Donderdag 30 oktober: vuur op Bonaire, Peter & Alberto, Dutroux

30 Oct

DelftschagenwebEr werd even wat getwijfeld aan mijn ‘onthullingen’ in Panorama, met name over het in brand steken van het lichaam van Marlies van der Kouwe. Dat kwam doordat korpschef John Schagen (op de foto rechts naast officier van justitie David van Delft) hardnekkig ontkende dat dit zo was. Inmiddels zijn ook Telegraaf en Algemeen Dagblad om. Ook de truc met de telefoon wordt door hun bronnen bevestigd.

Wellicht hebben de waarde collega’s zich een beetje verkeken op de positie van John Schagen: het is zelfs de vraag of hij alle details uit het onderzoek kende. Hij was niet de leider van het onderzoek: dat was officier van justitie Van Delft, die vanaf het begin de regie strak in handen had. Schagen had vooral een formele rol, voor het onderzoek zelf waren twee leiders aangesteld: de Nederlandse rechercheur Bert Leppen die op Aruba werkt en Eugxc3xa8ne Statie, een rechercheur van Bonaire.

VandelftwebVan Delft noemde het zelf een ‘briljant’ onderzoek en daarmee doelde hij vooral op de samenwerking tussen de teamleden en de manier waarop ze de informatie uit de kennisdragers hebben gekregen. Achteraf kan je vaststellen dat dat inderdaad buitengewoon goed en slim gedaan is. Misschien moet Van Delft maar terug naar Nederland, in Amsterdam is ook nog het een en ander aan de hand waarbij ze wel een goede officier kunnen gebruiken.

Maar dat zal niet lukken: "Als je eenmaal in de tropen hebt gewoond, bestaat de rest van het leven uit heimwee en verlangen. Als je er je draai kunt vinden, raak je verslaafd aan de tropen." Zei Van Delft in het interview met mij. Ik weet alleen niet of dit de Panorama heeft gehaald, het was iets te lang en ik heb het blad zelf nog niet gezien. Overigens: Panorama wordt uiteraard niet genoemd als bron, dat zou ook al te zuur zijn.

                                                        *

Peterboosweb"Het had mij ook kunnen overkomen," zei Peter R. de Vries gisteren bij RTL Boulevard over het klappertjespistool van SBS-collega Alberto Stegeman. Zien we hier iets moois bloeien? Een samenwerking? Veel collega’s doen het tegenwoordig met z’n tweexc3xabn. John van den Heuvel en Bert Huisjes zijn onafscheidelijk, Marian Husken en Harry Lensink doen alles samen, ik zie voor mij het duo ‘Peter & Alberto’ of ‘Stegeman & De Vries’.

Ik had al zo’n vermoeden, je ziet het ook aan de blik vol warme genegenheid waarmee Peter op deze foto zijn collega aankijkt. Het doet me denken aan de bekende psalmregels: "Waar liefde woont gebiedt de Heer Zijn zegen" over "broeders van hetzelfde huis" die in vrede samenleven. En inderdaad, dit had Peter zelf ook kunnen overkomen, dat hij en zijn redactie een nep-wapen hadden gekocht en dat als grote onthulling hadden gebracht. In het donker zie je niet meteen wat je in je handen gedrukt krijgt. Knollen voor citroenen verkopen, het kan de beste overkomen.

                                                           *

Jessicabrussel1webTijdens het prestigieuze documentairefestival IDFA worden er twee films vertoond van (niet alleen door mij) zeer gewaardeerde collega’s: over een bejaarde emigrerende boer, van Geertjan Lassche, en over voetballer Glenn Helder van Jessica Villerius. Gelukkig op dezelfde dag, 25 november, allebei in Tuschinski, en na elkaar, dus als het meezit kan ik van allebei de premixc3xa8re meemaken.

"Glenn Helder: cxe2x80x99est la vie" is genomineerd in de categorie xe2x80x98Premieres from the Lowlandsxe2x80x99 en komt in aanmerking voor de IDFA Audience Award. In deze categorie komen alleen docuxe2x80x99s in aanmerking die door een vakjury zijn geselecteerd, en wanneer het een wereldwijde premixc3xa8re betreft. Dit is een samenwerking geweest van Jessica met Ferenc Lorch (cameraman en regisseur: Glenn was ook zijn idee).

Wel helemaal van Jessica en ook te zien op het IDFA: xe2x80x98Wortels van het Kwaad, berichten van Dutrouxxe2x80x99. Die is al internationaal uitgezonden en valt dus in een andere categorie: Docs for Sale. Deze wordt dus aan alle wereldwijde aankopers van alle zenders aangeboden en zij kunnen de film tijdens het IDFA bekijken (en eventueel aankopen, dus). Op de foto: Jessica bij een studio in Brussel.

                                                     *

CovermienGisteren was voor mij het web-log onbereikbaar, bijna de hele dag storing, uitgerekend op de grootste actiedag uit de geschiedenis van mijn web-log, of de duvel ermee speelt. Immers, iedereen die gisteren zou inbellen op de betaalsite, bijvoorbeeld voor het daar pas gepubliceerde verhaal over ‘Het testament van Marco Eijk’ of het portret van ‘Ferry de Kok, de tweede man van Mieremet’, die dingt mee naar de begerenswaardige hoofdprijs: al mijn boeken, desnoods gesigneerd, persoonlijk thuisbezorgd. Doordat ik er gisteren geen aandacht op kon vestigen belde er bijna niemand, dus wordt in overleg met de notaris de actie met xc3xa9xc3xa9n dag verlengd. Het is anders zo sneu voor al degenen die ook zo graag hadden willen meedoen. Wie gisteren heeft ingelogd hoeft overigens niet opnieuw in te bellen, die dingt automatisch mee (al maak je natuurlijk wel meer kans al je vaker belt, haha).

Overigens werd ik erop attent gemaakt dat ik nog een boek was vergeten in de opsomming: De dynastie Van der Valk. Krijg je als je dingen uit je hoofd doet.

19 Responses to “Donderdag 30 oktober: vuur op Bonaire, Peter & Alberto, Dutroux”

 1. I&I October 30, 2008 at 11:00 am #

  Ik blijf me verbazen hoe dom de dader (gelukkig) geweest is. Iedereen weet toch dat mobiele telefoons afgeluisterd kunnen worden? Iedereen weet toch dat wanneer je verdachte bent van moord dat die kans zeer groot is? De dader is waarschijnlijk niet alleen dom en moraalloos maar ook zeer zwakzinnig.

  Overdat ploffertjespistool: Ook dom: zoiets check je vantevoren toch vxc3xb3xc3xb3rdat je het uitzend? naja, voortaan doen ze dat wel, weer wat geleerd zullen ze denken.

 2. I&I October 30, 2008 at 11:00 am #

  Ik blijf me verbazen hoe dom de dader (gelukkig) geweest is. Iedereen weet toch dat mobiele telefoons afgeluisterd kunnen worden? Iedereen weet toch dat wanneer je verdachte bent van moord dat die kans zeer groot is? De dader is waarschijnlijk niet alleen dom en moraalloos maar ook zeer zwakzinnig.

  Overdat ploffertjespistool: Ook dom: zoiets check je vantevoren toch vxc3xb3xc3xb3rdat je het uitzend? naja, voortaan doen ze dat wel, weer wat geleerd zullen ze denken.

 3. I&I October 30, 2008 at 11:00 am #

  Ik blijf me verbazen hoe dom de dader (gelukkig) geweest is. Iedereen weet toch dat mobiele telefoons afgeluisterd kunnen worden? Iedereen weet toch dat wanneer je verdachte bent van moord dat die kans zeer groot is? De dader is waarschijnlijk niet alleen dom en moraalloos maar ook zeer zwakzinnig.

  Overdat ploffertjespistool: Ook dom: zoiets check je vantevoren toch vxc3xb3xc3xb3rdat je het uitzend? naja, voortaan doen ze dat wel, weer wat geleerd zullen ze denken.

 4. I&I October 30, 2008 at 11:00 am #

  Ik blijf me verbazen hoe dom de dader (gelukkig) geweest is. Iedereen weet toch dat mobiele telefoons afgeluisterd kunnen worden? Iedereen weet toch dat wanneer je verdachte bent van moord dat die kans zeer groot is? De dader is waarschijnlijk niet alleen dom en moraalloos maar ook zeer zwakzinnig.

  Overdat ploffertjespistool: Ook dom: zoiets check je vantevoren toch vxc3xb3xc3xb3rdat je het uitzend? naja, voortaan doen ze dat wel, weer wat geleerd zullen ze denken.

 5. I&I October 30, 2008 at 11:00 am #

  Ik blijf me verbazen hoe dom de dader (gelukkig) geweest is. Iedereen weet toch dat mobiele telefoons afgeluisterd kunnen worden? Iedereen weet toch dat wanneer je verdachte bent van moord dat die kans zeer groot is? De dader is waarschijnlijk niet alleen dom en moraalloos maar ook zeer zwakzinnig.

  Overdat ploffertjespistool: Ook dom: zoiets check je vantevoren toch vxc3xb3xc3xb3rdat je het uitzend? naja, voortaan doen ze dat wel, weer wat geleerd zullen ze denken.

 6. I&I October 30, 2008 at 11:00 am #

  Ik blijf me verbazen hoe dom de dader (gelukkig) geweest is. Iedereen weet toch dat mobiele telefoons afgeluisterd kunnen worden? Iedereen weet toch dat wanneer je verdachte bent van moord dat die kans zeer groot is? De dader is waarschijnlijk niet alleen dom en moraalloos maar ook zeer zwakzinnig.

  Overdat ploffertjespistool: Ook dom: zoiets check je vantevoren toch vxc3xb3xc3xb3rdat je het uitzend? naja, voortaan doen ze dat wel, weer wat geleerd zullen ze denken.

 7. Dolf October 30, 2008 at 11:06 am #

  De betaalsite doet het bij mij nog steeds niet overigens. Hebben meer mensen daar last van?

  Beste Dolf,

  ik heb het net gecheckt, bij mij doet-ie het wel. Er is nu dus al xc3xa9xc3xa9n beller. Met een beetje geluk kan ik de boeken zelf houden, tenzij de notaris dit verbiedt (ik zal nog even in het wedstrijdreglement kijken)

  Hendrik Jan

 8. domoor October 30, 2008 at 11:14 am #

  tja klappertjes op t.v was al duidelijk te zien dat het een gaspistool was er was duidelijk te lezen knall , en je zag ook de patronen met de blauwe dop erin je kan mij niet wijs maken dat ze er niet achter zijn gekomen toen ze het gaspistool eenmaal op de redactie hadden, maar omwege kijkcijfers en sensatie is dat stil gehouden .
  ik vond het sowieso een opgeklopt sensatie progammatje het had een hoog bassie en adriaan gehalte je weet wel B1 voor de B2 zulk soort boeven.
  eigenlijk weer alles voor de kijkcijfers zowel prdv heb ik niet hoog laat staan stegeman hij doet trouwnes z,n naam eer ook zo,n droge worst die naar niks smaakt.
  ze zouden eigenlijk samen een progamma moeten maken BERT de vries en ERNIE stegeman in misdaadstraat neem daarbij nog KOEKIESNUIFMONSTER v/d eem en je hebt misdaadstraat al aardig vol hhmmm toch maar een John de Mol bellen voor een nieuw concept.

 9. Rick October 30, 2008 at 11:29 am #

  Hendrik Jan, je bent nu wel erg wanhopig bezig om animo voor je betaalsite to vinden hoor …

 10. Dolf October 30, 2008 at 12:03 pm #

  Misschien wil mijn werkgever ook wel dat ik gewoon mijn werk ga doen..

 11. De Snuiter October 30, 2008 at 1:22 pm #

  HJK, ik bel niet naar betaalsite’s maar als je arm bent wil ik best een donatie doen. ha ha

 12. Jay October 30, 2008 at 2:33 pm #

  Als het maar geen Fries misdaadgeld is snuiter Paul 🙂

 13. De Snuiter October 30, 2008 at 4:28 pm #

  Nee, dat zou een vorm van belangenverstrengeling zijn…..

 14. janp October 30, 2008 at 6:12 pm #

  De samenwerking tussen Peter R de V. en Alberto Stegeman is als een huis wat je gaat bouwen op zand. Het werkt ook niet als je 2 kapiteins op een bootje hebt.[=een kijkje van de buitenkant]

 15. Lesr October 31, 2008 at 1:15 am #

  60 euro per jaar voor een abonnement op uw website vind ik teveel van het goede.
  Ik denk dat de prijs 35 euro per jaar moet zijn en 20 euro per half jaar.
  Als je 1000 abonnees hebt, is het bedrag dat je afroomt al gauw 35.000 euro.
  Meer dan voldoende als neveninkomsten !

  Tegen 35 euro per jaar log ik vast wel in, en ik denk dat menigeen mij zal volgen.
  Trouwens in verband met de kredietcrisis zou je de mensen sowieso een beetje tegemoet moeten komen, het inzetten van het 35 euro per jaar abonnement is in ieder geval een loyaal en goed gebaar.
  Ik stel voor, dat u 1.1.2009 als peildatum voor de start van het 35 euro abonnement aanhoudt.
  Alvast bedankt en veel succes met uw werk en uw website.

 16. ratjetoe October 31, 2008 at 10:32 pm #

  Nou domoor (11.14 uur), zo dom ben jij nu ook weer niet hoor!
  Bovendien breng je humor hiero en daar houdt ratjetoe wel van.
  Overigens herinner ik mij een uitzending waarin peter de viess en alberto viesseman samen aan een tafel zaten.
  Viesseman liet zich ontvallen dat ie vaak bang was tijdens zijn undercovergedoe. De viess antwoorde toen met een vernietigende neerbuigende blik richting viesseman: als je bang bent moet je niet aan dergelijke programma’s beginnen.
  Gelijk heeft ie maar ja wie heeft er dan ook zoveel beschermers om zich heen als “der peter”?
  Ranzige alberto is in zijn eigen val gelopen en daar kon je op wachten.
  Ik heb de moeite genomen om her en der te informeren naar alberto,
  die in mijn woonplaats (zwolle)zijn thuisbasis heeft.
  Mijn voorlopige conclusie is, dat het jong ooit succes had en dat ie nu koste wat het kost door moet gaan…..ook al kost het hem de kop.
  Dat laatste is voor critische mensen als ondwergetekende nu een feit geworden.

 17. Jan October 31, 2008 at 10:39 pm #

  is van Delft juist niet naar de Antillen “weggepromoveerd” wegens diverse missersals officier van justitie?

 18. ed November 1, 2008 at 9:20 pm #

  “Misschien moet Van Delft maar terug naar Nederland, in Amsterdam is ook nog het een en ander aan de hand waarbij ze wel een goede officier kunnen gebruiken.”

  Van Delft is in Nederland voornamelijk bekend doordat hij Frenky P van de bende van Venlo veroordeeld kreeg voor een aantal moorden die Frenky waarschijnlijk toch echt niet allemaal gedaan heeft.
  Laat hem dus maar gewoon terugkomen want Bonaire heeft hij niet verdiend.

 19. .......... November 9, 2008 at 7:42 pm #

  @Hendrik Jan, En de winnaar is??????????????
  Of heb ik iets gemist?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: