Profiel van advocaat Serge Weening

31 Oct

Webweeningarnhem8xe2x80x9cToen ik negen jaar was, wist ik wat ik wilde worden: notaris of advocaat.xe2x80x9d Het leven van Serge Weening, geboren in 1975 in

Hoensbroek, vertoont twee rode draden die af en toe bij elkaar komen: onroerend goed en strafrecht. Soms trekt de ene draad iets meer, soms de andere, maar ze zijn er altijd, allebei. Dat komt zo: zijn vader handelde in onroerend goed en de kleine Serge maakte dat van dichtbij mee en vond het allemaal erg interessant.

Na de middelbare school in Heerlen gaat hij in Maastricht rechten studeren. Hij doet er lang over. Komt door het onroerend goed. xe2x80x9cDaar was ik de eerste vijf jaar meer mee bezig dan met de studie, ik vond dat veel interessanter. Ik was op mijn twintigste zelf actief in die handel gegaan, ik had huizen gekocht, toen ik 25 was had ik vijftien panden.xe2x80x9d Dat is ook het moment waarop de studie in een stroomversnelling komt, door omstandigheden van buitenaf. xe2x80x9cIk had een pand verhuurd, op een gegeven moment word ik gebeld door de politie dat ik onmiddellijk naar dat pand moest komen, daar was iets aan de hand. Ik erheen, was het een hele toestand, met politie en brandweer. xe2x80x98We hebben hem!xe2x80x99 hoorde ik toen ik uit de auto stapte. Bleek dat er in het pand het een en ander speelde op het gebied van drugs.xe2x80x9d

Het loopt met een betrekkelijke sisser af, het is wel het moment waarop xe2x80x98de eeuwige studentxe2x80x99 besluit vaart te zetten achter zijn studie en te kiezen voor het strafrecht, uit overtuiging. In anderhalf jaar tijd weet hij de strafrechtblokken af te ronden. xe2x80x9cToen wist ik wat ik wilde, die motivatie geeft je vleugels. Al bleef daarnaast wel altijd dat onroerend goed een belangrijke rol spelen. Dat is nog steeds zo: daar leef ik van, het werk als advocaat doe ik omdat ik het interessant vind, niet voor het geld. Mijn clixc3xabnten weten dat. Als ik hun zaak neem, doe ik dat niet uit financixc3xable motieven maar omdat ik denk dat ik iets voor iemand kan betekenen.xe2x80x9d

Webweeningmaastricht2_2Maastricht is in de advocatuur het episch centrum van het strafrecht, dankzij xe2x80x98de moeder van de advocatenkantorenxe2x80x99 van de nog altijd zeer gerespecteerde Max Moszkowicz senior, die zelf de laatste jaren overigens niet meer actief is. Serge Weening is de laatste stagiair van de oude meester, vanaf juli 2002. Eerst anderhalf jaar als voluntair. Nadat hij in 2004 is bexc3xabdigd als advocaat en voor zichzelf begint, blijft Moszkowicz senior nog enige tijd zijn (buiten)patroon. xe2x80x9cIk werkte in het begin voor hem. Net als andere advocaten op het kantoor van Moszkowicz: je bereidt de zaken voor, je treedt zelf niet veel naar buiten. Max senior xe2x80″ en ook zoon David xe2x80″ vertolkten de pleidooien in de rechtszaal. Je werkt achter de schermen. Dat is niet bij elk kantoor zo, bij Moszkowicz wel. Maar daardoor heb je de tijd om je in alle rust te verdiepen in zaken. Om even net iets dieper in de jurisprudentie te graven. Daar heb ik veel van geleerd.xe2x80x9d

In ruil voor zijn activiteiten voor het kantoor Moszkowicz mag Weening zijn eigen praktijk beginnen vanuit een kamer in het bolwerk aan de Wilhelminasingel. Het gaat vanaf het begin heel goed en na een paar jaar betrekt Weening een even monumentaal pand schuin tegenover dat van Moszkowicz, vanaf 2007 samen met twee andere strafpleiters: Szymkowiak en Maessen. Uit de periode onder de vleugels van Moszkowicz senior staat Weening vooral de zaak bij van de Arnhemse officier van justitie die over de bekende xe2x80x98zigeunerfamiliexe2x80x99 de uitspraak had gedaan: xe2x80x9cAlle zigeuners zijn crimineelxe2x80x9d. Als hij met zijn eigen kantoor begint, volgt er een heel scala aan zaken die niet alleen in Limburg, maar ook landelijk veel aandacht trokken:

-de pantoffelmoord in Brunssum

-de kofferbakmoord in Schinveld;

-de dodelijke schietpartij in cafxc3xa9 xe2x80x99t Huukske in Den Bosch

-de dubbele moord in de Bikostraat in Den Bosch

-de Geleense cafxc3xa9moord

-de maxc3xafsmoord in Chaam;

-de babyvergiftiging in Lichtenvoorde

-de maxc3xafsmoord in Nijswiller

-de diamantroof op Schiphol

-het gestolen collier van de Tefaf

-de moord op Pierre Colette

-de nieuwe Limburgse bouwfraude

Over al deze zaken staan berichten op de website www.strafrechtadvocaten.nl

Webweeningmaastricht5_2Stenen of toga? In de laatste zaak die in het rijtje wordt genoemd, de nieuwe Limburgse bouwfraude, komen de twee rode draden weer bij elkaar. In de jaren tachtig was Zuid-Limburg het domein van corruptie in de bouwwereld. Het was de aanzet tot ongekende schandalen. Het leek met wortel en tak uitgeroeid, maar na jaren van rust steken de oude kwalen toch weer de kop op en er is opnieuw verdenking van smeergeld en omkoping. Het kantoor van Weening staat hierin drie mensen bij: een provincie-ambtenaar en zijn echtgenote en een werknemer van het betreffende bouwbedrijf.

Serge Weening: xe2x80x9cIk wil mij de komende tijd zeker ook meer richten op fraudezaken en xe2x80x98witteboordencriminaliteitxe2x80x99. Om die reden verdiep ik mij nu ook in fiscaal recht.xe2x80x9d

De strafrechtadvocatuur en tal van perikelen bij het Openbaar Ministerie vragen de laatste tijd nogal om aandacht. Er is van alles te doen over afgeluisterde gesprekken met xe2x80x98geheimhoudersxe2x80x99 en grote rechtszaken die daardoor stukgaan. Dat is op een gegeven moment een punt geworden en tegenwoordig lees je niet anders meer. Overdreven?

Weening: xe2x80x9cJaren geleden ben ik ook wel eens een tapgesprek van mijzelf in een dossier tegengekomen. Toen was het nog niet zoxe2x80x99n issue. De officier van justitie verontschuldigde zich en soit, dat was het. Nu zou dat niet zo gemakkelijk meer gaan. Het is goed dat er maatregelen worden getroffen. Het publiek reageert verontwaardigd als er door dit soort vormfouten criminelen vrijkomen, maar dat zie ik anders. Justitie heeft heel veel dwangmiddelen tot haar beschikking. Als ze die gewoon inzet zoals ze bedoeld zijn, kan ze haar werk goed genoeg doen. Als justitie zelf de wet overtreedt, moet je dat niet belonen, dan is het einde zoek. Het is terecht dat justitie wordt afgestraft voor blunders. Als je de politie ongebreideld haar gang laat gaan, gaat ze steeds verder. Dat zie je met de inbreuk die er tegenwoordig wordt gemaakt op je privacy. Dat wil je niet hebbe
n, privacy is het hoogste goed, er moet een heel goede reden zijn om dat fundamenteel aan te tasten. Veel mensen zeggen: xe2x80x98Ik heb niets te verbergen, als je niks fout doet hoef je nergens bang voor te zijnxe2x80x99 maar vraag diezelfde mensen: xe2x80x98Laat mij je laatste smsxe2x80x99je dan eens zien?xe2x80x99 of xe2x80x98Mag iedereen weten wat je precies in je slaapkamer doet?xe2x80x99 Dan is het een heel ander verhaal. Iedereen is xe2x80″ terecht – gesteld op privacy, ook al doen ze er gemakkelijk over. Door de angst voor terrorisme zijn mensen steeds meer bereid privacy in te leveren, tot ze er zelf mee worden geconfronteerd. Als ze een uur in de rij moeten staan op het vliegveld, als een kudde schapen, dan hoor je diezelfde mensen wxc3xa9l klagen.xe2x80x9d

Meer informatie: www.strafrechtadvocaten.nl

No Responses to “Profiel van advocaat Serge Weening”

 1. Joyce May 5, 2009 at 12:41 am #

  Nou, dan weet ik in ieder geval waar ik die gratis advocaat kan vinden, mocht ik er eentje nodig hebben.

 2. peter May 5, 2009 at 9:29 am #

  hm, in de opsomming van voor mij overigens onbekende strafzaken mis ik de ‘voor eigen parochiezaak’, de follow-up van de zgn. ‘pochzaken’ uit de vorige eeuw.

 3. Rob December 15, 2009 at 10:53 am #

  Een combinatie van gedrevenheid, branie en kennis. Serge en Peer zijn goed bezig. @peter: in Limburg zijn die zaken niet onbekend. Maar ik begrijp dat wel: Limburg ligt natuurlijk wel erg ver weg van de randstad.

 4. Anonymous April 14, 2010 at 7:22 pm #

  deze raadsman pronkt met de diamantroof schiphol. heeft echter geen een verdachten in deze zaak bijgestaan

 5. just me March 10, 2011 at 2:42 pm #

  deze advocaat is een toppertje…altijd bereikbaar en echt hart voor de client. absoluut geen branie te vinden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: