Marlies van der Kouwe-deel II

30 Sep

Marlies1      (Tweede reportage voor Panorama)

De Nederlanders op Bonaire halen opgelucht adem: het Natalee-Holloway-scenario van Aruba is hen bespaard gebleven. Na een valse start heeft de politie met ongekende inzet jacht gemaakt op de dader, waarbij het vinden van het lichaam van Marlies van der Kouwe de hoogste prioriteit had. Met een slimme truc werd verdachte Rayan Pietersz in de val gelokt. Toen hij toehapte, hoefde de politie alleen nog maar te zorgen dat het lijntje niet brak.

"Wat is er bij Hato aan de hand? Er vliegt daar de hele tijd een toestel van de kustwacht." Aimed Ayubi (35) is de best ingevoerde verslaggever van Bonaire, hij voorziet radio en tv (Bo-TV) en een krant van nieuws, overal op het eiland heeft hij mensen die hem tippen. Als hij op maandagmiddag 22 september tegen kwart voor vijf het telefoontje over het vliegtuig krijgt, belt hij meteen de politie maar die geeft nog even niet thuis. Aimed spoedt zich naar Hato, waar hij een kwartier later officier van justitie David van Delft en drie politiemensen tegen het lijf loopt. Van Delft wil alleen bevestigen dat er iemand wordt vermist en dat het niet om een minderjarige gaat. Aimed zet zijn eiegn onderzoek voort en meldt om half acht al op de zender dat het om de 24-jarige M. v.d. K. gaat, die nog maar kort op het eiland was en bij de apotheek werkte. Een uur later al houdt de politie een persconferentie.

Marliesfietspad1webOfficier van justitie Van Delft (57) is een man die het klappen van de zweep kent. In de jaren negentig was hij het gezicht van justitie in de zaak tegen de Bende van Venlo, maar hij kende de Antillen ook al: van 1990 tot 1994 was hij officier van justitie op Curaxc3xa7ao. Van Delft: "Als je eenmaal in de tropen hebt gewoond bestaat de rest van je leven uit heimwee en verlangen, je raakt eraan verslaafd als je er je draai kunt vinden."

Per 1 januari 2007 is hij ‘chef de poste’ op Bonaire, waar tot dan toe geen eigen parket was. Het sprookje dat Bonaire amper criminaliteit kent, gaat allang niet meer op. xe2x80x9cWe hebben de handen vol aan geweld, inbraken, toeristenberovingen, zedenzaken, Bonaire heeft haar eigen criminaliteit op eigen schaal, ik heb elke maand twee propvolle zittingsdagen. Op Bonaire is een volwassen vorm van criminaliteit gekomen."

VandelftwebMaar vxc3xb3xc3xb3r het drama-Marlies werd daar weinig over gesproken. Bonaire is xe2x80x98booming businessxe2x80x99. Er worden op grote schaal luxe villaxe2x80x99s uit de grond gestampt, op massatoerisme zit niemand te wachten, wel op Europeanen met goed gevulde portemonnees die zich hier willen vestigen. Na de verdwijning van Marlies hing het doemscenario van Aruba als een zwaard van Damocles boven het eiland: als ze niet gevonden zou worden, zou dat nog jarenlang telkens opnieuw negatieve aandacht genereren. Niet alleen voor de familie van Marlies, ook voor het eiland is het van groot belang dat de zaak wordt opgelost.

Voor Van Delft begon het op die maandagmiddag om half drie toen hij werd gebeld door korpschef John Schagen: er was mogelijk sprake van een ontvoering. Van Delft: "Om tien over half drie was ik op zijn werkkamer en werd mij meegedeeld wat er die ochtend was gebeurd. De vriendenclub van Marlies had opnieuw gemeld dat ze spoorloos was."

MarliesappartementwebVanaf dat moment kwam er een trein in beweging die voorlopig niet meer zou stoppen. "Om half vijf was de eerste huiszoeking, om kwart voor vijf ging het vliegtuig van de kustwacht de lucht in, om vijf uur werd de eerste zoektocht gehouden op een plaats delict." 24 uur later draaide er een volledig toegerust rechercheteam dat op het hoogtepunt bestond uit zo’n zestig mensen. Vanuit Curaxc3xa7ao en Nederland waren deskundigen en politiemensen ingevlogen, met xc3xa9xc3xa9n doel voor ogen: Marlies terugvinden. Als het even kon levend, maar die hoop was al spoedig verdwenen.

Op donderdag wordt de eerste verdachte aangehouden, Rayan Pietersz, op verdenking van ontvoering en het ombrengen van het slachtoffer. In de dagen erna volgen meer arrestaties. De tenlastelegging is ruim: verdenking van betrokkenheid bij ontvoering en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Maar wat de rol van de verdachten precies zou zijn geweest, daarover komt van de kant van justitie geen enkele mededeling. Rayanxe2x80x99s moeder dekt haar zoon: xe2x80x98No body, no case, zegt ze tegen een verslaggever. Wat op dat moment nog maar weinig mensen weten is dat Rayan Pietersz zijn geheim al heeft verteld aan zijn negentienjarige vriend Kucho. Rayan zelf is al snel in beeld gekomen: het politieteam heeft alle beelden van bewakingscameraxe2x80x99s in Kralendijk binnengehaald en bestudeerd en de laatste uren van Marlies in kaart gebracht.

Marlieskarel1webVerslaggever Aimed Ayubi: "Vanaf de eerste dag wist ik dat ze in Karel’s Bar was geweest. Mike, de jongen die op de herdenkingsbijeenkomst namens de vrienden het woord voerde, werkt daar in de bar. Hij vertelde dat Marlies een rustig meisje was, dat ze geen alcohol dronk en hoe ze die avond gekleed was. Dat wist de politie toen nog niet eens. Ze droeg een driekwart spijkerbroek, een blauwe bloes en slippers."

Op de beelden van de vijf camera’s bij Karel’s Bar is te zien hoe Rayan die avond verschillende meisjes die hij niet kent, aanspreekt op de manier van ‘Hxc3xa9 schatje, je ziet er lekker uit, wil je wat drinken?’ En dat hij zelf veel whisky drinkt.

Ayubi: "We kenden Rayan. Hij was nog niet zo lang vrij, hij had zes jaar in de gevangenis op Curaxc3xa7ao gezeten voor een verkrachting.xe2x80x9d

Op zijn zestiende had hij ook al een meisje verkracht. Hij staat bekend als een rustige jongen, die onde
r invloed van sterke drank agressief wordt. Vroeger gebruikte hij ook drugs. Zijn moeder heeft hem altijd de hand boven het hoofd gehouden, hij is een echt moeders- en omakindje, zijn vader heeft zich nooit met de opvoeding bemoeid, was ook al snel uit beeld en houdt zich ook nu helemaal op de achtergrond, bijna niemand weet wie zijn vader is.

Dat de verdenking snel uit Rayan valt, komt ook doordat hij op hetzelfde tijdstip als Marlies – kwart over xc3xa9xc3xa9n – plotseling bij Karel’s Bar bleek te zijn vertrokken.

Marliesfietspadnachtweb

Verslaggever Ayubi spreekt met de operator van het WEB xe2x80″ het Water en Elektriciteits Bedrijf – die de aanval op Marlies voor zijn ogen heeft zien gebeuren. Marlies fietste over het pad naast de weg, vlak langs het hek van het WEB, en was op minder dan honderd meter van haar appartement toen ze werd aangevallen door een donkergeklede man op een zwarte scooter zonder nummerplaat en zonder verlichting. De aanval was hard, Marlies werd geslagen en ze viel, daarna trok de man haar mee de weg op en zette haar op zijn scooter voor zich.

Ayubi: "Ze is waarschijnlijk met haar achterhoofd op het asfalt gevallen en was al bijna bewusteloos. Hij heeft haar bij de keel gegrepen, de bewaker hoorde drie keer een gesmoord geluid, ‘aah’, toen is hij meteen met haar weggereden."

SlagboomheuvelsRayan slaat meteen rechtsaf, naar de heuvels (de weg op deze foto) en rijdt via binnenwegen en de kleine dorpen naar de wijk Tera Kora, waar zijn moeder en zijn oma wonen. Dichtbij het huis van zijn oma stopt hij. Waarschijnlijk heeft hij Marlies hier even ergens aan de kant van de weg in de bosjes gelegd. De tas van Marlies, met onder anderen haar paspoort, legt hij in een oude volkswagen achter oma’s huis. Dan rijdt hij verder naar een min of meer afgelegen plek in de wijk Amboina, waar hij Marlies een meter of tien vanaf een zandpad in de ‘mongi’ legt, zoals de op Bonaire overal voorkomende begroeiing van struikgewas en cactussen wordt genoemd. Aan het eind van de rit gaat hij naar het huis van zijn achternicht Rayenne, met wie hij veel optrekt. Hij woont bij haar en zijn zestienjarige vriendin logeert bij haar. Zij heeft die avond vergeefs in bed op hem liggen wachten. Als Rayan diep in de nacht thuiskomt, zegt hij dat hij met de scooter is gevallen, hij zit onder de modder. De vriendin wast zijn kleren.

Van de politie heeft hij de eerste dagen nog niet veel last. De operator van het WEB had meteen het alarmnummer gedraaid en na twintig minuten waren er inderdaad twee agenten ter plaatse verschenen. Ayubi: "De operator heeft verteld wat hij had gezien, en twee bewakers die er meteen op af waren gekomen. Dat het meisje werd aangevallen en meegenomen, maar ze hebben gewoon de fiets en de slipper opgepakt en in de pickup gelegd en zijn naar het bureau gereden zonder iets te doen. Ze deden het af als een vermissing en dan doen ze de eerste 24 uur niets. Maar het was geen vermissing." De fiets blijft de hele zondag bij het bureau staan, de plek waar het gebeurd is wordt ook niet onderzocht en de agenten vinden het ook niet nodig melding te maken van het voorval.

Rayan moet zijn hart luchten over wat er is gebeurd en doet dat tegenover zijn vriendje Siegfried Marchena, die meestal Kucho wordt genoemd. Het is een jongen van negentien die bij zijn oma woont en hoog opkijkt tegen Rayan: mede dankzij zijn gevangenisstraf heeft Rayan een behoorlijke status. Kucho is zelf vanaf zijn zestiende actief als inbreker, heeft ook een aantal maanden vastgezeten en heeft veel respect voor de oudere macho. Rayan vertelt hem: "Ik wilde dat meisje bestelen, maar ze is bewusteloos gegaan." Hij vertelt ook waar ze ligt. Kucho, als goede vriend, wil hem helpen: "Ik ga die body voor jou verbranden."

Ayubi1web_2

Op dinsdagmiddag gaat Rayan met zijn scooter naar het benzinestation waar zijn broer Vincent werkt. Hij koopt er een blik benzine. Als de politie dat later ontdekt, zegt hij dat het voor de auto van zijn moeder was en zijn moeder bevestigt dat, maar in werkelijkheid geeft hij de benzine aan Kucho die ermee naar de plek gaat waar Marlies ligt. Op xc3xa9xc3xa9n plek verbrandt hij haar kleren en spullen van haar, een meter of tien verderop graaft hij een gat, legt haar lichaam daarin en steekt ook dat in brand. Maar hij heeft veel te weinig benzine en het is nat, ze verbrandt maar gedeeltelijk, vooral aan haar onderlichaam, haar hoofd wordt het minst aangetast.

Op donderdag wordt Rayan aangehouden als hij tegelijk met nichtje Rayenne op weg is naar zijn werk. In haar auto gaan ze samen naar het Plaza Hotel van Van der Valk, waar Rayan via een uitzendbureau in de huishouding werkt. De auto van Rayenne wordt helemaal gescreend, maar er wordt niks verdachts gevonden en nicht Rayenne wordt ook niet aangehouden. Wel zal zij de sleutelfiguur worden in het onderzoek, maar dat gaat niet zomaar, het is vooral op dit punt waar officier Van Delft het heeft over "briljant tactisch en technisch politiewerk" en "goede samenwerking en kennis van de cultuur."

Maar er is meerxe2x80xa6

Rayan wordt de eerste dagen onder tamelijk erbarmelijke omstandigheden opgesloten in het politiebureautje in Rincon. Voor de bewaking wordt een particulier beveiligingsbedrijf ingeschakeld. Aimed Ayubi: "Een bewaakster van dat bedrijf heeft Rayan zogenaamd stiekem een mobiele telefoon gegeven. Hij is gaan bellen met zijn moeder, met die vriend Kucho en met zijn nicht Rayenne. Als een politieman die telefoon had gegeven, hadden ze later een probleem gehad."

MarliespdbloemengoedDankzij deze telefoon weet de politie wie de belangrijkste con
tacten zijn van Rayan en dat blijkt goud waard. De rechercheurs zetten vol in op Kucho en nicht Rayenne. Kucho wordt aangehouden, maar geeft voorlopig geen krimp: no body, no case. Uitgebreide gesprekken van de rechercheurs, die het vertrouwen van Rayenne weten te winnen, geven de doorslag. Zo vertelt Rayenne dat ze een aantal keren op verzoek van Rayan langs een bepaalde plek zijn gereden, waar Rayan had gezegd: "Daar in de mongi liggen altijd een heleboel gestolen goederen."

Het is de plek waar Marlies later gevonden zal worden, maar op het eerste gezicht is er niet veel te zien en Rayenne weet de locatie ook niet heel exact. Ze weet ook niet dat Marlies daar ligt, dat heeft Rayan niet gezegd, hij had het alleen over ‘gestolen spullen.’ Maar de ervaren rechercheurs pikken het signaal goed op en vermoeden dat Rayan iets had met die plek en dat ze daar hun aandacht op moeten richten. Dat Rayan een aantal keren terugwilde naar deze plaats delict was waarschijnlijk om vast te stellen dat hij veilig was, dat Kucho de boel goed had weggewerkt en dat de politie de plek nog niet in het vizier had.

Marliesrecherchepdweb

Het duurt tot vrijdagavond 17 oktober voor Marlies wordt gevonden. Met een beetje hulp van orkaan Omar en overvloedige regenbuien waardoor het ondiepe graf gedeeltelijk wordt blootgelegd, maar zonder de aanwijzingen van Rayenne was het zoeken geweest naar een speld in een hooiberg. Op zaterdagmiddag wordt het nieuws op een persconferentie bekendgemaakt.

Dan komt alles in een stroomversnelling. Op maandag geeft Rayan aan dat hij wel een verklaring wil afleggen, maar dat hij eerst met zijn moeder wil praten en ook met zijn advocaat. Uit ‘humanitaire overwegingen’ staat Van Delft het toe, maar hij maakt er geen geheim van dat hier ook tactische overwegingen een rol speelden: "We hebben in deze zaak weinig aan het toeval overgelaten."

Het gesprek met de moeder en de bekentenis hadden binnenskamers moeten blijven, maar verslaggever Ayubi schakelt een tussenpersoon in die het vertrouwen van Rayan’s moeder weet te winnen en zo ligt het nieuws over de bekentenis een dag later op straat. Het duurt nog twee dagen voor de politie het op een persconferentie bevestigt.

Direct na de bekentenis is de politie met Rayan alle plekken langsgegaan waar ‘iets’ is gebeurd: bij het huis van oma, waar hij niet alleen de tas van Marlies had verstopt, maar ook de scooter had geparkeerd; op de vindplaats wordt een reconstructie gehouden waarbij Rayan precies moet nadoen wat hij daar ruim drie weken eerder had uitgevoerd. In het lijkhuis wordt hij geconfronteerd met de stoffelijke resten. De reconstructie is ook aanleiding voor nieuw onderzoek op de vindplaats: de plek waar de spullen zijn verbrand is een andere dan waar het graf was. Intussen hadden de ouders van Marlies al een bloemstuk neergelegd op de zogenaamde vindplaats, maar – wellicht uit tactische overwegingen – is dat een behoorlijk eind uit de buurt van de echte plek.

Rayanp1webEr volgt ook nog een nieuwe arrestatie: van Kenneth M. Een maand voor de verdwijning van Marlies had hij zijn scooter aan Rayan verkocht, de politie wilde uitsluiten dat hij er iets mee te maken had gehad en houdt hem twee keer 24 uur aan. Hij blijkt er inderdaad niets mee te maken te hebben.

Officier Van Delft kondigde aan dat hij te zijner tijd bij het proces de complete gang van zaken zal schetsen. Nader onderzoek, onder meer bij het NFI in Rijswijk, kan misschien nog licht werpen op het tijdstip van overlijden van Marlies en de doodsoorzaak. Of nog vast te stellen is of Marlies is verkracht, is zeer de vraag.

Verslaggever Ayubi: "Niemand gelooft dat Rayan haar wilde bestelen, gezien zijn verleden had hij vast en zeker andere bedoelingen, maar ik denk dat dat er niet van gekomen is doordat ze bewusteloos was geraakt."

Tijdens een persconferentie zei Van Delft dat hij de ouders van Marlies graag wil vertellen wat er met hun dochter is gebeurd, maar zou gevolgen kunnen hebben voor een juiste procesgang en dat risico wil hij niet lopen. De laatste geheimen zullen worden onthuld tijdens het proces op Bonaire.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: