Woensdag 22 oktober: bekentenis Ryan, Hurwenen en Wiegmink

22 Oct

Marliesvanderkouwe2webPuzzelstukjes vallen op hun plaats, soms knarsend. Sommige tijden je wint, sommige tijden je verliest. Om met dat laatste te beginnen: de foto’s van gisteren, van het graf van Marlies, kloppen niet. Er is hier gegraven, het is een van de plaatsen delict, maar niet de goede. Daar kwam ik gistermorgen al snel achter, maar toen lag de server eruit. En nog steeds. Gistermiddag wilde ik een foto maken van de bloemen, maar toen was de boel weer afgezet. Nieuw onderzoek. Inmiddels gaat het verhaal dat Ryan Pieters een bekentenis heeft afgelegd en door de politie naar deze plaats delict is gebracht.

Overigens had dit hele verhaal vanmorgen vroeg al online moeten staan, ik heb het gisteravond zitten tikken, maar vanaf dat moment ging de server eruit. Vanmorgen om zes uur op jacht gegaan naar een wel werkende server, dat viel nog niet mee, het is hier inmiddels kwart voor negen. ‘t Is niet anders.

Gistermiddag een gesprek gehad met David van Delft, officier van justitie. Zelden iemand gehoord die zo negatief was over de berichtgeving van de Telegraaf. Of dat helemaal terecht is laat ik graag in het midden, het is wel zo dat er veel apekool is verschenen. Maar dat is ook een beetje achteraf. Zo was er aanvankelijk veel te doen rond "Wout van Kouwen". Vooral in het Algemeen Dagblad, maar wie Netwerk heeft gevolgd zag ook hoe Bert Huisjes (van de Telegraaf) zich opwond over de opstelling van de woordvoerders in dezen.

Het is nu eenvoudig vast te stellen dat het hele Van Kouwen-verhaal een misplaatste jet-lag-gerelateerde grap was, maar dat was toen nog niet zo duidelijk, dat hadden de woordvoerders van justitie best even netjes uit kunnen leggen. Allemaal mannetjes, zullen we maar zeggen.

Voor degenen die het allemaal niet helder meer voor de geest staat: er was even sprake van een persoonsverwisseling, dat iemand het had voorzien op een dochter van de op Bonaire residerende Wout van Kouwen in plaats van op Marlies van der Kouwe. Maar we moeten dat zien in de sfeer van (slaap)dronken getelefoneer in de trant van: hxc3xa9, is jouw dochter ontvoerd? Ja, natuurlijk, maar waar heb je ‘t over?

Goed, dat is xc3xa9xc3xa9n ding. Vanuit het vaderland hoor ik dat de advocate van Ryan Pieters ontkent dat haar clixc3xabnt bedreigd is door medegedetineerden (wat ik eerder ook al enigszins aankaartte). Dat is uiteraard ook je reinste apekool: iemand die in beperking zit hoeft echt niet te vrezen voor bedreiging, nog afgezien van het feit dat op Curaxc3xa7ao sowieso niemand zich druk maakt over deze affaire.

Rayantelegraaf

In de reportage die in de vandaag te verschijnen Panorama staat, ga ik er nog vanuit dat nooit duidelijk zal worden wat er precies is gebeurd met Marlies, omdat maar xc3xa9xc3xa9n persoon de waarheid kent: Ryan Pieters, de hoofdverdachte. Door de arrestatie van maandag, van Kenneth Marchena(ik gebruik die achternaam maar gewoon, zo staat het hier ook in de krant) kan het zijn dat mijn conclusie iets te voorbarig was.

Hij wordt verdacht van ‘betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving" en dat betekent juridisch gezien dat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij delicten toen Marlies nog leefde. Als hij ( en de andere verdachte, Siegfried Marchena) alleen maar zouden worden verdacht van het wegwerken van sporen zou er een andere aanklacht zijn geformuleerd.

De vraag is alleen of deze aanklacht is ingegeven door feiten of door "een voorschot op vermoedens": ik kan me op dit moment nog niet voorstellen dat er een soort complot is geweest waarbij drie mensen hebben samengewerkt om Marlies te ontvoeren, te verkrachten en te vermoorden, er is nog niets bekend over het tijdstip van overlijden en de betrokkenheid van de andere verdachten daarbij. De tijd zal het (misschien toch) leren: Kenneth en Siegfried weten meer, zij zullen ongetwijfeld verklaringen afleggen en – die bui zien hangende – lijkt ook Ryan overstag te zijn gegaan.

                                                *

Hurwenenpd1webOver het vaderland gesproken: ook daar vallen stukjes van puzzels in elkaar. De derde dode in Hurwenen, Ricky Scholtz(20),  zou in verband met een cd-opname op bezoek gaan bij Aart en Bas de Lang. We wisten al dat Ricky goed bevriend was met een zoon van de andere betrokkene, marktkoopman Marcel B. (waarvan nog steeds onduidelijk is of hij alleen slachtoffer is of ook verdachte, maar we houden het voorlopig maar op B.) Wrong place, wrong time. Het ligt voor de hand dat het contact met vader en zoon De Lang is gelegd via Marcel B., maar of Ricky tegelijk met Marcel richting Hurwenen is gereisd of dat hij daar op een fataal moment acte de prxc3xa9sence gaf is vooralsnog een raadsel.

                                                  *

Wiegm5225En dan de zaak-Wiegmink. De familie van het slachtoffer windt zich op over het feit dat de advocaat van de aangehouden (en ontkennende) verdachte eerder door henzelf is ingeschakeld, om hun belangen als nabestaanden te behartigen. Dat is inderdaad idioot en hoe wanhopig moet je zijn als advocaat (Notten) om zo’n zaak aan te nemen? Zie hiervoor met name de website van Peter R. de Vries.

Overigens was de familie bar negatief over de rol van de advocaat
in hun zaak. Als je ‘t zo bekijkt zouden ze blij moeten zijn dat de verdachte uitgerekend hem heeft ingeschakeld: heb je de meeste kans dat hij wxc3xa9l wordt veroordeeld. Hij zou maar zo’n topadvocaat hebbenxe2x80xa6

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: