Maandag 17 november: Fred Ros & Katja

17 Nov

Kuijpers20069180_2In de bunker is vanmorgen een regiezitting in de zaak tegen Ali A. Zal vast weer een gezellige boel worden, met veel collega’s en advocaten. Jan-Hein Kuijpers was ook van plan even te gaan kijken. Zou ik anders niet hebben genoemd, ware het niet dat ik met een nieuwe actviteit ben begonnen: een lijst met strafrechtadvocaten die het interessant vinden op mijn site een vermelding te krijgen – en eventueel een profiel. Omdat je toch ergens moet beginnen staat Kuijpers bovenaan. Voor zijn ‘profiel’: klik hier

Vandaag gaat een mailing uit naar alle andere strafrechtadvocaten die ik heb kunnen vinden.

                                                        *

Een van de meest gelezen reportages op deze site was (zeker vxc3xb3xc3xb3r het achter het betaalsysteem ging) ‘Katja en de zware jongens’ over de wapenvondst in de (tijdelijk verhuurde) villa van Katja Schuurman in Vinkeveen. Die behoeft enige aanvulling en correctie. In de loop der tijd spreekt men eens wat mensen, men leest eens wat en deze ‘geschiedenis’ moet even wat worden geactualiseerd. Zo blijkt te kloppen wat Fred Ros altijd heeft beweerd – maar wat niemand geloofde – dat er op het moment dat hij werd aangehouden, er gxc3xa9xc3xa9n wapens in de villa lagen.

In de reportage staat dat Fred in januari 2003 bij een benzinestation de aandacht trok van een politieman die in de opvallende bobbel onder zijn shirt een vuurwapen meende te ontwaren. Het ligt iets genuanceerder. Greg Remmers werkte in die tijd, in het kader van de resocialisering, bij een makelaar in Vinkeveen, Fred Ros zocht tijdelijk woonruimte. Katja was uit haar villa vertrokken, via de makelaar trok Fred erin, met zijn vriendin. Is ook nog een verhaal apart, maar daar hebben we ‘t nu even niet over.

Katja325

Fred was bij een benzinestation om te tanken. Een van Greg’s zoons, Reggie, zat bij hem in. Toen Fred klaar was met tanken, liep hij naar binnen om te betalen. Hij liet de motor draaien, want Reggie zat nog in de auto. Terwijl Fred binnen was, bedacht Reggie dat hij ook wel even naar binnen kon gaan, om de literatuur van het tankstation te bestuderen. Hij stapte uit en liet het portier open staan.

Toen een politieauto het tankstation toevallig aandeed, viel de Mercedes met draaiende motor, open portier en zonder inzittenden, uiteraard op. De agenten liepen naar binnen en vroegen van wie die auto met draaiende motor was. Fred en Reggie waren allebei binnen en schrokken zich een hoedje. Fred had een vuurwapen bij zich en hij had een vuurwapen in de auto. Ook Reggie zat niet te wachten op een confrontatie met de politie. Beiden maakten zich uit de voeten. Fred, gekleed in een wit trainingspak, werd achterhaald, Reggie hield zich schuil onder geparkeerde auto’s en ontsprong de dans. Uiteraard ontdekte de politie het vuurwapen in de auto en Fred werd aangehouden.

Fredros

De huiszoeking in de villa was vier dagen later. Er zat zoveel tijd tussen omdat voor de politie niet direct duidelijk was waar Fred woonde. Toen is er ergens in de communicatie iets mis gegaan. Greg – of degene die met zijn medeweten de wapens in de villa deponeerde – ging ervan uit dat er al huiszoeking was geweest en dat deze locatie dus veilig was. Men beschikte over een sleutel van de villa, zodat men toegang had ook als Fred’s vriendin even niet thuis was. Zonder dat zij het wist zijn de wapens op woensdag of donderdag in de villa gelegd, waar de politie ze bij de huiszoeking uiteraard niet over het hoofd kon zien. Overigens is Fred Ros voor deze wapens ook nooit veroordeeld.

Van wie de wapens precies waren, is altijd wat in het vage blijven hangen, maar enige betrokkenheid van Sjaak B., verdachte in het Holleeder- en liquidatieproces, is bepaald niet uitgesloten. Er is ook een theorie dat Fred en Sjaak ten tijde van het voorval enigszins gebrouilleerd waren en dat de wapens er met opzet waren neergelegd om Fred een hak te zetten, maar dat is erg onwaarschijnlijk. Niemand geeft zoveel wapens zomaar weg aan de politie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: