Ferry de Kok, de tweede man

31 Aug

Ferrymieremet1web

                   (reportage voor Nieuwe Revu, juni 2007)

Dankzij zijn snelle reflexen als hockeyprof overleefde hij een moordaanslag, hij was erbij toen John Mieremet in Thailand werd geliquideerd, zijn naam duikt al jaren op in allerlei dossiers maar voor de Nederlandse justitie was hij ongrijpbaar: Ferry de Kok(42). Nu is hij in Belgixc3xab veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf omdat hij een medewerker van de gokhallen van de Erven Mieremet zou hebben bedreigd. Volgens de kranten is hij voortvluchtig, xe2x80x98maar ik ben me echt van geen kwaad bewust, ik zoek geen plekje om me te verstoppen ik loop nergens voor weg, ze komen maar.xe2x80x99

Portret van een man in de schaduw van de onderwereld.

(Foto: Ferry de Kok en John Mieremet ‘op zakenreis’)

In februari 2003 is Ferry de Kok thuis in Purmerend als hem ineens de kogels om de oren

vliegen: dwars door het raam wordt er op hem geschoten, met een automatisch vuurwapen. Hoewel niet meer zo afgetraind als tijdens zijn professionele ijshockeycarrixc3xa8re bij de Amstel Tigers zijn zijn reflexen nog goed: bliksemsnel laat hij zich vallen en weet hij het grootste deel van de salvo te ontwijken. Hij wordt zes keer geraakt, maar niet dodelijk. Wie heeft het op hem gemunt? De schutters laten doorgaans geen briefje achter en ook in dit geval blijft het gissen. De naam van Stanley H., de nieuwe Godfather, wordt genoemd. Ferry de Kok: xe2x80x98Dat heb ik ook gehoord, maar ik weet het niet. Het klopt wel dat ik een conflict met hem had. Hij had mij ervan beschuldigd dat ik bij een incasso zijn naam had genoemd. Ik zei dat dat niet zo was. Hij geloofde mij niet, maar hij zei: xe2x80x9cHet is wel goed.xe2x80x9d Het zat me toch niet lekker, ik ben teruggegaan en heb hem gezegd dat hij er echt naast zat. Hij deed joviaal, ik kreeg twee schouderklopjes, maar ik was er niet gerust op.xe2x80x99

Feit is dat de aanslag enkele dagen na dit akkefietje plaatsvindt. Ferry is dan nog erg op zijn hoede, xe2x80x98dat is mijn geluk geweest. Ik lag thuis op de bank, ik had ook het geluk dat de eerste kogel over mijn hoofd ging. Ik liet me meteen op de grond vallen. Toen werden er nog 16 of 17 schoten afgevuurd.xe2x80x99 De aanslag wordt nooit opgehelderd of opgexc3xabist. Maar wie is deze Ferry de Kok, dat hij het doelwit wordt van een serieuze poging tot liquidatie in het criminele milieu?

De Kok groeide op met een andere jongen uit de Watergraafsmeer die later nog aardig bekend zou worden: topcrimineel Mink Kok. Er was een vriendengroepje dat elkaar later nog vaak tegenkwam, overigens niet speciaal in het criminele milieu: men deed zijn eigen ding. Zo fungeerde Ferry geruime tijd als chauffeur annex bodyguard voor Bekende Nederlanders en Buitenlandse Sterren, met drugshandel liet hij zich voorzover bekend nooit in. Dat hij goed kan opschieten met Mink Kok, is niet zo vreemd: beiden staan bekend als behoorlijk gisse jongens. Als er al een rode draad in het leven van Ferry te bespeuren valt, dan is het dat hij xe2x80x98in de buurt isxe2x80x99. Bijvoorbeeld als er iemand vermanend moet worden toegesproken wegens achterstallige betalingen. Zo komt hij in het Endstra-dossier voor als een van de mensen die zakenman Rolf Friedlxc3xa4nder dringend adviseert over de brug te komen als diens zoon Pelle in de penarie zit. Hij zou samen met Jan Femer bij Friedlxc3xa4nder aan de deur zijn geweest. Overigens kende hij Friedlxc3xa4nder nog uit zijn ijshockeytijd: Friedlxc3xa4nder was voorzitter van de Amstel Tigers.

Dit speelt zich nog af in de periode vxc3xb3xc3xb3r de liquidaties, als de verhoudingen nog enigszins duidelijk zijn, niet lang daarna ontstaat er verdeeldheid. Terwijl Mink Kok in de gevangenis zit voor wapenhandel wordt de ene na de andere crimineel afgeknald en worden de kaarten opnieuw geschud. Stanley H. en Mink Kok golden tot dan toe als twee handen op xc3xa9xc3xa9n buik, maar dat verandert: Stanley neemt afstand van Mink en sluit zich aan bij xe2x80x98de tegenpartijxe2x80x99: Holleeder en zijn kompanen. En dan zit Ferry ook zomaar bij het andere kamp, dat kan ook een rol hebben gespeeld bij de aanslag in Purmerend. Ferry: xe2x80x98Ik was de ogen en oren van Mink, zij hadden hem laten vallen, zijn geld afgepikt. Misschien vonden ze het niet fijn dat ik nog met Mink bleef omgaan. Ik kreeg ook nog geld van die groep. Als het van die kant komt, heb ik mijn eigen aanslag gefinancierd.xe2x80x99

FerryhockeyIn Purmerend voelt Ferry zich na de mislukte liquidatiepoging niet veilig meer, maar waar moet je heen? xe2x80x98Er zijn niet zoveel mensen die je in zoxe2x80x99n situatie graag onderdak bieden. Ik kende John Mieremet toen oppervlakkig, bij hem kon ik wxc3xa9l terecht.xe2x80x99 Ferry verkast naar het Belgische Neerpelt, waar Mieremet aan de Wildlaan een meer dan riante villa bewoont. Gaandeweg raken de mannen goed bevriend. Mieremet is bezig met het opzetten van legale bedrijven. Op het industrieterrein in Overpelt is zijn bedrijf Tools & Textiles gevestigd dat spullen uit China importeert.

De heren reizen wat af. xe2x80x98We zaten voor zaken veel in China, maar daar was verder niet veel te beleven, we maakten vaak een tussenstop in Thailand.xe2x80x99 Daar raakt Mieremet verslingerd aan de cultuur en begint hij een groot onroerend-goed project, het Singto Park, net buiten de bruisende badplaats Pattaya. Mieremet heeft dan al een aanslag (voor het kantoor van Evert Hingst in Amsterdam) overleefd, hij heeft alle reden om zich onveilig te voelen. In Belgixc3xab heeft hij steevast een kogelvrij vest binnen handbereik en als er verplaatst moet worden, gaat dat in vliegende vaart, er wordt nergens gestopt. In Thailand waant hij zich veilig.

LEES MEER:

No Responses to “Ferry de Kok, de tweede man”

  1. De Snuiter October 27, 2008 at 1:50 pm #

    En we weten inmiddels allemaal hoe ”veilig” hij in Thailand was…

  2. anoniem May 10, 2009 at 11:26 pm #

    6 kogels geraakt? ik heb hem zien lopen vlak na het schietn!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: