Zondag 10 augustus: Duitse politie op de Veluwe

10 Aug

Niet geheel toevallig was ik deze week in een dorpje op de Veluwe in de driehoek Apeldoorn, Zwolle, Harderwijk toen ik een onmiskenbaar Duitse politieauto met een slakkengangetje over de dorpsstraat zag rijden. Eerst denk je: hxc3xa9, een Duitse politieauto. En dan: Hxc3xa9, wat moet die hier nou?

Daar had het gemakkelijk bij kunnen blijven, maar een mens zit wel eens wat te prakkizeren en filosoferen en ik probeerde me voor de geest te halen of ik ooit een Nederlandse politieauto in het buitenland had zien rijden. Dat je in Australixc3xab geen Nederlandse surveillancewagen tegenkomt, allah. Bovendien ben ik nog nooit in Australixc3xab geweest. Maar in Belgixc3xab, Duitsland of Frankrijk zal het in principe toch voor kunnen komen. Of niet? Er zal internationaal wel eens wat besproken en overlegd moeten worden, maar dan zal er meestal gebruik worden gemaakt van onopvallende dienstwagens. Dus, met andere woorden: wat moest die Duitser hier?

                                                            *

RamonrbRamon R., de kunstenaar uit Brunssum die twee mannen doodstak, moet toch in voorlopige hechtenis. Henk Strootman maakte er voor Aktueel een reportage over, net voor hij met vakantie ging. Het is een verbijsterend verhaal. Ramon zou zijn ex Andrea nogal slecht hebben behandeld, ook lijfelijk, waarna twee van haar broers en twee kornuiten verhaal gingen halen. Oud-Bosnixc3xab-veteraan Ramon (foto rechts) ‘won’ de zo ongelijk ogende strijd. Tot veler verrassing mocht hij zijn proces in vrijheid afwachten: zelfverdediging.

Dat het inderdaad noodweer was lijkt wel duidelijk, maar een winkelier die een roofovervaller een klap met een stok geeft wordt meteen vastgezet, hoe je dan iemand die twee mensen doodsteekt (vermoordt, of mag je dat niet zeggen?) de straat op kunt sturen is op z’n minst opmerkelijk. Het Hof in Den Bosch heeft nu bepaald dat Ramon de komende drie maanden toch in de cel zal moeten doorbrengen.

                                                         *

Venraylaugeeraets

Ook Lau Geeraets komt er niet zo gemakkelijk vanaf als het even leek. Vervolging voor de dood van de twee Marokkaanse jongens lijkt voorlopig onhaalbaar, voor het mishandelen van de Marokkaan die zijn zwangere vriendin zou hebben bedreigd moet hij wel achter de tralies. Als het aan de officier van justitie ligt, tenminste, die is in beroep gegaan tegen de vrijlating. Dat beroep dient komende donderdag.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: