Donderdag 28 augustus: het Vonnis van Dubbeldam; Beau's Zintuig

28 Aug

Henniecarl1webVandaag is de uitspraak in een van de meest raadselachtige moordzaken van de afgelopen jaren. Het speelde zich op 24 januari van dit jaar af in de Dordtse wijk Dubbeldam. Ik ken geen andere zaak waarin iemand zo xe2x80x98out of the bluexe2x80x99 zijn partner vermoordt. De man heet Carl H., de vrouw Hennie Suter.

Ik zal er niet alles van verklappen, ik heb er voor Aktueel een reportage over gemaakt en die ligt nu in de winkel. Kern van het verhaal is: Carl H. had verkeerde medicijnen voorgeschreven gekregen, de huisarts dacht dat hij last had van een burn-out, in werkelijkheid was hij depressief.

Ik heb daar zelf weinig verstand van, maar ik hoorde dat het bij een burn-out niet zo vanzelfsprekend is dat er pillen worden voorgeschreven. De symptomen schijnen wel wat op elkaar te lijken, maar voor mij was dit verwarren van twee toch tamelijk verschillende xe2x80x98aandoeningenxe2x80x99 nieuw.

De gevolgen waren in elk geval desastreus: Carl raakte xe2x80x99s nachts in een psychose en stak Hennie dood met een mes. Tijdens het proces zei hij dat hij zich daar niets meer van herinnerde, maar er zijn wel heel veel tegenstrijdigheden.

Hij zou overdag nog van plan zijn geweest zelfmoord te plegen.

Hij was van plan geweest Hennie in brand te steken, maar had daarvan afgezien omdat zijn ouderlijk huis hem erg dierbaar was en dat moest in de familie blijven. Daarom kon hij ook geen zelfmoord plegen: dan ging het naar Hennie.

Het staat vast dat hij met terpentine en lucifers naar boven is geweest, maar wanneer? Voor de moord, of erna, om sporen te wissen?

En hij verklaarde dat hij haar de keel doorsneed om het allemaal snel te laten verlopen, maar dat klopt niet met de aangetroffen sporen en verklaringen van de buren. Daaruit blijkt dat er een hevig gevecht aan is voorafgegaan, waarbij Hennie zich hevig heeft verzet. En dat ze al dood was als gevolg van een groot aantal messteken voordat haar keel werd doorgesneden.

Tja, wat moet je daar nu voor vragen, als straf? De psychiater die Carl onderzocht kwam tot de conclusie dat er geen enkele kans op herhaling was, het delict was puur te wijten aan het gebruik van verkeerde medicijnen. Ook al had hij de laatste meer dan een week vxc3xb3xc3xb3r het delict ingenomen.

De officier van justitie had erg veel vertrouwen in het oordeel van de deskundige: zij vindt een gevangenisstraf helemaal niet nodig, behandeling op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis voor de duur van maximaal xc3xa9xc3xa9n jaar vindt ze genoeg.

Als de rechtbank daarin meegaat xe2x80″ en vandaag wordt dat bekend xe2x80″ dan is hiermee de zaak afgedaan. Tot woede van de nabestaanden van Hennie, dat wel. Maar de kans dat Carl en zijn advocaat in hoger beroep gaan tegen een vonnis dat niet zwaarder is dan de eis, lijkt niet al te groot.

                                                            *

BeauZelden iemand zo zien worstelen met ‘de waarheid’ als Beau van Erven Dorens gisteravond bij Knevel & Van den Brink. En in de Telegraaf komt hij met hetzelfde verhaal: emotioneel betrokken, ‘integer en met liefde gemaakt’. Als presentator van Het Zesde Zintuig (begint avnavond weer op RTL 4, half tien) kan hij moeilijk anders. Vorig jaar had hij zich nog wat sceptischer uitgelaten, dat is hem waarschijnlijk niet in dank afgenomen.

Beau weet natuurlijk net zo goed als iedereen met een beetje gezond verstand dat Het Zesde Zintuig xc3xa9xc3xa9n grote zwendelpartij is met halve gare en betreurenswaardige idioten. Er is niet xc3xa9xc3xa9n piskijker bij die ook maar een fractie van ‘gene zijde’ doorkrijgt. Wie dat gelooft is zelf rijp voor de sloop.

Dat nabestaanden eraan meewerken, begrijp ik nog wel. Ze zitten met onopgeloste vragen, vinden het belangrijk dat er aandacht aan de zaak wordt besteed en: baat het niet, schaadt het niet. Is ook niet zo erg, maar dat neemt niet weg dat het verwerpelijk is van de programmamakers daar zo gruwelijk misbruik van te maken.

                                                           *

Een per ongeluk achtergelaten koffertje in de trein is genoeg om het treinverkeer in de hele Randstad een dag plat te leggen. Exc3xa9n telefoontje van een jaloers drugsverslaafd ex-vriendje is genoeg om een vliegtuig vol passagiers zes uur lang op Rotterdam Airport te laten staan. Natuurlijk moeten verdachte zaken en meldingen serieus worden genomen, maar kan dat niet wat sneller en efficixc3xabnter? De terreur-hysterie leek net een beetje over. Of heeft de mensheid behoefte aan hysterie? Al is het maar om een oude handtekening (minister Cramer). Het van-de-pot-gerukt-zijn doet zich niet alleen voor in Hilversum.

                                                       *

Tja, en dan Holleeder. Vandaag de regiezittingen in Rotterdam. Misschien ga ik er nog even kijken – al is de vraag of je daar zo nog binnenkomt, of de aanmelding bij de bunker in Osdorp hier ook geldig is. Ik denk dat er inhoudelijk weinig interessants te melden is, het zou meer zijn: kijken welke collega’s de moeite hebben genomen hun gezicht te laten zien.

No Responses to “Donderdag 28 augustus: het Vonnis van Dubbeldam; Beau's Zintuig”

 1. Piet Wiet August 28, 2008 at 9:12 am #

  Ben je met het verkeerde been uit bed gestapt, je klinkt nogal sceptisch negatief vandaag?

 2. Mookie August 28, 2008 at 9:28 am #

  Ik zal je vanmiddag direct het vonnis doorgeven. Het stuk in de aktueel vind ik echt heel goed geworden, de foto’s maken het helemaal compleet.

  Je hoort van me, groetjes Monique

 3. anoniem August 28, 2008 at 10:08 am #

  Ik weet uit eigen ervaringen,dat bij verkeerde medicijnen of stoppen met medicijnen(al is het een week eerder) het goed mis kan gaan.
  Heb van een zieleknijper toen haldol gekregen,die verkeerd op mijn lichaam reageerde(werkte op de spieren)
  daarna zeprexa die ook niet in mijn hoofd thuis hoorde,na een tijdje die troep geslikt te hebben,ben ik ermee gestopt.
  Ja en dan gaat het mis,dan gebeuren er de meest vreslijke dinge(in je hoofd,en met le lichaam)

 4. chris August 28, 2008 at 11:37 am #

  Het is best interessant om naar de psyche te kijken van mensen die beweren dat ze paranormaal begaafd of helderziend of -voelend zijn. Opvallend vaak zie je dan namelijk elementen van een angststoornis terugkomen. Van mensen die bijna voortdurend angst hebben cg constant in problemen denken. Wat je dan ziet gebeuren is dat ze waarde toekennen aan een situatie waar ze vantevoren bang voor zijn geweest.

  Om een simpel voorbeeld te geven: iemand wil met de fiets weg, maar is bang om met een lekke band ergens te stranden. Die angst is er altijd als men weg wil met de fiets. Vervolgens krijgt men uiteraard een keer een lekke band en dan wordt meteen gedacht: zie je wel, ik had al een voorgevoel! Men vergeet al die keren dat er niets gebeurde en men kent dus waarde toe aan het incident.

  Als je deze angststoornis elke dag voelt, dan voel je dus tussen al die duizenden gebeurtenissen/gedachten per dag altijd wel ergens een ‘voorgevoel-moment’

  Het is dan verleidelijk voor de mens om te denken over een bijzondere gave te beschikken, terwijl er wellicht gewoon sprake is van een te behandelen stoornis.

 5. gerda August 28, 2008 at 12:00 pm #

  @Chris,
  Ik heb niks gelezen over paranormaal begafd,helderziend.
  Jij wel dan,zo ja waar dan.

 6. gerda August 28, 2008 at 12:10 pm #

  @chris,
  Er staat dus wel,iets geshreven over paranoormaal/helderziend word in het nieuwe seizoen gepresenteerd door Beau van Erven dorens.

 7. ? August 28, 2008 at 12:30 pm #

  @Chris,Jij bent ook op alle markten thuis,je denkt alles te weten over de wet en zwart/wit denken,nu verander je in een keer in een zielenknijper.

 8. chris August 28, 2008 at 12:33 pm #

  @HJK

  Je schrijft: ”De psychiater die Carl onderzocht kwam tot de conclusie dat er geen enkele kans op herhaling was”

  Ik ken de zaak niet, maar deze zin kan nooit kloppen. Er is geen psychiater ter wereld die een dergelijk statement durft te maken. En terecht.

  Hij zal waarschijnlijk gezegd hebben dat de kans op herhaling gering is ALS de man een behandeling krijgt, zijn medicijnen inneemt enz. enz.

 9. Mokum August 28, 2008 at 1:01 pm #

  Chris de allesweter ?

 10. anoniem August 28, 2008 at 1:20 pm #

  Ook psygiaters maken fouten,in mij geval stelde ze vast dat ik een psygose had,maar dat hadden ze dus mis,er was iets in mijn drinken gegooid.

 11. chris August 28, 2008 at 2:28 pm #

  Een psychose kan zeer wel ontstaan of worden opgeroepen (daar waar het wellicht sluimerend al in aanleg aanwezig was) door middel van drugs. De voorbeelden zijn legio

 12. ErJe August 28, 2008 at 2:57 pm #

  Het gebeurde maandagmorgen nog weer in een Overijssels plaatsje (stadje) waar een man zijn gezin, vrouw en twee kinderen bijna had vermoord. Zelf bracht hij zich vele messteken toe en moeder en kinderen wisten deels gewond nog tijdelijk te ontsnappen.
  Dit alles omdat meneer depressief was en zijn medicijnen niet had ingenomen. Je hebt dan gewoon een tijdbom in huis.
  Hopelijk dat jeugd en gezin hier nu wel ingrijpt om tzt een herhaling te voorkomen.

 13. ike August 28, 2008 at 3:32 pm #

  Heel erg wat daar in Overijsel is gebeurd,maar ik neem aan dat die moeder toch niet weer terug is bij die man.

 14. Gerrit August 28, 2008 at 9:56 pm #

  Zelfde gebeurt nu toch weer met dat Transavia toestel. Heeft zes(!) uur staan wachten en niemand mocht het toestel verlaten. Bij de eerste nieuwsmelding dacht ik al: Zal wel weer niks wezen. Maar ja, de mannen (en vrouwen) van de anti-terreureenheden moeten wel laten zien dat ze onontbeerlijk zijn. Dat ze daarvoor de levens van veel mensen ontregelen, is op de mondiale schaal van de strijd tegen de “terreur” van geen enkele betekenis. O, en als u er toevallig naast mocht zitten, luister dan goed: “U bent aangehouden op verdenking van terroristische aktiviteiten”, dan snel een zak over uw hoofd, boeien om en afvoeren die hap. Nog een geluk dat u niet ter plekke wordt doodgeschoten, voor de zekerheid en ter bescherming van de rechtsorde, vanzelfsprekend. Overdreven? Daar denken zij die het is overkomen heel anders over. Het zal je vakantie maar zijn! De terreur zal bestreden worden, wat het ook mag kosten en het kost wat!
  In Afghanistan 90 levens van vrouwen en kinderen en hier twee mensen onschuldig in de cel. Zo ziet u: Er worden grote vorderingen geboekt, al die kinderen, al die vakantiegangers, levensgevaarlijk!

 15. Ada August 29, 2008 at 11:21 am #

  Mwah, ik vond die Peter Hurkos junior behoorlijk overtuigend overkomen. De reakties van de familie zeggen genoeg.

 16. Piet Wiet August 29, 2008 at 11:52 am #

  Het is een bekend gegeven dat het te kort of teveel aan bepaalde hormonen psychosen, angsten,of andere eigenaardigheden veroorzaakt. Als je de hersenen ziet als een medicijnkastje met gereguleerde afgifte, is het de taak van de psychiater om chemisch die afgifte weer op het juiste volume te brengen. Dat is nu eenmaal een weg van trial and error.
  Veel mensen kunnen zich dit niet voorstellen omdat hun lichaam goed functioneert. We noemen het een psychische stoornis terwijl het feitelijk een fysiek foutje betreft dat verkeerd geestelijk functioneren teweeg brengt. Kijk eens naar de geestverruimende middelen wat die soms niet teweegbrengen.. Daar begrijpen we wel van dat het gebeurd, als gebruikers in de problemen komen is de verslaving een verzachtende omstandigheid, maar als een mens permanent met zo’n defect rondloopt dan hebben we er blijkbaar weinig medelijden mee..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: