Donderdag 7 augustus: Volkerts Vriend & de Lottomoord

7 Aug

VolkertdroevendaalDe VVD is boos op Wijnand Duyvendak omdat de beste man in een nog te verschijnen boek onthult dat hij als actievoerder ooit betrokken is geweest bij een inbraak in het Ministerie van Economische Zaken. Bij de naam Duyvendak moet ik steeds denken aan dat complex Droevendaal in Wageningen, het geitenwollensokkenbolwerk waar zijn vriendje Volkert  vegetarische hamburgers bakte.

Het is toch mooi dat Duyvendak nu eindelijk helderheid verschaft? Anders zou je bijvoorbeeld kunnen denken dat hij ook betrokken was geweest bij aanslagen op transportbedrijven op de Veluwe, kippenboerderijen, nertsfarms enzovoort. Als dat zo was geweest had hij dat natuurlijk ook wel opgeschreven, dus we kunnen nu opgelucht ademhalen: daar was Wijnand niet bij.

Ik ben vooral benieuwd of hij nog iets over Volkert schrijft, maar zxc3xb3 dapper zal hij niet zijn. Volgens de Telegraaf blijft Groen Links achter haar prominente partijlid staan, terwijl de VVD vindt hij op moet krassen.

   

                                                          *

Van de week hadden we het over de Orde der Transformanten, die in verband wordt gebracht met de moordaanslag op Frits Bebelaar. Een reactie:

"De ex-vriendin van Frits Bebelaar heet Ingrid Marianne Kok.

Volgens vrienden van Frits beschuldigen leden van de Orde der Transformanten hem ervan de bron te zijn van een kritische uitzending die het televisieprogramma Nova besteedde aan de Brabantse leefgemeenschap.

Het is voor mij onduidelijk waarom Frits zo’n bedreiging vormde voor "de groep" dat iemand besloot hem het "zwijgen" op te leggen.

Zelf zie ik geen duidelijke aanwijzing in de uitzending van Nova.

Of is deze situatie mogelijk gebruikt door een "buitenstaander"?

Een bizarre toevalligheid is dat de ex-vriendin Ingrid M. Kok uit dezelfde familielijn blijkt te komen als de in 1999 overleden Karin Josette Jane Bathoorn, bekend onder de Lottomoord."

Aldus de reactie.

Tinaportret1web

Tja, de lottomoord. Hoofdstuk acht van ‘De Godmother in Panama’ heet ‘Ma Belle Amie’. Zoals ik al eerder een keer heb verteld is er in dat hoofdstuk een passage geschrapt, wat mij pas opviel toen het al gedrukt was. Dat ging niet alleen over ‘Ma belle amie’, daar kwam ook die lottomoord nog even aan de orde. Het gaat over Tina (foto rechts), de Amsterdamse die tegelijk met Thea in Panama in de gevangenis zat, en haar jeugd in de roerige jaren zestig.

   

"In die tijd figureert ze in een fotostripverhaal voor een Derde-Wereldblad. Moet nog ergens liggen. xe2x80x98We gingen veel om met een leuke familie uit Nunspeet die in Amsterdam was komen wonen en die we in het uitgaansleven hadden leren kennen. Ze hadden een grote boerderij in Harderwijk, een legerdump. Daar gingen we geregeld heen, maar we gingen ook wel naar Nunspeet waar een opoe woonde, om een beetje bij te komen. Dan doken we daar de kroeg in.xe2x80x99

In Amsterdam maken Tina en haar vriendinnen vooral de buurt rond het Leidseplein onveilig. Een bommetje speed, een lijntje coke, niemand kijkt ervan op. Geen lsd, dat in die tijd zo in zwang is onder de bloemenkinderen en de psychedelisch gexc3xafnteresseerden. xe2x80x98Lsd heb ik nooit gedurfd.xe2x80x99

Dat staat er nog wel, het volgende stukje ontbreekt in het boek:

"De broer van de Nunspeetse meisjes heeft een band, Apolloxe2x80x99s Wing, en kent veel mensen uit de muziekwereld van die tijd. Patricia Paaij (xe2x80x98Je bent niet hipxe2x80x99) en haar zusje Yvonne komen er over de vloer en ze hebben veel contact met de jongens van de Delftse xe2x80x98nichtenbandxe2x80x99 de Tee Set, van zanger Peter Tetteroo (overleden in september 2002) en toetsenist/componist Hans van Eijck. Voor Anne, een van de Nunspeetse zussen (xe2x80x98een hele mooie meidxe2x80x99) schrijft hij in 1969 de evergreen xe2x80x98Ma belle Amie,xe2x80x99 dat in 1970 de vijfde plaats haalt in de Amerikaanse top-honderd. De broer met de band komt niet geheel ongeschonden uit de jaren zeventig.

KarinbathoornAfgezien daarvan krijgt hij buiten zijn schuld ook nog met een tragedie te maken. Zijn vriendin, moeder van hun dochtertje, wordt het slachtoffer van de veelbesproken xe2x80x98lottomoordxe2x80x99 in Enschede, in maart 1999. Het gaat om de 36-jarige Karin Bathoorn. Eind jaren tachtig was ze naar Amsterdam verhuisd, waar ze aan de cocaxc3xafne raakte. Ze kreeg een dochtertje van xe2x80x98de broer,xe2x80x99 maar vanwege haar verslaving werd het door de kinderbescherming afgenomen. In 1994 keerde ze terug naar Enschede. In 1997 won ze 2,25 miljoen gulden netto in de lotto, in 1998 begon ze een problematische relatie met een verslaafde ex-vriend. Toen ze in 1999 door een kogel uit een vuurwapen omkwam, beweerde de ex-vriend dat ze onder invloed van cocaxc3xafne met het wapen had zitten spelen. In februari 2000 werd hij vrijgesproken. Het dochtertje van Karin en xe2x80x98de broer uit Nunspeetxe2x80x99 wordt opgevoed door diens oudste zus."

Ik heb zelf verder niet veel over deze zaak geschreven, op de website van Peter de Vries staat een uitvoerig verslag, zie hier

Eerder dit jaar hebben we ‘t hier gehad over de vraag voor wie Hans van Eijck dat lied had geschreven. Patricia Paaij reageerde daarop, volgens haar was het bedoeld voor Peter Tetteroo.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: