Advocaten-profiel: Arthur van der Biezen

31 Oct

Biezen20086web

xe2x80x9cIk vind het nog altijd erg aardig om te zien dat bepaalde zaken waar je in het verleden aan hebt meegewerkt, nog elke keer terugkeren,xe2x80x9d zegt Arthur van der Biezen(46). Het Zwolsman-arrest is zoxe2x80x99n zaak. Dat was de eerste grote Pluk-Ze affaire, waarbij van de door justitie gexc3xabiste 500 miljoen uiteindelijk maar 6 miljoen overbleef. Ook in de IRT-affaire speelde Van der Biezen een rol, als advocaat van de in opspraak geraakte recherchechef Klaas Langendoen. xe2x80x9cIk was opgeroepen voor de commissie Van Traa, maar ik was helaas verhinderd, ik moest bij een rechtbank zijn voor een moordzaak, dat kon niet worden verzet.xe2x80x9d

Van der Biezen is geboren in Rotterdam. Hij aarzelde tussen de Politieschool, de KMA (Koninklijke Militaire Academie) en rechten. Het werd het laatste. Hij studeerde in Utrecht. Na een stage bij een klein kantoor in Rotterdam en bij de Utrechtse strafpleiter Piet Doedens begon hij voor zichzelf. In 2001 begon hij samen met Jan-Hein Kuijpers een kantoor in Den Bosch.

Van der Biezen was een van de eerste strafrechtspecialisten van Nederland. Naast zware levensdelicten en drugszaken houdt hij zich ook bezig met xe2x80x98crime passionelxe2x80x99. Zo stond hij verscheidene vrouwen bij die uit noodweer hun partner hadden vermoord. Van der Biezen gebruikte in een aantal gevallen met goed resultaat (vrijspraak) het door hem in Nederland populair geworden xe2x80x98Battered Women Syndromexe2x80x99: mishandelde vrouwen die zo getergd zijn dat er geen andere keuze overblijft dan uit lijfsbehoud hun belager uit te schakelen.

Biezenhaag1webIn de praktijk van een advocaat die al zo lang actief is, is het moeilijk bepaalde ‘interessante zaken’ eruit te lichten. Een van de ‘zuidelijke zaken’ die vanaf het begin heel veel aandacht trok en nog altijd in het collectieve geheugen van veel Nederlanders zit, is de geruchtmakende viervoudige moord in Hilvarenbeek, in 1998, waarbij de onschuldige broers Frank en Polle Taminiau werden geliquideerd. Op basis van vage verhalen hield justitie in 2004 twee mannen aan die als ooggetuigen bij de moorden aanwezig geweest zouden zijn. Exc3xa9n van hen was een clixc3xabnt van Van der Biezen. Hij kreeg al in een vroeg stadium vrijspraak. In juni 2006 werd ook de andere vermeende ooggetuige vrijgesproken, al ging het openbaar ministerie wel meteen in hoger beroep. De verdenking was gebaseerd op het zogenaamde dagboek van Bart van Hees, de man die bekende samen met Puk Verspeek de viervoudige moord te hebben gepleegd. Van der Biezen: xe2x80x9cHet is een kletsverhaal. Ik heb de vader van Bart van Hees dagen lang verhoord en aangetoond dat het dagboek onbetrouwbaar was. Daar was ook de eerste vrijspraak al op gebaseerd.xe2x80x9d

Biezen20081webEen grote internationale zaak waar Van der Biezen intensief mee bezig is geweest, betreft een vermeende oorlogsmisdadiger uit Afghanistan. De man is in Nederland berecht. Het draaide daarbij vooral om de betrouwbaarheid van getuigenverklaringen: deze zouden voor een groot deel zijn xe2x80x98gekochtxe2x80x99 door aanklager Fred Teeven, die met veel geld getuigen over de streep wist te trekken om belastende verklaringen af te leggen. Justitie vond het niet nodig de advocaten in de gelegenheid te stellen de getuigen te horen: ze moesten het maar doen met de door Teeven en consorten op schrift gestelde verklaringen. Van der Biezen: xe2x80x9cWe hebben het Hof ervan kunnen overtuigen dat het absoluut noodzakelijk is zelf met de getuigen te spreken, om na te gaan onder welke omstandigheden en onder welke voorwaarde de verklaringen zijn afgelegd."

BiezennwwebMisschien een beetje verwarrend, maar het is niet anders: twee clixc3xabnten die veel aandacht trokken – en trekken – hebben allebei dezelfde achternaam. Klaas Langendoen is de recherchechef van Kennemerland die een belangrijke rol speelde in de IRT-affaire. Alle betrokkenen probeerden hem de Zwarte Piet toe te schuiven om zelf hun handen in onschuld te wassen. Zo werd hij beschuldigd van het plegen van meineed, maar in een lange en slepende affaire bij het Hof in Den Haag wist Van der Biezen de oud-politieman van alle blaam te zuiveren.

Anno 2009 loopt nog altijd de zaak van Hans Langendoen – geen familie – die veroordeeld is voor de moord op zijn echtgenote Marga in Uden, in 2006. Een vooraf geplande actie of een ongeluk?

Voor informatie en contact: zie de website

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: