraden hangen, een onreglementaire stijger gebruikt wordt of een zaagtafel zonder beschermkap moet worden gebruikt.
  ook al zegt de ondernemer: “ach zo’n beetje benzeen, dat moet ik toch zxc3xa8lf uitmaken of ik dat wil inademen!” Niet dus.

  Komt nog bij dat er in cafe’s vaak ook bedienend personeel werkt. Die voelen zich misschien gedwongen niet te klagen over de rook omdat ze bang zijn hun baan te verleizen.

  Jaren geleden werd er een regel ingesteld dat elk cafxc3xa9 een gescheiden mannen en vrouwen WC moest hebben. Dat hebben ook een paar kleine cafxc3xa9’s met ruimtegebrek niet overleefd. Daar zijn nooit protesten over gekomen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: