Vrijdag 29 augustus: Zwammer- en Rotterdam, Old Soldier, Oude Moord

29 Aug

Holleederrdam1web "Ik zag een Bode Graven."

"Omdat ik niet kan schaken, en nog veel Rotter Dam."

"…dat ik als Zwammer Dam."

Tja, dat krijg je als je iemand moet opzoeken die zich niet gemakkelijk laat vinden en je passeert zowel Bodegraven als Zwammerdam, dan zit dat rottige liedje van Seth Gaaikema de rest van de dag weer in je hoofd. Zeker als je later op de dag ook nog eens op de Wassenaarseweg moet zijn ( "Rood was ze en Bruinisse, maar ze wil d’r haar niet wassen want Els vindt Wassenaar"). Wat een mooi oud-Hollands landschap trouwens, daar bij Zwammerdam. Zo dicht bij de jachtige Randstad en zo’n rust. En maar xc3xa9xc3xa9n windmolen.

Het verbaast me wel hoe goed van vertrouwen mensen  nog altijd zijn. Een paar keer aanbellen – ‘hij woont in die straat’ – en je hebt ze zo gevonden. Niet alleen in dit keurige gebied, later ‘s middags in een cafxc3xa9 waar op het eerste gezicht voor minstens vijftig jaar celstraf rondhing, was men al even behulpzaam. En in beide gevallen ging het om moord.

Tussen deze bedrijven door nog even bij ‘de Bunker’ in Rotterdam gekeken. Gelukkig was er toen, om even over drie, net een schorsing. Op de foto links Jan-Hein Kuijpers aan het bellen, rechts Stijn Franken in gesprek met Marian Husken. Voor iemand die daar oog voor had (gelukkig was die er niet) moet het een grappig gezicht zijn geweest: op een gegeven moment stond ik even met Menno van Dongen (Volkskrant) en Paul Vugts (Parool) te praten, met Kuijpers en Franken. Drie tamelijk kleine verslaggevers, twee advocaten die daar allebei (vooral Franken) minstens een kop bovenuit steken.

Jessepano_2Franken had betoogd (hoorde ik) dat Holleeder geen eerlijk proces kreeg, dat zijn zaak niet-ontvankelijk moest worden verklaard vanwege de beeldvorming in de media: hij is afgeschilderd als een grote boef, terwijl daar niets van bewezen is.

Daar heeft hij wel een punt. Neem Panorama, deze week, met een overigens unieke foto van Jesse Remmers op de voorpagina. ‘Is dit Holleeders huurmoordenaar?’ Justitie hoopt te kunnen bewijzen dat Holleeder met liquidaties te maken heeft, maar tot nu toe is daar nog geen greintje bewijs voor, zelfs geen aanwijzing en hij wordt daar ook niet van verdacht.

Met Marian Husken had ik het nog even over de uitglijder van mr. Rino Verpalen, de vorige rechter van Holleeder, die wat onhandige uitspraken had gedaan tegenover Bert Huisjes van de Telegraaf, over het Holleeder-proces. Dat gebeurde tijdens een symposium. De vraag is in hoeverre je je als verslaggever moet houden aan bepaalde ‘mores’ en of er in zo’n situatie sprake is van ‘off the record’.

Ik heb er zelf geen ervaringen mee, ik ben xc3xa9xc3xa9n keer in mijn leven op een symposium geweest en dat was niet met rechters, maar met psychologen. En dat was genoeg.

                                                            *

Er was meer te doen in Rotterdam en omstreken, ik ben niet naar binnen gegaan voor ‘t proces, het echte werk begint op 25 november – en dan nog ga ik daar geen hele dagen zitten, ik vrees dat er weinig nieuws te melden is. Ik ben naar een andere ‘gesloten afdeling’ geweest, voor een bezoek aan een oude soldaat, de meest gedecoreerde nog levende held. Is voor het laatste nummer van het ‘bookazine’ DIF (van Fons Burger).

Daarna nog wat Haagse onderwereld afgestruind voor informatie over de moord op Peter van de Berg, omstreeks 1989. Dat heeft zich afgespeeld voor het allang niet meer bestaande cafxc3xa9 Condor. De toenmalige eigenaar is afgelopen april overleden, maar ik heb wel iemand gesproken die het bijna voor haar ogen heeft zien gebeuren. Peter van de Berg kende ze als een ontzettend aardige vent.

Merkwaardig genoeg wist zij niet wat het motief was en wie het heeft gedaan. Dat was destijds niet bekend en er is ook nooit iemand voor aangehouden. Dat zal nu ook niet meer gebeuren, want de betreffende persoon is zelf inmiddels dood (ook door geweld). Eigenlijk ging het me bij dat cafxc3xa9 om iets anders, maar dat verhaal bleek niet te kloppen.

No Responses to “Vrijdag 29 augustus: Zwammer- en Rotterdam, Old Soldier, Oude Moord”

 1. marian August 29, 2008 at 12:25 pm #

  Begrijp niet dat er advocaten zijn,die dat soort mensen willen verdedigen,inderdaad mafia maatjes,maakt zijn eigen druk om de gezondheid van Holleerder,terwijl hij zijn eigen nooit druk heeft gemaakt om de nabestaanden of wat dan ook van zijn slachtoffers.

 2. B-dog August 30, 2008 at 12:43 pm #

  ‘Dat soort mensen’ hebben ook recht op verdediging. Net als jij morgen, als het nodig is. Een longarts gaat ook niet zeggen, dit soort mensen die altijd hebben gerookt ga ik maar niet opereren….
  Gelukkig kunnen Advocaten hun professionalteit bewaren en laten die zich niet misleiden door de media.

 3. marian August 30, 2008 at 12:52 pm #

  Dat met die longarts valt toch niet te vergelijken.

 4. marian August 30, 2008 at 12:52 pm #

  Dat met die longarts valt toch niet te vergelijken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: