Maandag 25 augustus: Joyce & Wendy gevonden; 'zinloos geweld' & Ikea-killer

25 Aug

Videlerev1web

Het lijkt erop dat op Isla Margarita de lichamen van de sinds een jaar vermiste Wendy Videler-Eman (41) en haar dochter Joyce (14) zijn gevonden. Jagers ontdekten ze in een ondiep graf aan de ra nd van de luchthaven. Ze waren met handen en voeten aan elkaar vastgevonden en bedekt met een laag ongebluste kalk.

Dat de twee niet meer in leven waren komt niet echt als een verrassing, de familie (met vader Arthur die nog steeds op het eiland woont) zou zijn bedreigd vanuit een Colombiaans drugskartel. Het hoe en waarom blijft een mysterie.

                                                           *

SchinkelfunnyVoor ‘onze soort’ was de aflevering van Zomergasten van gisteravond, met socioloog Willem Schinkel, uiteraard verplichte kost. Afgezien daarvan: buitengewoon interessant. Het deed mij veel denken aan de tijd dat ik mij nogal heb verdiept in seriemoordenaars waarbij het ook draait om de wezenlijke vragen over de ‘zin’ van geweld en de ingewikkelde processen in de sociale omgeving en de maatschappij die daarbij een rol spelen. Moeilijk om naar te kijken, maar heel wezenlijk was het fragment uit de film ‘Funny Games’ over twee nette sadisten die een gezin uitmoorden. Het is moeilijk voor te stellen, maar de praktijk is ook bij dit soort monsterlijke uitwassen veel dichterbij dan de meeste mensen zich kunnen (en willen) voorstellen.

                                                        *

IkeaNauw verwant aan bovenstaande – ook sociologisch gezien interessant: wat dreef de ‘Ikea-killer’? De man ontkent – volgens zijn advocaat – dat hij de parkeerregelaars met opzet heeft aangereden. Dak kun je moeilijk verrassend noemen. Wat mij vooral interesseert is: is het iemand – om met Schinkel te spreken – uit dat deel van de maatschappij dat ‘van ons’ niet mag meedoen, of juist niet? Allochtoon, aso of kak, of ergens daar tussenin? ‘t Blijft opmerkelijk dat er zo weinig bekend wordt over zijn identiteit. In veel andere gevallen zegt dat wel iets over het milieu.

 

No Responses to “Maandag 25 augustus: Joyce & Wendy gevonden; 'zinloos geweld' & Ikea-killer”

 1. DR August 25, 2008 at 9:28 am #

  Volgens mij geen zuivere koffie met de bezigheden van de familie Videler….je wordt niet zomaar ontvoerd en afgemaakt.

 2. Mia August 25, 2008 at 10:33 am #

  http://www.bndestem.nl/extra/spectrum/2656497/
  Moeder-en-dochter-vermoord-of-voortvluchtig.ece

 3. nicole winterswijk-videler August 25, 2008 at 11:18 am #

  DR, hou je “volgens mij theorie” voor je zolang niets zeker is.
  Namens de familie
  Nicole Winterswijk-Videler

 4. w.v.m. August 25, 2008 at 12:41 pm #

  Heel erg wat er met moeder en dochter is gebeurd.Maar dit soort dingen gebeuren in dat wereldje.

 5. Pol August 25, 2008 at 1:37 pm #

  Aha, de Ikea-racer is wellicht geen ‘uitgeslotene’ maar juist iemand die heel erg bij ‘ons’ hoort. En misschien, ik speculeer er even ongegeneerd op los, is het wel iemand uit de hogere regionen van onze maatschappij die uit een sociale omgeving komt waar ze heel goed weten hoe ze dit soort dingen juridisch handig aanpakken. Goede advocaat er bij, mediastilte enz. Mmmm… ik blijf benieuwd.

 6. Paul G. August 25, 2008 at 1:42 pm #

  @DR

  Heerlijk achterlijk dom mannetje dat je er rondloopt…

  Wat iemand ook doet, een kind van 14 hoort er niet bij betrokken te raken. Maar dat dringt niet tot zulke engnekjes als jou door. Zo’n mannetje als jou heeft achter een toetsenbord een grote bek, maar op straat hang je de angsthaas uit….

 7. Gerrit August 25, 2008 at 2:44 pm #

  “DR, hou je “volgens mij theorie” voor je zolang niets zeker is.” Daar kan helaas niet aan worden voldaan. Dit is geen site voor toegepaste wetenschap. Hier mag iedereen zeggen wat hij of zij denkt, zolang het binnen de grenzen van het betamelijke, redelijke en fatsoenlijke blijft. Deze site is juist hierom zo interessant. Mocht het zo zijn dat daardoor je gevoelens worden gekwetst, om wat voor reden dan ook, dan is het misschien beter als je wat anders te doen vindt. Ik weet het: Life is a bitch. En wat dat kind van veertien betreft: Dat is verschrikkelijk. Elke moord is een ernstige zaak, maar de moord op een kind raakt ons diep in het hart. Maar vergeet niet dat elke dag vele kinderen sterven, vaak naamloos, door honger, armoede, ziekte, verkeersongelukken en geweld. Onze familie heeft het afgelopen jaar twee jongens van 17 en 18 begraven, een jaar na elkaar. We treuren nog altijd om hen en zullen hun herinnering in leven houden, geen twijfel, maar tegelijkertijd accepteren we de werkelijkheid zoals hij is. Wat anderen denken, zeggen of schrijven is hun verantwoordelijkheid, niet de onze.
  In zaken als deze heeft het vaak met de man/echtgenoot te maken, direkt of indirekt. Dat is statistisch gezien een feit, wat niet wil zeggen dat het in dit geval ook zo is.

 8. chris August 25, 2008 at 7:21 pm #

  Het is sociologisch/psychologisch gezien ook interessant om te zien waarom mensen graag bijnamen geven aan verdachten. De beul van…Het beest van…De Ikea-killer…

  Willen we de verdachten graag afzonderen van ons goede, welwillende burgers? Zodat het wellicht minder eng is? Zodat we wellicht rustig kunnen slapen omdat ‘wij’ en ‘hunnie’ andere groepen vertegenwoordigen en wij er alleen maar voor hoeven te zorgen in de juiste groep te verblijven?

 9. DR August 26, 2008 at 10:06 am #

  @Gerrit

  Je hebt het duidelijker onderbouwd dan hetgeen wat ik bedoelde.
  Natuurlijk is het triest dat een kind van 14 hier de dupe van is.
  Een ontvoering en moord gaat vaak gepaard met een motief.
  In Zuid Amerika gebeurt dit vaak als een ‘zakelijke transactie’ mis is gegaan.

 10. sylvia September 21, 2008 at 5:29 pm #

  wat weten jullie nu eigenlijk van deze mensen??? wendy was en is een goed mens met een goed hart. ik ken haar persoonlijk. dus als je er niet bij bent geweest of iets zinnigs temelden hebt wat verder kan helpen met de oplossing van deze zaak hou dan je mond.je uit je hier over 2 personen die zich niet kunnen verweren over wat er gezegd word.hoe denk je dat het is voor de familie of vrienden (echte) dat er zo gesproken word over wendy en joy??? nee dat weten jullie niet!! heb wat respect en denk na en leef je eigen leven.

 11. Anonymous September 21, 2008 at 6:10 pm #

  sylvia, doe niet zo hypocriet, heb je al eens eerder hier zien wijzen naar een ander zonder respect, en dat was niet netjes.
  Denk jij daar over na ?

 12. petra September 23, 2008 at 8:13 pm #

  vreselijk gewoon!
  ik heb wendy 11 jaar geleden leren kennen als een lieve goede vrouw en een lieve moeder.
  wat er ook was,wat de verhalen ook mogen zijn dit verdient niemand, en dachten jullie nu echt dat ze het leven van haar kind op het spel zou zetten ?
  mensen doe normaal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: