Malika Hari & de Ikea-killer

22 Aug

MalikaWe hebben een nieuwe Mata Hari! Dit keer gaat het om een drugsspionne die dubbel spel speelt. De 32-jarige Marokkaans-Nederlandse Malika H. uit Amsterdam zou jarenlang als infiltrante voor inlichtingendiensten hebben gewerkt, maar zijn overgelopen. Als kopstuk van een criminele organisatie zou ze miljoenen hebben verdiend met drugshandel, liquidaties en het witwassen van crimineel geld.

Haar naam duikt ook op in het dossier naar de fraude rond het vastgoedfonds Palm Invest. In Doebai had ze contact met de oprichters. Ook komt ze voor in het onderzoek naar de liquidatie van de Britse drugsdealer Simon John Cowmeadow die op 18 november 2007 in Amsterdam-Zeeburg door zijn hoofd geschoten. Toen Malika in de gaten kreeg dat justitie haar zocht, verdween ze spoorloos.

Tot zover is het allemaal nog vreselijk spannend. De nieuwe Thea Moear, de nieuwe Bella Bettien, verzin het maar. Maar dan komt het: haar ex beschuldigt haar van het kidnappen van hun kind.

Zal toch niet zo zijn dat ze toevallig op Schiphol was toen die Cowmeadow daar ook landde en dat ze toevallig in Doebai was toen die jongens van Palm Invest daar bivakkeerden? Of dat ze haar gewoon leuk vonden, maar niet om nou meteen criminele miljoenenzaakjes mee te doen? Ik ben benieuwd hoe dit allemaal nog afloopt en wat er echt aan de hand is.`

                                                            *

IkeaWie is die 25-jarige jongen die verkeersregelaar Willem van Koerten uit Harderwijk heeft doodgereden bij Ikea in Amsterdam? Ik herinner me een geval van een mevrouw die beroofd was, een eindje achteruit reed en toen iemand onder de auto kreeg. Mijn hemel, de wereld was te klein, rellen op straat, onrust in de city.

En nu?

Justitie laat hem eerst vrij. Het slachtoffer lag weliswaar in het AMC, maar het leek mee te vallen, dus waarom zou je iemand dan langer vasthouden? Toen de man onverhoopt overleed, hielden ze ‘m maar weer aan. Gelukkig was hij nog niet het land uit. Maar wie is het? Waarom horen wij daar niks over? Of is het niet interessant, als het gaat om een normale burger, een verkeersregelaar uit Harderwijk.

Voor degenen die het gemist hebben: Van Koerten kwam een collega te hulp toen deze het aan de stok kreeg met een bestuurder die zijn auto op een invalidenparkeerplaats bij Ikea in Amsterdam wilde neerzetten. De controleur werd bedreigd en riep hulp in. Toen Van Koerten eraan kwam gaf de automobilist gas en reed hij op hen in. De ene man kon nog wegspringen, Van Koerten niet, hij kwam met een klap op de motorkap terecht en overleed twee dagen later in het AMC.

No Responses to “Malika Hari & de Ikea-killer”

 1. Jan Libbenga August 22, 2008 at 9:11 pm #

  Als schrijver van het artikel over Malika in de Nieuwe Revu heb ik mij enorm verbaasd over over hoe de media dit nieuws hebben opgepakt: Overnemen zonder enige bronvermelding (Telegraaf), of verslaggevers die melden dat hun krant “over dossiers” zou beschikken(VK/Telegraaf), terwijl ik wel beter weet, hoewel VK ten minste nog de moeite heeft genomen om eens wat eigen buurtonderzoek te doen. Weer een andere krant vermoedde “dat er iets veel groters achter stak” en zo speculeren we maar verder. Ben benieuwd wat ik straks weer allemaal in de media ga lezen.

  Ook mij mij spookten allerlei complotverhalen door het hoofd toen ik maanden geleden aan de research van dit merkwaardige verhaal begon, inclusief de mogelijkheid van een ex die prachtige verhalen verzint, maar dat kon al snel worden uitgesloten. Sterker nog: die ex is in het hele verhaal niet meer dan een sidetrack. Ga ik nog eens opschrijven, maar daar is het nu veel te vroeg voor.

 2. erica August 22, 2008 at 9:31 pm #

  Daarom ben ik er helemaal voor dat de politie lekker gaat doorknutselen in Afghanistan of Irak.Alcohol Guus doet dan toch iets voor de Hollanders.Het is een lichtgetinte man met lange tenen maar de politie zijn laffe honden die al meerdere keren hebben bewezen te werken voor de lichtgetinte.Gelukkig hebben we altijd de stadswacht nog en de enige echte speurneus Peter R de Vries.Defensie neem in Allahs naam al dat schiet grage wouten lekker mee naar Irak ,Afghanistan.Ze kunnen gemist worden in Holland.En de gup die gaat zeggen wacht maar als je ze nodig hebben, dan zeg ik: DAN ZIJN ZE AAN HET WERK(wachten of een boef zichzelf komt aangeven)mensen die tekeningtjes maken met zo’n 10 man van zijn bed te lichten,een man vanaf 6meter doodschieten maar met de staart tussen de benen vluchten als er een groepje marokkanen naar de slotevaard politieburo willen komen.Respect heb ik voor de stadswacht deze mensen knappen het werk van de wouten op maar verdienen geen reet.Nou FEESTNEUZEN die(corrupte) PET passen we allemaal.Maar niemand (niet alleen de lichtgetinte mensen)wil bij de teut we worden liever een Peter de Vries of Holleder dan een feestneus.Slaap lekker en Guus neem ze mee,kijken of ze ook zulke helden zijn als de taliban in hun nek hijgt I’dont think so.

 3. chris August 22, 2008 at 10:39 pm #

  Ach, in misdaadzaken weet je toch nooit iets zeker. De een zegt dit, de ander weer dat. Iedereen heeft een verborgen belang en een meer dan gezonde reden om te liegen, te draaien of het eigen aandeel desgewenst te vergroten of te verkleinen. Dan begint het grote moddergooien, verschijnt de rechtszaak, en dan blijkt alles (volgens justitie) ineens weer anders, waarna er een vonnis komt waar weer een ander licht op de zaak wordt geworpen, dan volgt hoger beroep, waar weer allemaal andere lijken uit de kast kunnen rollen.

  En zelfs dan kan het weer helemaal anders zijn gegaan…

  wat misdaadjournalisten proberen is ergens de waarheid te vinden of te reconstrueren. Soms lukt dat, soms helemaal niet.

  Uiteindelijk maakt dat ook niet veel uit: zoals Hans Aarsman (Volkskrant) al eens terecht opmerkte: er is niet 1 waarheid, er zijn er minstens zeven

 4. Carlton August 22, 2008 at 11:10 pm #

  Mwaaah, toch best lekker denk ik ,Malikka…

 5. Snorretje August 23, 2008 at 12:05 am #

  In ieder geval wisten de lezers van Crimesite jouw artikel beter te waarderen, getuige de hoeveelheid bezoekers, dan het Televaagsel-artikel.

  Het is een klein wereldje blijkt wel weer toen ik de naam Malika van de week voor het eerst las. Mijn buurman heeft stevig en hevig met die Malika liggen potlooien. Ze kwam altijd in een Porsche even langs ‘wippen’. Vanaf een km afstand zag je al dat het een dame was, incl. de Louis Vutton tasje en strak op het lijf gesneden kleding.

  En omdat in tal van crime stories een Porsche een hoofdrol speelt is dat in dit geval ook aan de orde bij de Palm Invest wunderboy Remco V. Maar wat graag wil de fiscus en justitie zijn bolide in beslag nemen maar omdat hij veilig bij een dealer van naam staat gestald lijkt dat vooralsnog geen kans te hebben.

 6. Pol August 23, 2008 at 10:45 am #

  Beste HJK,
  Ik zit nu al dagen te zoeken op internet naar meer informatie over die 25-jarige jongen die de Ikea-verkeersregelaar heeft doodgereden. Zoals jij ook al opmerkt: niks te vinden. Zelfs de Telegraaf doet heel terughoudend. Heb geen flauw idee wat daar achter steekt. Gerlof Leistra vraagt zich op de Elsevier website hetzelfde af. Wat daar gebeurt is zit me serieus dwars. Het hele beeld van een drietal dat eerst tegen de rijrichting in rijdt, vervolgens op een invalidenparkeerplaats gaat staan, ruzie begint te maken als ze worden weggestuurd waarna de 25-jarige passagier het stuur overneemt om iemand moedwillig dood te rijden; het gaat me allemaal net een tikkie te ver. Denk jij dat er een etnische component aan het verhaal zit? Wordt de identiteit geheim gehouden om te voorkomen dat bepaalde honden in de samenleving wakker worden? Ik vraag het me af.

 7. chris August 23, 2008 at 11:50 am #

  Complotdenken krijgt in de regel voeding door het missen van informatie

 8. augusto apracino August 23, 2008 at 1:12 pm #

  Wie belt er even met Bartels advocaten om te vragen wat er in het dossier staat van Palminvest over Malika?

 9. Marina August 23, 2008 at 6:10 pm #

  De zaak is gewoon volop in onderzoek. Zoals gebruikelijk geeft justitie niet eerder informatie vrij aan de nieuwsbladen in belang van het onderzoek.
  Er zullen toch ook nog getuigen gehoord moeten worden.
  Je kunt nu lezen dat het een ongeluk was en dat het niet opzettelijk bedoeld was de IKEA-verkeersregelaar dood te rijden. Dit verklaart de 25-jarige verdachte tot nu toe.

 10. chris August 23, 2008 at 9:31 pm #

  @marina:

  Ongelukken bestaan niet. Deze worden altijd veroorzaakt. De vraag is in hoeverre de automobilist een verwijt te maken valt.

  Afgaande op de tot nu toe vrijgekomen informatie lijkt het verwijt me vrij duidelijk. Doodslag of art 6 WvW 94

  Niet opzettelijk? Daar kan nog niets over gezegd worden, zelfs als de automobilist de dood van de verkeersregelaar niet wilde, kan er nog sprake zijn van opzet.

 11. Dick Jansen September 4, 2008 at 8:41 pm #

  Floride Psychose bij het IKEA-ongeval?

  http://www.nu.nl/news/1710162/1203/Dood_door_Ikea.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: