Dinsdag 21 oktober: nieuws over Marlies

21 Oct

Boulevard1Het is al een paar dagen geleden, maar niettemin brandend Actueel: op zijn web-log vroeg Henk Strootman zich af hoe ik me zou voelen als ik erachter kwam dat Marlies al gevonden was terwijl ik nog in het vliegtuig zat. Toch iets van: te laat?

Toen ik zaterdag net was geland, kwamen de eerste sms’jes binnen: dat Marlies was gevonden en dat er een persconferentie werd gehouden, om twee uur. Die kon ik onmogelijk nog halen, maar ik was wel om half vier op het politiebureau waar ik hartelijk werd ontvangen door twee woordvoerders die me bijpraatten over de persconferentie en de laatste stand van zaken in het onderzoek. Ook wezen ze de locaties aan waar een en ander zich had afgespeeld en ik kon officier van justitie mr. David van Delft nog net even de hand schudden om een afspraak te maken voor later. Verder heb de dag besteed aan het bezoeken van alle relevantie locaties, wat mensen gesproken en gezorgd dat ik alles had wat ik dacht nodig te hebben voor de reportage.

Het was eerst de bedoeling er een week later mee te komen, maar gezien de ontwikkelingen leek het mij beter het nu vast af te werken. Uiterlijk maandagmorgen moesten tekst en foto’s op de redactie zijn en dat is allemaal goed gegaan.

Henk Strootman was bang dat na afgelopen weekend de belangstelling voor de zaak wel over zou zijn, maar dat ben ik niet met hem eens. Je moet krantenberichten – hoe uitvoerig ook – niet vergelijken met een tijdschriftreportage. Het is eerder zo dat door de aandacht in de krant er meer belangstelling is voor het artikel in het weekblad, ik ben nooit zo bang voor dit soort ‘concurrentie’.

Interessanter is de vraag: waarom zaten John van den Heuvel en Bert Huisjes daar? Neus voor nieuws, of waren ze getipt dat er iets zat aan te komen? Ik denk het laatste. Ze waren er al eerder geweest, normaal gesproken zouden ze niet met z’n tweexc3xabn zijn teruggekeerd. Het zou me niet verbazen als iemand uit het onderzoek hen op de hoogte heeft gehouden van de ontwikkelingen. Daar is ook niks verkeerd aan: als je een goed contact met iemand hebt, moet je dat soort informatie kunnen uitwisselen.

Dat ik er was, was meer toeval. Ik heb niet zo’n neus voor nieuws als sommigen, ik heb meestal een zetje nodig. In dit geval kwam het van tv-collega, oud-dorpsgenoot en ‘de enige goede EO-journalist’ Geertjan Lassche. Ik had hem voor iets heel anders aan de lijn. Als er iemand een neus heeft voor nieuws, is hij het. Hij vond dat ik op Bonaire had moeten zitten. En het begon inderdaad wat te kriebelen, ook door die aanhoudende arrestaties. Ik had er alleen niet zo heel veel zin in.

Toen ik terugkwam uit Isla Margarita en in de stoptrein ter hoogte van Nijker zat, werd ik gebeld met het nieuws over Marlies en Bonaire. Ik zei voor de grap: ik kan nu meteen omkeren. Keerpunt Nijkerk. Maar ik moest er even niet aan denken. Tja, er is een spreekwoord over bloed en kruipen, dat zal het dan toch wel geweest zijn.

Jessicastudio5bOver Geertjan Lassche gesproken: hij is een van twee goede collega’s die doorgedrongen zijn tot de eindronde van het IDFA, het prestigieuze documentairefestival dat eind november in Amsterdam wordt gehouden. Het is een hele toer om daarvoor in aanmerking te komen. Hij heeft een film over een boer op de Veluwe, die hij anderhalf jaar lang heeft gevolgd. Razend interessant.

De andere collega is Jessica Villerius. Haar kennen we natuurlijk nog van de Dutroux-documentaire. Haar inzending gaat over voetballer Glen Helder. Er was al een stukje van te zien bij Pauw & Witteman. Ook heel boeiend, ik hoop dat ik in de gelegenheid ben ze allebei te bezoeken. Ik houd u/je op de hoogte.

                                                         *

En dan is het ook weer dinsdag=bepsterdag. Op www.bepster.com staat nu mijn nieuwe wekelijkse column. Gaat dit keer over Brabantse… sorry, tropische nachten, die lang zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: