Donderdag 31 juli: Weduwes, Karel P. & Friebel

31 Jul

Biemansels2webGisteravond bleef ik al zappend even hangen in een Amerikaanse misdaadserie over een moord-in-huis waarbij de vrouw aanwezig was. Zo kennen wij er ook een paar: op Antonio Brizzi (waar ik toevallig van de week nog even mee bezig was, wie weet hoe ik Simone kan bereiken?), op Ran Biemans (waarvoor Els Leemans – foto links – de straf uitzit).

De aanslagen op Fried Friebel (Bontekoekade Den Haag) en op Wim Beckmann (in het Belgische Merksplas) zijn van een andere orde: bij Friebel werd de vriendin (advocate Yvonne Polko) zelf ook geraakt en in Merksplas overleefde Beckmann en overleed de vriendin. In de Amerikaanse zaak was het nogal duidelijk: de vriendin weigerde de politie de toegang, pas uren later kon men met een huiszoekingsbevel naar binnen. Zij zit inmiddels een levenslange gevangenisstraf uit.

Brizzi180In de Nederlandse zaken (Brizzi – foto rechts – en Biemans) is overigens niet duidelijk wat de rol van de vrouwen is geweest. Simone, de vriendin van Antonio Brizzi (en moeder van hun kind) is voorzover ik weet niet verdacht of vervolgd, Els Leemans is door een Belgische volksjury veroordeeld terwijl haar vermeende handlanger Wilco I. – die op het oog toch minstens zo verdacht leek – daar werd vrijgesproken.

Dat waren de ‘zwarte weduwen’. Vanavond op Nederland 2, kwart over elf, ‘The Match’ (waarom niet: ‘De Match’?) van het Humanistisch Verbond (bestaat dat nog?), over de moord op de 80-jarige weduwe Co Sernxc3xa9 in december 2002 in het Zeeuwse St. Philipsland. Er is daar een nogal opzienbarend dna-onderzoek gehouden onder de mannelijke bevolking van het dorp vanaf 14 jaar, dat uiteindelijk een match opleverde.

Ik heb er al eerder over geschreven (1 mei 2005), ik vond het een lachwekkende vertoning. Met een beetje normaal recherchewerk had de politie de dader binnen een week al kunnen hebben: de achterbuurjongen, Jacco van K.  Hoewel: de dader is soms veel dichterbij dan je denkt (Putten) en: achteraf lijkt het altijd simpel.

Vanavond komen twaalf mannen aan het woord die vertellen wat hun deelname aan de dna-test met hen heeft gedaan. Ik mag aannemen dat de dader daar niet bij zit. Van wat ik hoorde vanuit de gevangenis schijnt het niet zo’n aardige jongen te zijn (zie hier)

Over Wim Beckmann komen wat reacties binnen. De slaapkamer waar de lichamen zijn gevonden schijnt nogal zwaar gebarricadeerd te zijn geweest.

"Ik heb Wim persoonlijk gekend. Ben vaak in zijn villa geweest en vind het heel vreemd dat de lichamen op bed zijn gevonden. Zoals ‘informant’ al praat over zijn ‘panic room’ noem ik de kamer ook wel bunker. Daar was niet in te komen van buitenaf. Of Wim en vriendin waren niet in de kamer en zijn letterlijk ‘overvallen’ en gedwongen naar de slaapkamer toe of het is van ‘binnenuit’ gebeurd als zijnde ‘persoonlijk drama’. Verder is/was Wim een nare persoonlijkheid die over lijken ging. Het is intens triest dat een 27-jarig meisje hiervan de dupe is geworden."

                                                            *

FriebeldaderwebHet lijkt soms anders dan het is, dat zou ook zomaar kunnen bij de aanslag op Fried Friebel, in oktober 2007. In de kranten wordt de suggestie gewekt dat het om een geplande afrekening in het criminele milieu gaat, die terug te voeren is op de moord op tuinder Gerrit de Graaff in Rijswijk, in 1991. Daarvoor is de bekende Karel P. veroordeeld tot 20 jaar en het Algemeen Dagblad stelt dat Karel P. in een eerder interview met de krant heeft toegegeven dat hij die moord daadwerkelijk heeft gepleegd.

Ik kan dat interview niet terugvinden (moet eind vorig jaar zijn geweest), maar ik had het er van de week even met Karel P.’s advocaat over (Jan-Hein Kuijpers) en die kon zich niet voorstellen dat zijn clixc3xabnt dat gezegd zou hebben. Waarom zou je twintig jaar lang iets ontkennen en dan ineens toegeven? Niet dat hij onschuldig heeft vastgezeten, maar ronduit een moord bekennen is van een heel andere orde.

Friebel1web

In de kranten wordt Karel P. beschouwd als de man met het beste motief om Fried Friebel uit de weg te ruimen: mede door zijn verklaringen moest Karel zitten en Friebel werd er ook nog van verdacht informant te zijn. 1 en 1 is 2. Niemand zal beweren dat Karel P. een onschuldig lammetje is, maar als hij inderdaad verantwoordelijk is voor de aanslag op Friebel heeft hij in het huidige criminele milieu niet veel meer te zoeken (hij zit overigens toch al weer vast, voor iets anders). Knulliger dan deze zie je ze zelden.

De schutter gaat om een uur of negen ruzie staan maken met Friebel, op de woonboot. Even kwartier later komt hij gewapend terug. Hij parkeert zijn auto aan de overkant van het water, loopt over het bruggetje, ziet blijkbaar niet dat er een bewakingscamera van een bedrijf is die zijn bewegingen vastlegt, en stapt op de boot. Vriendin Yvonne spreekt hem aan, hij schiet haar in de borst en gaat dan op zoek naar Friebel, die hij met meer kogels neerschiet. Hij rent terug naar zijn auto en rijdt weg.

Is dit dan een ‘Haagse liquidatie’? Het is mij verder een raadsel waarom de politie pas een half jaar later met de beelden van die camera naar buiten komt, waar de schutter op staat.

Een aantal jaren geleden heb ik Karel P. vrij uitvoerig gesproken over zijn verblijf in de EBI, staat in ‘De hel van Vught’

3 Responses to “Donderdag 31 juli: Weduwes, Karel P. & Friebel”

 1. Joopie July 31, 2008 at 10:07 am #

  De vrouw van Brizzi was niet aanwezig bij de moord. Is ook nooit verdacht geweest.

 2. Rijkers July 31, 2008 at 12:55 pm #

  Klopt, zij was met de kleine juist naar de huisarts en heeft vlgs mij Antonio bij terugkomst gevonden in de keuken.

 3. Jan July 31, 2008 at 4:54 pm #

  HJK,
  je moet geloof ik ook echt effe van dat beeld van die professionele georganiseerde criminele liquidaties in Nederland afstappen…..Ik denk ook niet dat Karel dat persxc3xa9 gedaan heeft maar als je denkt dat het niet zxc3xb3 oerstom uitgevoerd wordt dan maak je een denkfout die justitie ook iets txc3xa9 vaak maakt.
  Als je het over knulligheid bij (beruchte/tot de verbeelding sprekende) liquidaties in Nederland hebt, dan spant die van Endstra geloof ik wel de spreekwoordelijke kroon.(ik ga er vanuit dat jij daar ook wel van op de hoogte bent?)
  Justitie is er iets te lang gemakshalve van uitgegaan dat er gewoon effe een killertje uit de balkan ofzo wordt ingevlogen voor zo’n klus en dan hup! weer terug na afloop.
  Dat zal heus wel eens voorkomen maar meestal blijkt het achteraf toch wat dichter bij huis te liggen allemaal.

  ‘t Mag dan in ‘t geval Fred F. wel een knullig uitgevoerde liquidatie zijn geweest maar voorlopig is tie nog niet opgelost en die van Endstra bijvoorbeeld wel,..bijna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: