Zondag 3 augustus: de verloren match

3 Aug

PhilipslandDonderdagavond was die uitzending van De Match, over de moord op de tachtigjarige Jakoba Sernxc3xa9 uit Sint Philipsland, door haar achttienjarige achterbuurman Jacco van K. Ik heb geprobeerd ernaar te kijken, maar ik ben gaandeweg in slaap gedommeld. Wat ik mij ervan herinner is dat ik het werkelijk erbarmelijk slecht vond en dacht: "Waar hebben die gasten het over?"

Er kwamen wat mannen aan het woord die dna hadden moeten afstaan en die zich daar nogal zorgen over maakten. Als je zeker weet dat je dat delict niet hebt gepleegd, lijkt het mij nogal onnozel om je daar zo druk over te maken, maar dat krijg je misschien in dat soort afgesloten gehuchtjes: daar gebeurt nooit wat dus als er een keer wat aan de hand is dan zullen we ‘t weten ook. Kan best zijn dat het later nog heel interessant en informatief is geworden, maar dat heb ik dan gemist.

Ik zou er niet weer over begonnen zijn als er niet allerlei reacties waren binnengekomen van mensen die er graag meer over willen weten en die hun vragen in die documentaire niet beantwoord zagen. Het is een van de meest bizarre delicten die ik ken.

Er staat overal ‘moord’ maar formeel klopt dat volgens mij niet eens, de dader heeft de vrouw zwaar mishandeld, daarna verkracht en is weggegaan toen ze nog leefde. Het zal wel ‘dood door schuld’ zijn.

De reden waarom ik het zo merkwaardig vond dat de politie er zo lang over deed de dader te achterhalen is dat Jacco vaak bij de weduwe (aan de Oostdijk) in huis kwam, ze was zijn achterbuurvrouw, daar was niks geheimzinnigs aan.

Philipslandgoogle

Ik ben geen rechercheur, maar je hoort toch altijd dat je dichtbij moet beginnen. Even een dna’tje trekken en het was voor de bakker geweest, daar hadden ze dat hele dorp niet voor op stang hoeven jagen. Maar het zal net als in Putten zijn gegaan: een onervaren team waarvan geen enkel lid ooit met een moordzaak te maken had gehad, Bromsnor en een kudde veldwachters, dan krijg je dit soort dingen.

Die Jacco is overigens wel een behoorlijk verknipt figuur: zijn motief om de oude vrouw dodelijk te mishandelen en daarna te verkrachten was dat hij nog nooit een orgasme had gehad. Ervan uitgaande dat er dna is getrokken van zijn sperma is dxc3¡t ‘m dan toch gelukt. Hij is veroordeeld tot een vrij korte gevangenisstraf, maar wel meteen met tbs erbij. Die zien ze voorlopig niet terug in of op Sint Philipsland.

                                                           *

Staph2475De Stentor, aka (alzo kenbaar als) de Zwolse Courant, berichtte over Grietje B., de vrouw uit Staphorst die haar eigen dochtertje om het leven bracht. Ze blijft voorlopig in hechtenis. De touwen voor de andere drie kinderen lagen klaar, dankzij het onverwachte bezoek van het neefje ging het hele plan (kinderen en zichzelf) niet door. Dit soort tragedies gaat dus ook aan de zwaarste kerkdeuren niet voorbij. De vader van Jacco van K., uit Sint Philipsland, komt oorspronkelijk uit Nunspeet. De biblebelt, maar dan anders.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: