Zaterdag 23 augustus: politiegeweld, KB & Apple

22 Aug

Gisteren had de Stentor een bericht dat mij in eerste instantie wat irriteerde. Arrestant overleden na aanhouding, had drugs gebruikt, vervelende jongen, kroegverbod, je zal zo iemand maar tegenkomen ‘s avonds laat op straat en als de politie hem dan oppakt gaat de familie lopen mekkeren dat het zo’n zielige jongen was en dat ze ‘m hebben mishandeld. Rot toch op.

De tweede gedachte is: okxc3xa9, vervelende jongen, moet worden aangehouden, verzet zich, de politie hoeft hem niet met zijden handschoentjes aan te pakken, maar als je het verhaal van de familie leest – en als dat klopt – dan deugt er toch iets niet. Als er gestraft moet worden, dan hebben we in Nederland de rechter, agressieve agenten die voor eigen rechter gaan spelen en arrestanten in elkaar lopen slaan, daar houden wij ook helemaal niet van.

Het is moeilijk oordelen als je er niet bij geweest bent, het liefst zou je zowel een agent als een andere ooggetuige willen spreken, maar dat kan niet. Toch maar even wat citaten, kan wie dat wil zich misschien een beetje een oordeel vormen.

"De familie van Thomas van Gurp (24), de arrestant die zondagavond in het Deventer Ziexc2xadkenhuis overleed, twijfelt ernstig aan het (forensisch) onderzoek naar de oorzaak van zijn dood. Volxc2xadgens de familie was er bij zijn aanxc2xadhouding sprake van buitensporig politiegeweld. Mogelijk heeft dat xc2xadnaast zijn drugsgebruik eerder die avond – xc3xb3xc3xb3k een rol gespeeld bij zijn overlijden."

De familie zoekt getuigen van de arrestatie, afgelopen vrijdagxc2xadavond aan de Holterweg in Devenxc2xadter. De Schalkhaarder verzette zich daarbij hevig. De familie twijfelt aan de lezing van politie en Openxc2xadbaar Ministerie dat er sprake was van een beheerste en adequate aanxc2xadhouding en beraadt zich op (juridixc2xadsche) stappen.

De eindconclusie van het Openxc2xadbaar Ministerie dat er xe2x80x98geen enkele relatie is tussen aanhouding, het verzet daarbij en overlijdenxe2x80x99, stoort de nabestaanden hevig. De familie vermoedt dat de politie tijdens de arrestatie te veel geweld heeft gexc2xadbruikt en dat dat xc3xb3xc3xb3k mede van inxc2xadvloed kan zijn geweest op het overxc2xadlijden.

Faxc2xadmiliewoordvoerder J. de Jonge: "Het OM gooit het nu alleen op drugs. De politie zegt dat er alleen pepperspray is gebruikt bij de aanxc2xadhouding. Onzin. Wij waren zaterxc2xaddag, toen zijn situatie was verslechxc2xadterd en hij naar het ziekenhuis moest worden gebracht, aan zijn bed. Thomas was goed bij kennis en zei zijn vader en zus dat hij in zijn leven nog nooit zoxe2x80x99n pijn had gehad en zo hard was geslagen."

"In het ziekenhuis zagen we hoe Thoxc2xadmas bont en blauw is geslagen, kneuzingen had en aan handen en voeten geboeid is geweest. Die boeien zijn veel te strak om gexc2xaddaan. Om zijn polsen en enkels zaxc2xadten geultjes, zxc3xb3 bekneld heeft het gezeten.xe2x80x9d

"Op fotoxe2x80x99s is te zien dat Thoxc2xadmasxe2x80x99 rug helemaal blauw was. Over zijn hele lichaam had hij verxc2xadwondingen en bloeduitstortingen."

De Jonge erkent dat Van Gurp wel eens drugs gebruikte, voor diverse kroegen een horecaverbod had en niet altijd een xe2x80x98lieverdjexe2x80x99 was. "Hij had een verleden. De politie maakxc2xadte daarom constant jacht op hem. Terwijl het de laatste maanden perxc2xadfect ging met Thomas. Zakelijk, met zijn bedrijfje en hij had een vaste relatie.xe2x80x9d De Jonge bevestigt dat Thomas vrijdagavond wat heeft gedronken en later cocaxc3xafne gebruikte. "We hebben de indruk dat hij door die combinatie verxc2xadward was. Misschien was die drugs niet in orde, dat kan ook nog. Dat onderzoekt het NFI.xe2x80x9d

                                                           *

TijsvandenbrinkZowel donderdag als vrijdag naar Knevel & Van de Brink gekeken. Eerlijk gezegd ben ik van geen van beide interviewers erg gecharmeerd, maar als xc3xa9xc3xa9n ding duidelijk wordt: de presentatoren zijn helemaal niet belangrijk, het gaat om de gasten. Beide avonden gelukkig geen politici. Pauw & Witteman of Knevel & Van de Brink, met zulke gasten maakt het mij niet uit.

                                                          *

Soms is het wel leuk een beetje gelijk te krijgen. In juni vorig jaar uitte ik mijn twijfels over de iPhone, na mijn ervaringen met de iPod: ‘waardeloze Amerikaanse rommel’. Toen het ding er eenmaal was las je alleen maar juichende verhalen: ‘t was allemaal geweldig. Ik had geen enkele aandrang zo’n ding aan te schaffen: alles wat die iPhone kon, kan mijn htc veel beter en sneller, maar uiteindelijk moet iedereen er toch gewoon zelf achter komen. Gisteren in de Telegraaf van een medewerker van de servicepagina:

Iphone"De nieuwe iPhone 2.0 is waardeloos! Als een enorme Apple-fan vloog ik vorig jaar naar Amerika om deze xe2x80x99als eerste in Nederlandxe2x80x99 te kopen. En liep apetrots en vol overtuiging het hele jaar ermee rond om dit unieke concept aan iedereen te laten zien.

De iPhone is een prachtige visie op de toekomst van het mobiele internet. Apple verdient alle lof voor de unieke manier waarop de gebruiker het toestel kan bedienen. Wat een genot om bijvoorbeeld door fotoxe2x80x99s, e-mail en adressen te bladeren. De browser is prachtig. En het scherm behoort tot de beste.

Maar de iPhone 3G die op 11 juli uitkwam, is totaal niet wat je van Apple mag verwachten. Ondanks de gigahype is het toestel gewoon niet af. Jammer voor de 35.000 Nederlanders die hem in de eerste maand kochten. De fabrikant had deze iPhone 2.0 nooit in deze staat mogen uitbrengen.

Ronduit irritant is de zeer korte batterijduur. Een half uurtje over het internet surfen en enkele keren de mail binnenhalen moet toch kunnen, zou je denken, zeker als in het geheel niet wordt gebeld. Voor de iPhone is dit al te veel. Binnen vier uur is de batterij leeg. Gevolg is dat ik de hele dag met laders loop te sjouwen.

Een ander punt van kritiek betreft de zend- en ontvangstkwaliteit. In de trein doet hij het zelden. Ook in het weekeinde op de camping laat hij me lelijk in de steek, terwijl andere telefoons daar prima werken.

En dan de software. Wat is die traag. Het duurt bijvoorbeeld 6 seconden om mijn camera aan te zetten. Daar is nog wel over heen te komen. E
en echte ramp is mijn adressenboek waar 3500 mensen in zitten. Als ik zoek naar xe2x80x99Applexe2x80x99 en de xe2x80x99Axe2x80x99 intoets, duurt het 50 seconden voordat de eerste persoon met een A verschijnt. Dat is bizar en gewoon een fout.

Tenslotte had ik wel verwacht dat Apple veel kleinere zaken een jaar na de eerste iPhone beter onder de knie zou hebben. Het is nog steeds niet mogelijk in de e-mail en agenda te zoeken. Je kunt daar alleen maar doorheen bladeren.

Jammer ook dat de iPhone zo instabiel is. Regelmatig knal ik uit de browser, geeft het e-mailprogramma er de brui aan of lopen applicaties van derden vast. Nu zit ik met een telefoon die me elke dag frustreert omdat de batterij leeg is, het ontvangstbereik uitvalt, de software supertraag werkt en simpele handige dingen ontbreken. Dan denk ik Apple! Je had de iPhone 2.0 toch gewoon perfect kunnen maken?"

Aldus de teleurgestelde Apple-fan. Hij maakt xc3xa9xc3xa9n denkfout: dat ze ‘t beter zouden kunnen. Is niet zo.

No Responses to “Zaterdag 23 augustus: politiegeweld, KB & Apple”

 1. Harry August 23, 2008 at 12:26 pm #

  Natuurlijk kunnen ze die Iphone wel beter maken bij Apple maar als ze dat ding meteen perfect maken koopt niemand de “verbeterde” versie als die bv volgend jaar op de markt komt.

  Beste Harry,
  met de batterijen van de iPod is het volgens mij ook nooit meer goed gekomen.

  Hendrik Jan

 2. bozo August 24, 2008 at 6:43 am #

  dat een serieuze journalist zoals jij geen nokia gebruikt begrijp ik niet. Je hebt je door de hype gek laten maken en dat heeft je helaas veel geld gekost. Ik ben zeer tevreden over de E90 als businessphone en met de N95 8Gb kan ik de hele wereld aan. Batterij gaat ook langer mee 😉

  Beste Bozo,

  alleen foute zakenmensen lopen met Nokia’s rond en voor de rest begrijp je er ook niet veel van: ik heb nooit een iPhone gehad, mijn htc is vele malen beter en kan veel meer. Ik heb alleen een iPod gehad en mij erover verbaasd hoe een bedrijf wegkomt met het produceren van zulke rommel (met name de batterij).

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: