Het vonnis van Dubbeldam

31 Aug

                         (reportage uit Aktueel, augustus 2008)

Henniecarl1webCarl H.(55) uit Dordrecht is een nauwgezet man die leeft volgens een strak stramien. Op donderdagavond gaat hij zwemmen met een vriend, daarna drinken ze bij hem thuis aan de Eikenlaan een kop warme chocolademelk. Op 24 januari van dit jaar gaat het ook zo, maar even later pakt hij een mes uit de keuken en steekt hij de vrouw dood met wie hij al tien jaar samenleeft. Hij snapt zelf ook niet waarom. Tot verbijstering van de nabestaanden van het slachtoffer vindt de officier van justitie dat Carl H. geen celstraf hoeft krijgen: maximaal xc3xa9xc3xa9n jaar behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis vindt ze wel genoeg. Op 28 augustus doet de rechtbank uitspraak.

xe2x80x98Ik kan het me niet meer herinneren,xe2x80x99 zegt Carl H. voortdurend en hij schudt zijn grijze hoofd. Als hij terechtstaat voor de rechtbank in Dordrecht, weet hij bijna niets meer van die fatale nacht in januari toen hij zijn levensgezellin Hennie Suter (57) met een groot mes de keel doorsneed. De deskundigen begrijpen dat wel: Carl had last van een ernstige psychose als gevolg van verkeerde medicijnen. De dokter dacht dat hij een burn-out had, maar het was een depressie. De nabestaanden van het slachtoffer geloven er niet veel van.

Het moet ongeveer zxc3xb3 zijn gegaan: Carl heeft problemen op zijn werk, bij het bedrijf Valvoline. Hij kan de steeds groter wordende voorraadverschillen niet verklaren en hij krijgt het nieuwe computersysteem niet onder de knie. Hij gaat naar de dokter, krijgt medicijnen, maar dat helpt niet echt. Hij besluit een eind aan zijn leven te maken. Er is xc3xa9xc3xa9n praktisch bezwaar: de woning in de Eikenlaan xe2x80″ in de Dordtse wijk Dubbeldam – is hem en de familie heilig. Carl woont nog altijd in zijn ouderlijk huis. Hij is niet getrouwd met Hennie, er is wel een samenlevingscontract. Als hij doodgaat, krijgt zij het huis en verdwijnt het uit de familie. Dat mag niet gebeuren.

Monique had vijf jaar geleden een relatie met een zoon van het slachtoffer. Zij heeft het drama van dichtbij gevolgd en is ook naar de rechtszitting geweest.

Monique: xe2x80x98Dat huis was heel belangrijk voor Carl. xe2x80x99s Middags is hij wat gaan wandelen met zijn broer, met wie hij veel omging. Ze zijn samen boodschappen gaan doen, hebben samen wat gedronken. Wij denken dat Carl het toen over zijn zelfmoordplannen heeft gehad, maar dat zijn broer hem dat uit het hoofd heeft gepraat, met als argument dat het huis dan uit de familie zou gaan.xe2x80x99

De avond verloopt verder normaal, volgens een vast stramien: donderdag is het Carlxe2x80x99s vaste zwemavond, samen met zijn vaste zwemmaat. Al jarenlang. Na het zwemmen wordt Carl thuisgebracht, met zxe2x80x99n driexc3xabn drinken ze een beker warme chocolademelk.

Monique: xe2x80x98Carl was een man van tradities, op het neurotische af. Hennie sneed ook altijd zijn vlees voor, haalde de botjes uit zijn kip en vis en als dat niet goed gedaan was, waren de rapen gaar.xe2x80x99

De zwemvriend vertrekt rond een uur of tien. Op dat moment is de sfeer in huis nog goed. Tegen half elf besluit Hennie te gaan slapen. Sinds een paar weken slapen ze in aparte kamers, vanwege Carlxe2x80x99s psychische klachten. Carl gaat vijf minuten later ook naar boven, ze treffen elkaar nog in de badkamer en wensen elkaar welterusten. Niks aan de hand.

Rond half xc3xa9xc3xa9n xe2x80x99s nachts wordt Carl wakker. Hij loopt naar beneden voor een glaasje water.

Monique: xe2x80x98Carl heeft verklaard dat hij een fles terpentine en lucifers heeft gepakt en naar boven is gegaan om brand te stichten en zodoende Hennie om te brengen. Dat had hij toch maar niet gedaan, omdat hij niet wilde dat zij onherkenbaar werd. Volgens eigen zeggen was hij weer naar beneden gelopen en had hij de spullen teruggezet. Daarna is alles blanco en herinnert hij zich niks meer, tot aan het moment dat hij de politie belt, om vijf voor drie. Hij vertelt de politie dat hij Hennie de keel heeft doorgesneden. Als zes minuten later de politie arriveert, blijkt dit inderdaad het geval.xe2x80x99

Maar Carl wilde toch zelfmoord plegen, waarom moest Hennie dan dood? Vreemd genoeg blijkt tijdens het proces dat de rechter ervan uitgaat dat Carl met de terpentine naar boven is gegaan nadat hij Hennie had vermoord, maar dat hij toch maar geen brand had gesticht omdat dat zonde was van het huis.

Er zijn meer vragen. Zo verklaren buren dat ze rond kwart voor xc3xa9xc3xa9n xe2x80x98hysterisch gegilxe2x80x99 hebben gehoord, wat zou duiden op een ernstige ruzie. Carl herinnert zich hier niets van, maar het past wel bij de bevindingen van de patholoog die verklaart dat het een ware strijd voor het slachtoffer moet zijn geweest: ze heeft afweerletsels aan de binnenzijde van de handen, er zijn steekwonden aangetroffen in het gezicht, rechts naast de neus, de rechterborst is geperforeerd, de hals meerdere keren doorgesneden en in sommige wonden is meerdere keren gestoken. Uit de sectie blijkt ook dat ten tijde van het doorsnijden van de keel er al geen leven meer in het lichaam was.

Monique: xe2x80x98Bij de rechtbank zegt Carl dat hij zich hier allemaal niets van herinnert. Dat is opmerkelijk, omdat hij daar hij in de eerste verklaringen wel over heeft verteld en gezegd dat hij haar de keel wilde doorsnijden zodat het snel voorbij zou zijn.xe2x80x99

En er is meerxe2x80xa6

De politie treft door Carl geschreven brieven aan. De ene brief begint met xe2x80x98Hennie is opgeofferd voor deze zaakxe2x80x99 en er komt een zin in voor als: xe2x80x98De Amerikanen hebben mij jarenlang mijn gang laten gaan, tot ik zou bekennen, maar de papieren liggen achter het schot.xe2x80x99

Monique: xe2x80x98Eerst zei Carl dat hij deze brieven niet kende, nadat hij ze gezien had zei hij dat ze ver voor de moord zijn geschreven. Maar er zat bloed van hem en van Hennie op de brieven. De moord is gepleegd om een uur of xc3xa9xc3xa9n, hij heeft tot drie uur de tijd gehad om ze te schrijven.xe2x80x99 Met xe2x80x98de Amerikanenxe2x80x99 moet Carl zijn bazen hebben bedoeld: het bedrijf waar hij werkte was in Amerikaanse handen.

Tijdens de rechtszaak wordt er veel gepraat over het medicijngebruik. In het bloed van Carl zijn geen sporen van medicijnen of
alcohol gevonden, maar volgens de psychiater kan het medicijngebruik van een week eerder wel invloed hebben gehad op de toestand van de verdachte. Monique: xe2x80x98De laatste capsule had hij een week vxc3xb3xc3xb3r de moord ingenomen, dat is toch wel vreemd.xe2x80x99

In de rechtszaal stoorde de familie zich nogal aan het lange pleidooi van de advocate.

Monique: xe2x80x98Wat ik ervan meekreeg was dat Carl al genoeg gestraft is, omdat hij elke dag moet lijden aan het gemis van Hennie. Dat ging haar zoons toch echt te ver, de stemming werd  grimmig. En emotioneel.xe2x80x99

Het laatste woord is aan Carl. Hij zegt dat hij spijt heeft van zijn daad, voor zijn familie en schoonfamilie. Ineens herinnert hij zich nog dat er enkele goederen in beslag zijn genomen. Hij vraagt de rechter of deze spullen aan zijn broer meegegeven kunnen worden. De rechter vraagt of hij ook het verbogen mes bedoelt, waarmee de moord was gepleegd. Nee, het ging om de andere persoonlijke spullen.

Monique: xe2x80x98De rechter legde uit dat dit via de advocate loopt en dat die de broer wel zou weten te vinden. Daarop begon de broer hard te lachen, tot woede van een van de zoons van Hennie, die uit protest de zaal verliet.xe2x80x99

En dan is er nog het mysterie van xe2x80x98het testamentxe2x80x99. Op de zitting is er ook even over gesproken. Carl had een boek geleend van zijn broer, xe2x80x98Het Testamentxe2x80x99 van John Grisham. Het boek gaat over een man die zelfmoord wil plegen en dat ook doet, maar pas nadat hij zijn testament veranderd heeft, zijn nabestaanden krijgen niets.

Monique: xe2x80x98Op de vraag of Carl zijn inspiratie had opgedaan in dit boek, ontkende hij. Maar het is wel opvallend dat er een ezelsoor was op pagina 32, terwijl Carl beweert dat hij al veel verder was in het boek. Hij kon zich niet herinneren of hij die bewuste avond nog in het boek gelezen had, maar wij vonden het allemaal nogal typisch. Vooral toen we hoorden dat hij in februari, dus na de dood van Hennie, het samenlevingscontract heeft laten veranderen om haar te onterven.xe2x80x99

Wat zal het worden, de 28-ste? De familie heeft weinig vertrouwen in een bevredigende afloop. Als de eis al zo licht is dat er niet eens gevangenisstraf wordt gevraagd, zal het vonnis moeilijk zwaar kunnen zijn. Tenzij de rechters het volkomen oneens zijn met de officier van justitie, maar anders is het voor Carl H. een gelopen race. Hij zal ongetwijfeld niet in hoger beroep gaan en over een jaar kan hij weer in zijn zo dierbare ouderlijk huis gaan wonen. Alleen, dat wel. Maar op donderdagavond komt zijn zwemmaat hem vast wel weer halen en drinken ze na afloop weer een kop warme chocolademelk.

(verdere berichten staan hier)

          

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: